Chcesz poznać swój poziom w SOLIDWORKS? W ciągu 5 minut wykonaj testy wiedzy na temat SOLIDWORKS i jego różnych produktów : podstawowych, blachowych, symulacji, konstrukcji spawanych...
Cóż, dziękuję za ten test, przetestuję, gdy będę miał dostępność, widziałem podgląd, wygląda całkiem nieźle ze względu na wszystko, co mam do zobaczenia, zrobię to... @+.
Gratulacje, wszyscy dostaliście bardzo dobre oceny! @gwygwy 20/20 na teście podstawowym Brawo!
@Pierre S, @gwygwy, dziękuję za opinie i rekomendacje; @gwygwy mogę mi powiedzieć, w których testach pytania pisemne były trudne do zrozumienia, abyśmy mogli je poprawić?
Dziękuję i jeszcze raz gratuluję tych wspaniałych wyników, jest wysoki poziom! :)
- z błędem nieuwagi na podłużnym konturze wymiaru 220, który był obecny (bam! kąpiel)
- błąd na automatycznej bańce (muszę powiedzieć, że prawie nie mam czasu na zacięcie bańki)
Z drugiej strony nie rozumiałem, dlaczego nakłada na mnie bańkę: "Ile stopni swobody musimy zablokować na części, aby mogła być zamocowana w przestrzeni?". Dla mnie, który bardzo często fiksuje za pomocą płaszczyzn, a nie powierzchni, odpowiedź brzmi: "3 DDL", przy czym minimum to dwie, jedno naprężenie osiowe i dwie krawędzie
Nie rozumiałem, dlaczego zbanował mnie na ostatnie pytanie: "Za pomocą jakich funkcji można uzyskać następną część?" Ja, który bardzo często wykonuje promienie na szkicu, a nie za pomocą funkcji Promień/fazowanie , możemy bardzo dobrze wykonać część za pomocą jednego obrotu i czterech otworów na kołnierze.
9/19 Zaawansowane montaże Nie jest to zaskakujące, ponieważ używam tylko ultra standardowych ograniczeń (bez konfiguracji), nie używam funkcji, które działają źle lub są źle wykonane.
@Zozo_mp: Ciało (jedna część) ma sześć stopni swobody (DDL) w przestrzeni (trzy translacje według x, y i z, a także trzy obroty "wokół" x, y i z); Musisz więc zablokować wszystkie sześć, aby element został naprawiony. Wiązania są mylone ze stopniami swobody. Na przykład wiązanie podpory płaszczyzny może blokować jedną translację (wektor normalny do płaszczyzn) i dwa obroty ("wokół" dwóch pozostałych wektorów układu odniesienia); tj. trzy DDL. Jeśli odłożymy na bok "stałe" ograniczenie, które samo blokuje 6 DDL, minimalne ograniczenia potrzebne do zablokowania 6 DDL to rzeczywiście dwa.
Widzę, że próba montażu nie jest łatwa...! Gratulacje dla wszystkich, nadal uzyskujesz bardzo dobre średnie!
@zozo_mp, dziękuję za komentarze, którymi dzielę się z twórcami testu! W zależności od codziennych zastosowań rzeczywiście możliwych jest kilka odpowiedzi,
Dziękuję za poświęcenie czasu na skuteczne wyjaśnienie, lepiej rozumiem możliwą niejednoznaczność. Ponieważ prawie cały czas (coraz częściej) używam płaszczyzn do nakładania ograniczeń, zwalnia mnie to ze stopni swobody.
Witam
Zrobiłem 3 testy:
Baza:20/20
Blacha: 11/20
Spawane mechanicznie: 17/20
i jak @FUZ3D
To tak jak z kodeksem drogowym, to na wiele wyborów dajemy się nabrać :p
A dla mnie pisemne odpowiedzi są trudne do zrozumienia, trudno jest zwerbalizować ikony i moje automatyzmy projektowe.
Powodzenia.