Ekstremalnie długie czasy ładowania dla każdej operacji

Witam

Mam bardzo długie czasy wczytywania dla każdej operacji (zapis, zmiana wiązań, aktualizacja, otwieranie części itp.) w moim zespole z 3 podzespołami.

- Brak spowolnienia, gdy obracam moje zespoły w przestrzeni, bardzo długie czasy ładowania są tylko podczas "operacji"

- Pracuję na montażach Soliworks z plików STEP generowanych przez oprogramowanie TOPSOLID.

- PC: 4 rdzenie przy 3,6 GHz, 8 GB RAM, dobra karta graficzna. Ten sam problem na innych komputerach. Jest również powolny na słabszych komputerach.

- Próbowałem ponownie uruchomić komputer, aby wyczyścić pamięć podręczną, ale to nic nie zmienia.

- Umieściłem moje podzbiory w świetle, ale nadal jest ono powolne. Przykład: ale zmiana wiązania  trwa około 60 sekund

- Umieściłem moje podzespoły w speed pak i aktywowałem konfigurację w moim ogólnym montażu, ale nadal jest powolny. Przykład: około 60 sekund do zaoszczędzenia.

-  Jeden z moich 3 podzespołów został wykonany za pomocą solidworks i mimo dużej ilości części (około 800) nie ma absolutnie żadnego spowolnienia...

Wygląda na to, że problem wynika z dużych złożeń z plików STEP wykonanych przez TOPSOLID. Pracowałem już jednak w innej firmie w tego typu konfiguracji i po przekonwertowaniu pliku STEP na montaż soliworks nie ma już problemu. Jednak komputery PC były nieco mniej wydajne, a zespoły bardziej pokaźne...

Jakieś pomysły?

Bardzo dziękuję za pomoc

1 polubienie

Witam

Czy można przetestować na innej stacji roboczej, aby sprawdzić, czy problem również występuje?

W przeciwnym razie możemy spróbować zresetować ustawienia do zera, aby sprawdzić, czy to coś zmienia, zobacz mój samouczek:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/reinitialiser-les-parametres-solidworks

Czy jest to niedawny problem, czy zawsze tak było?

1 polubienie

Tak, przetestowałem to na innej stacji roboczej. Na początku wyglądało to lepiej, ale po kilku minutach nadal był to ten sam problem.... Właśnie trafiłem do tej firmy.

Jaka wersja oprogramowania SolidWorks jest zainstalowana? Czy to jest najnowszy dodatek Service Pack?

W 2014 roku jest to SP5:

http://files.solidworks.com/Supportfiles/Release_Notes/2014/French/relnotes.htm

1 polubienie

Czy próbowałeś sprawdzić, czy twoje części z STEP są "czyste"? Bez nieciągłości, bez błędów itp.

Zdarza mi się to od czasu do czasu i wiem, że może to z tego wynikać

Musiałbyś wejść do każdego pokoju, kliknąć prawym przyciskiem myszy w drzewie budowy i wybrać rzecz diagnostyczną (chyba czerwony krzyżyk w walizce).

Z drugiej strony powodzenia w naprawianiu wszystkiego. Czasami spędzasz nad tym więcej czasu niż powinieneś

2 polubienia

Tak, jestem dobry w 2014 SP5.0

I tak, części są czyste, tylko 2 części miały problemy z powierzchnią i poprawiłem je...

Inne pomysły? Twoim zdaniem w IGES zamiast stepu?
Próbowałem X_T, ale to nic nie zmienia, a na dodatek moje kawałki są porozrzucane w przestrzeni.

1 polubienie

Wskazówka, aby zobaczyć, które części wymagają najwięcej czasu na odbudowę, aby namierzyć, czy są jakieś problemy:

http://help.solidworks.com/2015/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_ASSEM_STATS_DLG.htm

http://help.solidworks.com/2015/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_ASSYXPERT_REBUILD_REPORT.htm

2 polubienia

Raport z rekonstrukcji mówi mi o czasach mniejszych niż 0,04 s...

