Zmiana " callout.txt " działa w przypadku otworów utworzonych za pomocą funkcji automatycznego wiercenia. Ale podczas odzyskiwania powstałych w wytłoczeniu nadal pozostaje tekst " przez wszystko " i chciałbym mieć możliwość jego usunięcia lub ustawienia, ale nie ma go w callout.txt.
Czy masz dla mnie jakiś trop?
Witam serdecznie;
Jeśli otwór nie zostanie wywiercony za pomocą Kreatora otworów, normalne jest, że " otwór " nie uwzględnia informacji zawartych w calloutformat.txt
To, co rozumiem w twoim zdaniu (cytat poniżej), to to, że to nie jest przekłucie wykonane z asystentem przekłuwania, ale z czym wtedy? (a dlaczego nie zrobić tego z czarodziejem piercingu?):
Ale przy odzyskiwaniu otworów powstałych w wytłoczce pozostaje tekst "przez wszystko"
W zależności od używanej wersji Solidworks i typu utworzonego otworu, możliwe jest, że adnotacja otworu jest obsługiwana za pomocą calloutformat-ah.xml (Adnotacje narzędzia Zaawansowane wiercenie).
W tym przypadku musielibyśmy również zmodyfikować/zamienić (w xml) => " THRU ALL " na " ??? »
?= Twój tekst
Kilka zrzutów ekranu i używana wersja Solidworks przydałyby się, aby lepiej zrozumieć problem.
Witam
Dziękuję za odpowiedź, otwory są wykonane w funkcji wytłaczania z części, mamy w niej naszą geometrię zewnętrzną i całą średnicę wiercenia. Podczas pierwszego wytłaczania geometria przedmiotu obrabianego i otwory są wykonywane w tej samej funkcji.
Nie używamy kreatora wiercenia, ponieważ nie spełnia on naszych potrzeb pod względem elastyczności, używamy modułu solidwatch do tworzenia stołów, ale ma on też pewne wady. Staram się więc zmodyfikować oryginalną solidną tabelę, aby spełniała nasze potrzeby.
Używamy solidworks premium 2024 SP5.0
Właśnie otworzyłem callouformat-ah.xml, nie wiedziałem, do czego też służy, wypróbuję kilka modyfikacji, aby zobaczyć, w każdym razie dziękuję za pierwszą opinię.
Z poważaniem
Mikołaj
Witam
Zrobiłem test na podstawie podanych informacji na temat Twojej metody generowania tych.
Po zaznaczeniu odpowiedniej komórki w tabeli zobaczysz, że " ACROSS " jest zwykłym tekstem, a nie kodem:
Jeśli otwór nieprzelotowy zostanie wykonany na przykład przez usunięcie materiału o głębokości 14, tekst wymiarowy zmieni się na 14
Wartość jest zawsze tekstem i nie jest to " hw-holedepth ", jak domyślny kod adnotacji otworu.
Nie jestem więc pewien, czy modyfikacja pliku calloutformat.txt wpłynie na wynik dla wygenerowanych w ten sposób otworów.
Może przez makro?
Masz rację; proste wycięcia wyciągnięte nie korzystają z logiki opisów Kreatora otworów ani calloutformat.txt zmiennych, takich jak
Cze wszystkim
Dziękuję za odpowiedzi, rzeczywiście nie ma możliwości zmiany tego ustawienia, musi być ono głęboko zakodowane w solidnym materiale. Na razie w końcu usuwam tekst ręcznie, bo muszę ruszyć do przodu z planami, ale do tego tematu jeszcze wrócę, otworzyłem prośbę do Dassault. Jeśli pojawi się rozwiązanie, dodam je tutaj w przyszłości.
Dziękuję za pomoc