Jeśli położę zagięcie, którego nie ma w tej tabeli, Sw wstawi błąd w rozłożonym i nie rozwija się...
SW mówi mi, że rogi znajdują się poza stołem do gięcia. (Logika)
Ale nie wyobrażam sobie siebie wypełniającego linię po linii 96,3° 96,4° 96,5° 96,51° 96,52°
Itd......
We wszystkich samouczkach problem nigdy nie jest poruszany, wszyscy pracują z kątami, które są w tabeli. Działa to pod standardowymi kątami, ale gdy tylko wykonasz inną część, jest to problem.
Muszę więc przełączyć się na współczynnik K, ale zmienia to dokładność...
Mieliśmy ten sam problem, gdy tylko pojawi się kąt z ułamkami dziesiętnymi, zacina się. Od tego czasu pracujemy z czynnikiem Ka i nigdy więcej nie mieliśmy problemu....
W tabeli przechodzimy od 5° do 5°, a solidworks dobrze interpoluje między 2 wartościami, robi essa z tymi 2 tabelami i jeśli działa, modyfikujemy je według własnych upodobań.
Od 5° do 5° ubytek w załamaniu jest na tyle precyzyjny, że nie trzeba się denerwować.
W większości przypadków używam również współczynnika K.
Ale jak na kawałek w 40/10 lub nawet + z kilkunastoma kolejnymi zagięciami, zapewniam Cię, że nie byłbyś dobry, gdybyś nie zbliżył się tak bardzo, jak to tylko możliwe, do rzeczywistości...
Żałuję tylko, że nie mogę mieć kompletnego stołu, który działa ze wszystkimi rodzajami fałd. =)