Test IK a życie codzienne

Witam cześć.

Kolejne pytanie beta i niezwiązane z CAD (chociaż)

W mojej firmie przeprowadzamy badania IK. Mogę więc powiedzieć, ile dżuli potrzebujesz w zależności od pożądanego indeksu.
Jak jednak przełożyć to wszystko na "życie codzienne"?
Ponieważ, aby wyjaśnić praktykantom i/lub ludziom, którzy nie są mechanikami, nadal łatwiej jest powiedzieć, że IK2 jest jak cios, podczas gdy IK11 to pociąg uruchomiony z pełną prędkością (fantazyjny przykład i na pewno fałszywy)

Szukając co to za testy, trafiłem na tę stronę: Indeks IK.
Na dole znajduje się mała tabela z ekwiwalentem, ale może nie być wystarczająco konkretna.

3 polubienia

Witam
Jeśli weźmiesz rodzaj materiału

1°) szafa elektryczna zmontowana i wyposażona na miejscu w mocowanie statyczne (zainstalowane lub przykręcone, które nigdy nie ruszy się z tego miejsca), wystarczy indeks IK jeden dla całości.

2°) ta sama szafa jest zamontowana na maszynie budowlanej (zazwyczaj koparko-ładowarce), która ulega wstrząsom i przyspieszeniom obrotowym, wtedy indeks musi być wyższy i uwzględnia masę całkowitą.
3°) nadal ta szafa, ale używana jako szafa niskiego napięcia w miejscu, które będzie ładowane i rozładowywane z ciężarówek bez zbytniej ostrożności, więc należy wziąć pod uwagę upadek z 1 do 2 metrów.

Hipoteza ETC = masa / wysokość = dwustukilogramowa szafa, która spada z dwóch metrów, mocowania komponentów muszą wytrzymać, nawet jeśli szafa jest całkowicie wgnieciona (VS rozbita)

Pozdrowienia

2 polubienia

@stefbeno
Myślę, że to właściwa odpowiedź.
Tabela podaje związek między masą a wysokością spadku.

Tak więc indeks IK10 oznacza, że możesz wytrzymać 3 wstrząsy o masie 25kg spadające z 800mm (25kgx10x0,8m = 200J (w tabeli na g zamiast 9,8 są jeszcze małe zaokrąglenia).
Nic więcej do dodania.

2 polubienia

Tak, nie, ale to nic nie szkodzi :slight_smile:
Tyle, że nie uważam tego za zbyt wymowne dla niewtajemniczonych.

Znalazłem obraz, który idzie trochę w kierunku tego, czego chcę. Ale nadal uważam, że jest to zbyt niejasne

1 polubienie

Witam @coin37coin

Wydaje mi się, że są dwie rzeczy, wpływ zilustrowany w tabeli oraz diagram synoptyczny marchwi i ziemniaków.

Kiedy już to wiesz, musisz wiedzieć, czy:

1°) Chcesz wiedzieć, jakie jest uderzenie w podłoże i jakie jest jego odkształcenie pod wpływem uderzenia.
2°) lub wynik na przedmiocie, który upadł

Siła uderzenia w przypadku wstrząsu będzie zależeć od odkształcenia przedmiotu.

Dlatego wziąłem pod uwagę przypadek, który spada z ciężarówki (zjawisko dobrze znane na przedmieściach).

Tak naprawdę wszystko zależy od sposobu, w jaki energia kinetyczna rozproszy się w obiekcie, co warunkuje czas zwalniania i formę opóźnienia, wiedząc, że nie będzie ono stałe.

Innymi słowy, znajomość wpływu sześcianu ze stali hartowanej o wysokości 1 m w dżulach jest dobra, ale pytanie brzmi, po co to robić.
Deformacja gruntu, deformacja obiektu lub jedno i drugie.

W rzeczywistości wydaje mi się, że problem polega bardziej na teście upuszczenia!
https://help.solidworks.com/2018/french/SolidWorks/cworks/c_Drop_Test_Studies

https://www.metropack.fr/tests-de-transport/contraintes-de-manutention

Innymi słowy, to nie dlatego, że ktoś uderzy mnie jednym dżulem, rozciągnę drugi :smiling_imp:

Pozdrowienia

1 polubienie