Podczas gdy tutaj chciałem tylko dodać ograniczenie, a zajmuje to około 1 minuty...

Witam

Czy możesz uruchomić AssemblyXpert z menu Narzędzia swojego zestawu i skopiować/wkleić zawartość raportu tutaj, być może będziemy w stanie sprawdzić, czy coś jest "szokujące" w Twoim asm.

Mick

1 polubienie

Raport S-Ens SldW ze stopnia Topsolid (tego, który wiosłuje najwięcej)

Ta lista wskazuje czas potrzebny na przebudowanie komponentów podczas ostatniej przebudowy złożenia. Pomijane są elementy znikome, natomiast w przypadku osób o skomplikowanych relacjach może być konieczna druga rekonstrukcja.

3323-2000 Tylko  kaseta -2     Całkowity       czas odbudowy 0,064    

3323-2000 Tylko  kaseta -2     Dotyczy          lekkiego komponentu Rozdzielczość 0,013    

3323-2000 Tylko  kaseta -2     Przebieg przebudowy          montażu 0,035    

3323-2000 Tylko kaseta -2    Rekonstrukcja funkcji             montażu 0,025             

Analiza:

sans_titre.jpg

Czy problem występował już przed lipcem? Jeśli nie, zobacz, aby odinstalować okna KB, które powodują problem:

Witam

Sprawdź, czy 3072630 Microsoft KB jest zainstalowany z usługi Windows Update, w następujący sposób:

1. Aby otworzyć usługę Windows Update, kliknij przycisk Start .Image du bouton Démarrer W polu wyszukiwania wpisz Aktualizacja, a następnie na liście wyników kliknij pozycję Windows Update.
  2. W lewym okienku kliknij opcję Wyświetl historię aktualizacji.

Jeśli tak, odinstaluj go, postępując zgodnie z tym samouczkiem:

http://www.mycadblog.fr/problemes-solidworks-rencontres-apres-la-mise-a-jour-de-microsoft/

Jeśli to nie zadziała, można zresetować ustawienia SolidWorks (które można przywrócić później), aby określić, czy pochodzą one z konfiguracji stacji roboczej: http://www.lynkoa.com/tutos/3d/reinitialiser-les-parametres-solidworks

Czy któryś z plików znajduje się na dysku sieciowym? Czy zrobienie kompozycji na wynos lokalnie (tylko na próbę) coś zmienia?

Aby spróbować poprawić wydajność, zobacz ten interesujący komunikat:

Kilka rzeczy, które znalazłem w testach wydajności oprogramowania, które poprawiają wydajność i niezawodność oprogramowania:

Zmień właściwości systemu Windows -
     - Zaawansowane>Efekty wizualne ustaw na "Dostosuj, aby uzyskać najlepszą wydajność", a następnie wybierz "gładkie krawędzie czcionek ekranowych"
     - Zaawansowany>Zaawansowany>Pamięć wirtualna: odznacz opcję "Automatycznie zarządzaj rozmiarem pliku stronicowania dla wszystkich dysków" i wybierz "Rozmiar niestandardowy", a następnie wprowadź wartość "Rozmiar początkowy" do wartości "Zalecane" i wartość "Rozmiar maksymalny" do "Wartość początkowa + 5120 MB" (musisz teraz ponownie uruchomić komputer)
     - "Panel sterowania>Opcje zasilania" wybierz "Zmień ustawienia planu" dla aktywnego wybranego planu. W następnym oknie wybierz "Zmień zaawansowane ustawienia zasilania". W wyskakującym okienku przewiń w dół do "Zarządzanie energią procesora" i zmień wartość MIN na 100%. Jeśli ta opcja nie jest ustawiona na 100%, nie będziesz korzystać z pełnych możliwości procesora ani nie zezwolisz procesorowi na przełączenie w tryb Turbo.

