Stoły spawane - Brak charakterystyki wymiarowej profili

Cze wszystkim

Mam problem z nomenklaturą/listą spawanych części na rysunku, gdy tworzę część/zespół na podstawie profili (kwadratowy, okrągły, ...). Mój niepokój polega na tym, że wymiary (np. 25x25x2 dla rury kwadratowej) profilu nie są wskazane w tabeli.

Myślę, że zrozumiałem, skąd bierze się mój problem: na szkicu (. SLDLFP) profilu, gdy patrzę na właściwości pliku, zakładkę Dostosuj (na górnym banerze), natrafiam na właściwość "DESCRIPTION", która zawiera tylko tekst "TUBE CARRE". Brak jest informacji o wymiarach profilu (np. 25x25x2). Aby go zakończyć, pozostając w komórce "Wartość tekstowa/Wyrażenie", klikam na różne wymiary szkicu, co modyfikuje obliczoną wartość właściwości opisu, która w związku z tym zmienia się na "KWADRAT RURY 25x25x2". Następnie znajduję odpowiedni opis w układzie mojego pokoju, więc problem jest rozwiązany dla tego profilu.

Teraz problem jest większy, mam w sumie 1300 profili w mojej bibliotece i tam zaczynasz widzieć (duży) problem. Ponadto szkice profilu zostały zaprojektowane w oprogramowaniu SolidWorks Education

Moje różne opcje:

• Leniwy: Zmieniam nazwy szkiców profilowych, których używam, według degustowanego konta;
  • Trochę mniej leniwy: biorę profile dostarczone przez SolidWorks jako podstawę i tworzę nowe dla każdej potrzeby;
  • Pracownik: Zmieniam nazwy wszystkich szkiców wszystkich profili, które znajdują się w mojej bibliotece. Mój szef mnie zabije;
  • Odważny i szczęśliwy: mam miłego kolegę na Lynkoa, który udostępnia mi swoją już dobrze napisaną bibliotekę.

O ile czegoś nie przeoczyłem, wybieram rozwiązanie "Trochę mniej leniwe", które wydaje mi się całkiem czyste. Czy widzisz jakieś inne opcje/pomysły?

W załączeniu biblioteka i przykłady utworów, z których korzystam.

FYI, jestem na SW 2020 SP4.0. Biblioteka, z której korzystam, pochodzi z tego forum.

Dziękuję za pomoc

nomenclature_mecanosoude.zip

W nowych wersjach solidworks (od 2016 roku?) nie trzeba wykonywać szkicu według rozmiaru rury i można wykonać szkic z rodziną części.

W rezultacie opis i wymiary można bardzo szybko zmodyfikować, ponieważ wystarczy wypełnić je w pliku Excel.

Ponadto twarze są mniej odwrócone jak na moje doświadczenie podczas zmiany sekcji.

Oto przykład kwadratowej rury ze stali nierdzewnej

tube_du_stock.sldlfp
4 polubienia

Dziękujemy you@sbadenis !!! W końcu przyjąłem twoją metodę. To o wiele szybsze niż cokolwiek, co myślałem, że zrobię! A przede wszystkim o wiele bardziej wydajny. Zamierzam więc zbudować moje rodziny części bezpośrednio w arkuszach kalkulacyjnych Excel. Czy warto byłoby udostępnić tutaj pliki rodziny części Excela?