Witam
Muszę wykonać gwint M13x05 na części dla jednego z moich klientów.
Niestety nie ma sposobu, aby znaleźć M13 w różnych menu.
Alternatywa?
FYI, oto norma dla kranów DIN 2181 HSS-G - M 13 x 0,5
Witam
Muszę wykonać gwint M13x05 na części dla jednego z moich klientów.
Niestety nie ma sposobu, aby znaleźć M13 w różnych menu.
Alternatywa?
FYI, oto norma dla kranów DIN 2181 HSS-G - M 13 x 0,5
Witam
Podstawowy Solidworks zawiera tylko najczęściej używane gwintowanie. Jeśli regularnie wykonujesz stukanie tego typu, interesujące może być dodanie ich do "ToolBox" za pomocą narzędzia do parametryzacji "ToolBox".
Pozdrowienia
Dziękuję Pierre za tę opinię.
Na razie jest to naprawdę jednorazowa prośba.
Czy masz samouczek, który możesz mi polecić, aby dodać je za pomocą przybornika?
Pozdrowienia
Witam
Zwykle masz pole "Pokaż rozmiar niestandardowy" i tam wpisujesz średnicę, która Ci odpowiada.
Natknąłem się na M13, ale dla otworów, a nie dla kranów (i tak nie wszystkie są logiczne^^)
Pozdrowienia
Dziękuję
Używam niestandardowego rozmiaru, ale tam do gwintu nie pasuje.
Witam
Czy chcesz tylko reprezentację, czy pełne modelowanie?
- Dla reprezentacji: należy wykonać otwór pilotażowy za pomocą kreatora wiercenia (rozmiar wiercenia / Ø12), a następnie wstawić adnotację "reprezentacja gwintu" (bez użycia normy i podawania 13 jako wymiaru);
- dla pełnego modelowania: Należy wykonać spiralne przeciągnięcie. Problem polega na tym, aby mieć odpowiednie kursy, zwłaszcza przy kroku 0,5.
Witam;
Załączam mały osobisty samouczek, który stworzyłem, aby stworzyć nowe kolczyki.
Procedura pozostaje podobna w przypadku tworzenia otworów gwintowanych, z poszanowaniem wymiarów otworów Vs Gwintowniki...
znajdziesz tu również kilka wyjaśnień dotyczących korzystania z pliku CalloutFormat (starej generacji, ale nadal nadającego się do użytku).
Ostrzeżenie: Pamiętaj, aby zawsze pracować z kopią swojego zestawu narzędzi, w przeciwnym razie możesz utracić wszystkie zmiany w przyszłej aktualizacji...
Pozdrowienia.
Bardzo dobrze, dziękuję.
Witam
Rozwiązanie dla tej jednorazowej potrzeby.
https://www.lynkoa.com/forum/conception-3d/creationde-filetage-avec-loutil-filetage?page=0#answer-