[Świadectwa?] Migracja programu AutoCAD do programu Inventor lub Solidworks

Cze wszystkim

Zwracam się z prośbą o opinię na temat migracji biura projektowego z AutoCAD do Inventor i Vault lub Solidworks i EPDM.

Chciałbym poznać daty zmiany, wasze etapy, kamienie milowe, trudności, wkład, sprzęt, techniki, wsparcie, ...

Krótko mówiąc, mając świadomość, że informacje te mogą być poufne lub trudne do wyjaśnienia, jestem również zainteresowany spotkaniem z Państwem i bezpośrednią wymianą informacji na ten temat.

Więc nie wahaj się ze mną skontaktować, jeśli miałeś tego rodzaju doświadczenia lub po prostu wyjaśnij się w kilku linijkach.

Dziękuję!

Aurélien

Cześć @ Aurélien z całym obiektywizmem tutaj

na tej stronie do liczby pytań zadawanych między SolidWorks a Inventor 

Trudno mi uwierzyć, że zna Pan konkretne i pozytywne odpowiedzi na swoje pytanie

twoje pytanie brzmiałoby migracja autocada SolidWorks

Myślę, że liczba odpowiedzi byłaby wyższa

@+ ;-))

1 polubienie

Witaj gt22,

Masz absolutną rację, właśnie zaktualizowałem tytuł i opis :)!

Interesują mnie również Twoje doświadczenia z migracją z Solidworks :)

Szeroki temat:

Jestem "profesjonalistą" w SolidWorks, więc w tej kwestii mogę nie być obiektywny....

Jedna rada, bez względu na wybrane rozwiązanie, zaangażuj się u dobrego dealera.

Twój dealer to osoba, która w razie potrzeby wesprze Cię technicznie lub odpowie na wszystkie pytania i oczekiwania.

Musisz również pomyśleć o szkoleniu użytkowników: BARDZO WAŻNE na tym kroku.

Jeśli weźmiesz SolidWorks i EPDM, możemy podać Ci nazwę najlepszego sprzedawcy we Francji.

Jeśli przeprowadzasz migrację z Autocada do SolidWorks+EPDM, myślę, że powinieneś to zrobić w 2 krokach:

1. Migracja SolidWorks
  2. dodanie EPDM

Jeśli chcesz uzyskać odpowiedzi na swoje pytania dotyczące EPDM, poniżej znajdziesz kilka odpowiedzi: (pobierz plik z prezentacją epdm)

http://www.lynkoa.com/forum/epdm/epdm-perfomance?page=0#answer-494464

3 polubienia

To, co może również stanowić podstawę naszych odpowiedzi, to:

- doświadczenie 3D w Twoim biurze projektowym

- Twoja rola w tej migracji

- Jaki jest status decyzji o przejściu na 3D (zarząd podjął decyzję, szef biura projektowego chce się na to przełączyć, ale musi przekonać do tego swoje kierownictwo, ...)

1 polubienie

Dziękuję flegendre,

Ponieważ nasza firma jest częścią grupy, nie mamy wyboru odsprzedawcy, z którym mamy podpisane umowy ramowe. Mamy więc sprzedawcę programu Inventor i sprzedawcę oprogramowania Solidworks.

Mam zamiar pobrać dokument i obejrzeć to wszystko przy ognisku ;)

@stefbeno

Nasze biuro projektowe od 15 lat zajmuje się 3D przy tworzeniu bardzo zaawansowanych programów LISP na AutoCAD. 

Odpowiadam za projekt migracji, pracuję nad tym projektem od 6 miesięcy z menedżerem IT.

Przedstawiliśmy już projekt kierownictwu, które jest w pełni zgodne (główne żądanie pochodzi od tego ostatniego) i które zaplanowało w budżecie inwestycję na 2016 rok.

Robię więc badania na temat naszego produktu, naszego sposobu uzyskiwania planów, interakcji z innymi usługami lub oprogramowaniem (SAP, Excel, środowisko Windows, ...)

Witam

Przeszliśmy z Autocada na Solidworks w styczniu 2014 roku i muszę powiedzieć, że osobiście, będąc pro-solidworks, podobnie jak flegendre, jestem z niego ogólnie zadowolony, mimo że dla naszej aplikacji nie jest to do końca odpowiednie.

Następnie, będąc bardziej obiektywnym, biorąc pod uwagę, że pracujemy nad dużymi budynkami i złożonymi złożeniami, muszę przyznać, że Solidworks nie jest tak naprawdę optymalny dla tej aplikacji, gdy tylko pliki są trochę duże, oprogramowanie jest bardzo długie i ma tendencję do zawieszania się na tak lub nie. Eksport plików jest bardzo dobry, ale import nigdy nie jest idealny i znacznie przyczynia się do dalszego spowolnienia maszyny Dassault.

Jeśli chcesz narysować i ustawić kilka maszyn w budynku, który nie jest zbyt duży, może to być bardzo dobre, ale szybko możesz zobaczyć ograniczenia oprogramowania, jeśli chodzi o nieco większe struktury (zwłaszcza, jeśli pracujesz z importowanymi nienatywnymi plikami oprogramowania , które są dla mnie największym czarnym punktem oprogramowania).

Pozwoliłem sobie zrobić rozeznanie w Twojej firmie, aby lepiej zobrazować Twoją pracę i wydaje się, że pracujesz nad bardzo dużymi projektami... To zależy od Ciebie, aby zobaczyć, ale w każdym razie, w naszym przypadku, wybór oprogramowania nie był zbyt mądry dla aplikacji, którą z niego robimy, a ja tracę dużo czasu na zawieszanie się, ładowanie, nagrywanie... Itd...
O tak, a jeśli masz rysunki do wydania, jest to w porządku dla części mechanicznych i małych planów, ale gdy tylko pracujesz nad dużymi budynkami, staje się to znacznie bardziej skomplikowane.