Zagadnienia dotyczące sprzętu -
     - Dla wszystkich programów programowych z menedżerem danych, cały czas odbywa się pingowanie między oprogramowaniem a menedżerem danych w celu utrzymania powiązanych powiadomień o wersji i zdefiniowanych relacji oraz tych, które są definiowane, co staje się znaczącym obciążeniem dla zdolności oprogramowania do reagowania użytkownikowi, gdy model bryłowy staje się większy. Jeśli możesz otworzyć część/zespoły, nad którymi musisz pracować i rozłączyć się z menedżerem danych podczas wykonywania pracy, a następnie połączyć się ponownie, aby zaewidencjonować i zapisać swoją pracę, sprawy idą znacznie szybciej.
     - Do 2014 roku oprogramowanie nie wykorzystywało procesorów graficznych (GPU) do manipulacji graficznych, więc oprogramowanie obciążało lokalny procesor i pamięć pod kątem jakiejkolwiek aktywności graficznej. SW 2015 jeszcze lepiej wykorzystuje procesory graficzne (GPU) kart takich jak K2200 / K4200, dzięki czemu grafika jest znacznie bardziej responsywna.
     - Ponadto, ponieważ oprogramowanie jest jednowątkowe (może używać tylko 1 rdzenia), jeśli masz procesor, który ma więcej niż 4 rdzenie, powinieneś wyłączyć dodatkowe rdzenie w BIOS-ie, a częstotliwość taktowania procesora wzrośnie i poprawi wydajność oprogramowania. Im szybsze taktowanie, tym lepiej.
     - Posiadanie lokalnego dysku SSD lub dysku SSHD (hybrydowego) poprawi wydajność, chyba że oprogramowanie jest podłączone do zarządzania danymi, wtedy nie przynoszą one żadnych korzyści.

Nawet przy wszystkich zmianach nadal widzę okresowe zawieszanie się między zadaniem/żądaniem oprogramowania, ale jest lepiej.

Zapomniałem wspomnieć, że po zmianie "Zaawansowanych>Efektów wizualnych ustawionych na "Dostosuj w celu uzyskania najlepszej wydajności", a następnie wybraniu "gładkie krawędzie czcionek ekranowych", musisz przejść do "Panel sterowania \ Wszystkie elementy Panelu sterowania \ Personalizacja" i wybrać "Motyw AERO", aby oprogramowanie działało poprawnie z systemem Windows.

https://forum.solidworks.com/message/485794#485794

Bardzo dziękujemy za pomoc!

Ale dopiero co przyjechałem do firmy, więc nie mogłem ci odpowiedzieć, czy problem pojawił się w lipcu. Z tego co zrozumiałem, mój poprzednik pracował na topsolid a nie od kroku więc nie miał problemu.

Pracuję tylko lokalnie, więc a priori nie mam nic wspólnego z siecią.

Jeśli chodzi o efekty wizualne i grafikę, to nie sądzę, żeby to stamtąd pochodziło, bo "graficznie" wszystko idzie bardzo dobrze. Pomimo dużej liczby części (nieco ponad 1000), elementy obracają się bardzo płynnie w przestrzeni, gdy manipuluję zestawami.

Cięcia/sekcja również idą zaskakująco dobrze.

Próbowałem już zresetować ustawienia soliworks, ale nic to nie zmieniło.

Naprawdę myślę, że wynika to z plików z STEP. Musiały być w jakiś sposób wygenerowane.
Lub solidworks ładuje je w pewien problematyczny sposób.

Ponieważ wszystko inne działa dobrze i kiedy otwieram złożony zespół, który został wykonany za pomocą solidworks, wszystko idzie bardzo dobrze.

Po wyłączeniu dodatku "Solidworks enterprise PDM". Czy jest o wiele lepiej!!
Czas ładowania okna "Suplement" jest również nienormalnie długi (5 do 10 sekund), podczas gdy właśnie otworzyłem solidworks i nie mam otwartego pliku....

Dziękuję za pomoc

Witam

Wracam do komunikatu PL na temat wydajności:

Próbowałem postępować zgodnie z wyjaśnieniami, ale naprawdę nie jestem na bieżąco z angielskim i trudno jest znaleźć drogę z oknem w języku francuskim... Czy ktoś byłby w stanie przetłumaczyć tę wiadomość?

Dziękuję.