Automatyczna tabela wymiarów zmiennych

Witam wszystkich,

Chciałbym opracować plan z automatycznym systemem zmiennych ocen. Nie wiem, czy to możliwe, czy nie?

W załączeniu znajduje się mój plik i mój plan jako przykład.

Chcę, aby moje kursy X, Y, L i M były automatycznie wypełniane w mojej tabeli wymiarów na podstawie konfiguracji.

test_cotation_1.zip

Witam

Widzę, że pracujesz na Solidworks 2017, czy masz możliwość otwierania części w 2018 roku? Łatwiej byłoby wysłać Ci przykład, ale nie będziesz mógł go otworzyć za pomocą 2017...

-Zaleca się używanie arkusza blachy podczas tworzenia arkusza blachy. Możesz łatwiej uzyskać informacje o części (grubość, długość ścianki bocznej...) na swoich rysunkach, korzystając z listy spawanych części.

Więc przerobiłem twoją przykładową część w blasze z obiema konfiguracjami, aby wykonać mój test. To działa, ale musisz trochę pomajstrować przy listach. Czy opanowałeś listy części spawanych: utwórz ją, zapisz model, umieść kolumny z artykułem "właściwości artykułu z listą części spawanych"?

1 polubienie

Pytam o to, ponieważ jest to najlepszy sposób na uzyskanie automatycznych wartości w nomenklaturze.

W przeciwnym razie dla Twojego przykładu:

-musisz wstawić dwa widoki swojego pokoju, jeden z konfiguracją P1 i jeden z konfiguracją P2.

-Musisz opróżnić wszystkie pudełka ze swojej tablicy

-W polu "L/P1" kliknij dwukrotnie, aby go edytować, a następnie w widoku konfiguracji P1 kliknij odpowiedni wymiar (wartość zostanie wyświetlona w tabeli) i tak dalej dla pozostałych pól linii P1.

-Dla linii P2 to samo, ale w widoku konfiguracji P2.

— Wyjmujesz z arkusza swoje dwa widoki.

-Wstawiasz "domyślny" widok konfiguracyjny na arkuszu i na nim możesz umieścić swoje litery L,M,X,Y. (Radzę zaznaczyć "Zamień na wartość". Możesz łatwiej wrócić do prawdziwej wartości).

2 polubienia

Witam

Twoje rozwiązanie działa, nie pomyślałem o tym!

Potem to trochę błazenada, ale hej, to działa!

Jeśli jednak ktoś ma bardziej automatyczne rozwiązanie niż to, jestem zainteresowany tymczasem dziękuję za odpowiedź, na razie się tym zajmę :)

Jeśli używana jest tabela rodziny, można wstawić tabelę programu Excel do rysunku (z pamięci, kopiując i wklejając).

1 polubienie

Myślałem o tym przez rodzinę części, ale mój problem polega na tym, że kontroluję również funkcje w mojej rodzinie części i nagle pokazuje mi to wiele rzeczy, których nie potrzebuję

Możesz zmienić kolejność kolumn i bawić się wyświetlaczem (powiększać w programie Excel), aby po wstawieniu do rysunku mieć tylko to, co Cię interesuje.

Próbowałem, ale to nie zadziałało, albo robię złą robotę, albo jest błąd w moim oprogramowaniu.

To zawsze pokazuje mi pełny obraz

A może ewoluował od czasu, gdy musiałem to zrobić (SW15)

Witam

Tak, to trochę sztuczka, przyznaję ci. Ale zaczynając od wytłaczanego pomieszczenia i ogólnego stołu, nie ma innej alternatywy, jak zrobić to ręcznie.

Dlatego pytałem Cię, czy wiesz, jak korzystać z list części spawanych i że lepiej jest korzystać z modułu blachy. Możesz mieć wszystkie informacje automatycznie, ale jest to trochę dłuższe i bardziej skomplikowane do wyjaśnienia, jeśli nie wiesz. Należy wykonać niewielką manipulację we właściwościach konstrukcyjnych przyspawanych w "CZĘŚCI", aby dołączyć właściwość do żądanego wymiaru i należy utworzyć listę z kolumnami, które wyświetlają żądane właściwości.

Jedynym problemem jest to, że nie wiem, jak uzyskać linię na konfigurację, więc musisz zrobić dwie listy. (patrz załączone zdjęcie) W tym przykładzie wszystko odbywa się automatycznie.

image_1.png
1 polubienie

Nie powiem, że opanowałem, ale znam metodę, tak

Część, którą wysłałem, była tylko dla przykładu, używamy wszystkich naszych części lub prawie wszystkich z blachy i spawanych mechanicznie.

W rzeczywistości twoja pierwsza metoda jest na razie lepsza, ponieważ wszystkie szablony, które mamy, są "przestarzałe", musiałbym odtworzyć bazę 0 z poprawnymi planami, ale do tego potrzebuję czasu, a go mi brakuje!

Dziękuję za odpowiedzi.

1 polubienie

OK

Na kolejne kawałki, jeśli zajdzie taka potrzeba. Linie muszą być tworzone w właściwościach z podstawową wartością wybrzeża.

Zobacz obrazek, nie zapomnij o ("").

image_1.png
1 polubienie