Z drugiej strony nie używamy EPDM i nigdy nie testowałem Inventora, więc nie mogę dać Ci uczciwej recenzji.

Mam nadzieję, że ci pomogłem.

Cdt

Joss

3 polubienia

@flegendre: Właśnie otrzymałem informację od grupy, naszym sprzedawcą Solidworks jest Axemble.

Obejrzałem też prezentację EPDM, która dostarczyła mi wielu informacji, wiedząc trochę więcej o Vault, narzędzia wydają się na pierwszy rzut oka dość identyczne.

@Joss: Bardzo dziękuję za to bogate świadectwo! Z naszej strony w ogóle nie zajmujemy się budynkami (przynajmniej w mojej gałęzi grupy). Zajmujemy się głównie mechaniką, dużymi pracami kotłowymi, konstrukcją metalową i niektórymi rurociągami przemysłowymi.

Kto i ile czasu zajęło dokonanie zmiany? A jak duży jest twój B-E?

Cdlt,

Aurélien

1 polubienie

Jesteś zbawiony: Axemble jest najlepszy.....

3 polubienia

@Aurélien mamy małe biuro projektowe liczące 8 osób i przejście było dość skomplikowane, pozwólcie, że wyjaśnię.

Moja firma zawsze pracowała w 2D na Autocad i zdecydowali się wejść w 3D, gdy zobaczyli liczbę zaproszeń do składania ofert, które narzucały 3D. Zatrudnili mnie więc jako pierwszego rysownika 3D w firmie. Problem polegał na tym, że nigdy wcześniej nie pracowałem, to moja pierwsza praca w tej dziedzinie i też nie szalałem za Solidworks, właśnie ćwiczyłem przez 4 lata na studiach i mam członka mojej rodziny, który jest nauczycielem inżynierii mechanicznej na Solidworks (bardzo mi pomógł)... Moja firma zaczęła pracę nad 3D trochę na zasadzie zakładu, ponieważ znalazłem się sam w zarządzaniu biznesem jako projektant i nie miałem nikogo, kto by mnie poprowadził, jak postępować, aby wypuścić dobrej jakości 3D.

Tak więc bez żadnej pomocy, tylko moja głowa i tutoriale Lynkoa, skonfigurowałem 3D w mojej firmie. Po 4 miesiącach samokształcenia z samouczkami i forami, byliśmy w stanie podjąć nasz pierwszy biznes 3D, który wynosi 1,2 miliona za naszą parcelę. Więc w końcu poszło dość szybko... Potem, jeśli jest was więcej, z pewnością zajmie to więcej czasu, czasu na uzgodnienie, którą procedurę rysowania należy wprowadzić, aby każdy mógł przejąć projekt drugiego...

W związku z tym, życzę miłego weekendu ;)

Cdt

Joss

6 polubień

Witaj Aurélien,

Byłem w dużym BE (100 osób w samym BE), przyjechałem (w 2009 roku), kiedy dokonano zmiany z 2D (Etell) na 3D (SW). Nie byłem osobiście odpowiedzialny za przejście z 2D do 3D, ale być może znajdę dla Ciebie dane kontaktowe jednej z osób odpowiedzialnych za to. W ten sposób możesz się z nim wymieniać.

Szybko się temu przyglądam.

PM

1 polubienie

Hello@Aurélien

Osobiste doświadczenia związane z migracją z AutoCAD do solidWorks z EPDM.

Jesteśmy biurem projektowym zrzeszającym 8 producentów i działamy w branży zegarmistrzowskiej.

Zajęło nam to około roku z nieocenioną pomocą firmy Axemble (Szwajcaria), aby wprowadzić zarządzanie naszymi plikami.

W przypadku naszej bazy danych zdecydowaliśmy się wziąć nasze standardowe pliki 2D w miarę tworzenia nowych projektów i zintegrować je z Solidworks i PDM, nie wiem, czy jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ gdzieś pobieramy opłaty od naszych klientów za czas poświęcony na odbudowę naszych części...

Poruszyliśmy również pomysł zatrudnienia stażysty, który przeszkoliłby go w zakresie Solidworks i zegarmistrzostwa, przedstawiając mu wszystkie plany przejęcia władzy. Zbyt drogie rozwiązanie...

Wszyscy pracujemy w 3d od 6 lat, mogę powiedzieć, że nasze stare oprogramowanie działa równolegle z nowym od około trzech lat. Producenci nie wróciliby do świata po nic w świecie.

Tutaj jest do Twojej dyspozycji w razie potrzeby.

3 polubienia

@gt22, @flegendre, @stefbeno, @Joss.G, @Pierre.marie.ferry, @g.leluyer, dziękuję za cenne świadectwa !

Wasze zupełnie różne pochodzenie jest bardzo interesujące.

Kilkakrotnie zwracam uwagę na to, jak ważne jest wsparcie ze strony resellera (a dla przypomnienia Axemble po naszej stronie).

Myślę, że wrócę do Państwa osobiście przez PW, aby mieć inne informacje lub możliwości spotkań na ten temat.

Na razie jednak pozostawiam tę dyskusję otwartą w nadziei, że będę miał nowe świadectwa, aby jak najlepiej przygotować się do tej migracji.

Słucham wszystkich twoich rad !

Jeszcze raz dziękuję,

Aurélien