Witam wszystkich, tutaj mam pytanie, które dla niektórych może wydawać się proste, mam talerz stalowy Ø1000 mm lub mam ładunek 5000N, który muszę obracać z prędkością 1 obr./min.
Który system pivot link będzie najlepiej pasował do mojej sytuacji?
Wyobraziłem sobie pierścień obrotowy o małym tarciu o średnicy 850 mm, aby rozłożyć obciążenie na całej jego powierzchni. Z silnikiem 1000 obr./min, z falownikiem momentu obrotowego i ogranicznikiem momentu obrotowego!
Ale chciałbym poznać Twoją opinię w tej sprawie?
Z poważaniem dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Jimmy
23.png
Cześć Jimmy
500 kg to zupełnie nic jak na łożysko kulkowe na dole i łożysko na osi środkowej na pewnej wysokości przy osi 50mm a nawet mniej powinno wystarczyć, ale wszystko zależy od tego, czy ładunek jest zawsze mniej więcej wyśrodkowany i czy nigdy nie znajduje się na pochyłości. Tarcie na łożysku kulkowym jest bardzo niskie: korony są używane tylko do znacznie większych obciążeń, a zwłaszcza gdy obciążenie jest poddawane stromemu nachyleniu większemu niż 3% lub gdy nie ma wysokości (jak w koparce mechanicznej).
W przypadku napędu, jeśli silnik jest umieszczony na kole koronowym, w rzeczywistości zmniejszasz liczbę N/m. Jeśli masz też nie silnik, ale motoreduktor. Wtedy z łatwością będziesz miał swój 1 obr./min: Kwestia obliczenia współczynnika, która nie jest bardzo skomplikowana.
Pamiętaj, że napęd łańcuchowy będzie Cię kosztował znacznie mniej, ponieważ możesz wykonać koło łańcuchowe przez cięcie laserowe, a zwłaszcza z pożądaną liczbą zębów (liczbą kroków).
Z drugiej strony kwestia falownika momentu obrotowego wydaje się oznaczać , że nie szukasz stałej prędkości obrotowej. Zwracam jednak uwagę, że nie podajesz wartości Min i Max. Czy naprawdę potrzebujesz napędu o zmiennej prędkości.
Uwaga : Falownik nie działa na moment obrotowy , a jedynie na prędkość.
Pozdrowienia
1 polubienie
Witaj @Zozo_mp,
Dziękuję za odpowiedź, nie, nie potrzebuję stałej prędkości.
Samo obciążenie nie jest ważne, ale prawdą jest, że napęd łańcuchowy jest znacznie tańszy.
Dziękuję za odpowiedź, jest ze mną w porządku.
Pozdrowienia.
1 polubienie
Miałbym inne pytanie, chciałem użyć napędu o zmiennej prędkości, a nie wariatora momentu obrotowego, jak zastrzegłem, aby obniżyć liczbę obrotów, ponieważ zaczynam od 1000 obr./min, byłoby to zbyt duże przełożenie, aby zejść o 1/1000, więc chciałem obniżyć tę liczbę obrotów na minutę, aby mieć niższe i tańsze przełożenie. Co myślisz? Masz pomysł?