Tol analityk z zestawem parametrów H9/e9, które mi umykają

Witajcie użytkownicy Solidworks,

Chcę sprawdzić poprawność dwuskładnikowego łańcucha wymiarów....... Wymiar wału  11,5 i 9 oraz wymiar otworu  11,8H9               
Te dwa wymiary pozwalają mi uzyskać luz nominalny. Wiem,  jak to zrobić ręcznie lub za pomocą arkusza kalkulacyjnego z isos.

Uchwyciłem różne etapy mojego obecnego podejścia i nie jestem w stanie znaleźć spójności z tym narzędziem.......

Jeśli ktoś korzysta z tego modułu, chciałbym wcześniej wykryć błąd w moich dialogach, dzięki za wszelką pomoc. 

h9_e9_validation_du_jeu.sldasm
1 polubienie

Używane pliki

crochet_cotation.sldprt

Co dalej

tige_cotation.sldprt

mój delikatny chód.............

ma_demarche_illustree.docx

Witam

Jesteś studentem?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj Zozo,

Bardzo bym chciał, ale już tak nie jest...........

W rzeczywistości używam Solidworks do uzyskiwania objętości do tworzenia funkcjonalnych modeli. Jeśli chodzi o łańcuchy wymiarowe, biorę również pod uwagę tolerancje geometryczne, aby umożliwić nam uzyskanie rysunków definicyjnych, które będą użyteczne.

Odkryłem ten moduł analityka Tol i przyznam, że jego powiązania z fazą wymiarowania wprawiają mnie w zakłopotanie, poprawiłem propozycję wymiarowania wspomaganego z tolerancjami iso wymiarów liniowych, część geometryczna nie jest moim priorytetem w tej fazie odkrywania, jednak jeśli ktoś rozumie jego mechanizm zbierania wymiarów to słucham.........

Dziękuję za ewentualną pomoc.

Mam również sumaryczne zastosowanie szacowania apothemów spoin poprzez przejście do menedżera powłok, mogę porównać klasyczne obliczenia z eurokodem3 tych samych spoin.

Miłego dnia.

Witam

Aby na razie dać Ci mój dostęp do tego narzędzia:

tolerancje odniesienia (powiązane z wymiarowaniem geometrycznym) uruchamiają narzędzie analizy, 3 możliwości dla każdego podstawowego zmontowanego elementu A, B i C.

To właśnie to okno dialogowe zasila procedurę obliczeniową.

Ale uzyskane wyniki nie odpowiadają minimalistycznemu łańcuchowi wymiarów....... 2 ogniwa w moim przykładzie wału / otworu.

Chciałbym wymienić się z użytkownikami tego modułu Solidworks, z góry dziękuję.