Najlepiej dopasowany system Pivot link? Szukasz najbardziej niezawodnego rozwiązania

Witam wszystkich, tutaj mam pytanie, które dla niektórych może wydawać się proste, mam talerz stalowy Ø1000 mm lub mam ładunek 5000N, który muszę obracać z prędkością 1 obr./min.

Który system pivot link będzie najlepiej pasował do mojej sytuacji? 

Wyobraziłem sobie pierścień obrotowy o małym tarciu o średnicy 850 mm, aby rozłożyć obciążenie na całej jego powierzchni. Z silnikiem 1000 obr./min, z falownikiem momentu obrotowego i ogranicznikiem momentu obrotowego! 

Ale chciałbym poznać Twoją opinię w tej sprawie? 

Z poważaniem dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jimmy 

23.png

Cześć Jimmy

500 kg to zupełnie nic jak na łożysko kulkowe na dole i łożysko na osi środkowej na pewnej wysokości przy osi 50mm a nawet mniej powinno wystarczyć, ale wszystko zależy od tego, czy ładunek jest zawsze mniej więcej wyśrodkowany i czy nigdy nie znajduje się na pochyłości. Tarcie na łożysku kulkowym jest bardzo niskie: korony są używane tylko do znacznie większych obciążeń, a zwłaszcza gdy obciążenie jest poddawane stromemu  nachyleniu większemu niż 3%  lub gdy nie ma wysokości (jak w koparce mechanicznej).

W przypadku napędu, jeśli silnik jest umieszczony na kole koronowym, w rzeczywistości zmniejszasz liczbę N/m. Jeśli masz też nie silnik, ale motoreduktor. Wtedy z łatwością będziesz miał swój 1 obr./min: Kwestia obliczenia współczynnika, która nie jest bardzo skomplikowana.

Pamiętaj, że napęd łańcuchowy będzie Cię kosztował znacznie mniej, ponieważ możesz wykonać koło łańcuchowe przez cięcie laserowe, a zwłaszcza z pożądaną liczbą zębów (liczbą kroków).

Z drugiej strony kwestia falownika momentu obrotowego wydaje się oznaczać , że nie szukasz stałej prędkości obrotowej. Zwracam jednak uwagę, że nie podajesz wartości Min i Max. Czy naprawdę potrzebujesz napędu o zmiennej prędkości.
Uwaga : Falownik nie działa na moment obrotowy , a jedynie na prędkość.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj @Zozo_mp, 

Dziękuję za odpowiedź, nie, nie potrzebuję stałej prędkości.

Samo obciążenie nie jest ważne, ale prawdą jest, że napęd łańcuchowy jest znacznie tańszy.

Dziękuję za odpowiedź, jest ze mną w porządku.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Miałbym inne pytanie, chciałem użyć napędu o zmiennej prędkości, a nie wariatora momentu obrotowego, jak zastrzegłem,  aby obniżyć liczbę obrotów, ponieważ zaczynam od 1000 obr./min, byłoby to zbyt duże przełożenie, aby zejść o 1/1000, więc chciałem obniżyć tę liczbę obrotów na minutę, aby mieć niższe i tańsze przełożenie. Co myślisz? Masz pomysł?