TolAnalityk

Witam

Celem moich obliczeń na Tolanalyst będzie określenie wysokości koloru żółtego (od dołu części czerwonej do pogłębienia walcowego części szarej). Wymiar ten zależy od kilku pomiarów, w tym tych, które wskazałem na obrazie (promień, kąt i średnica na czerwonej części). Czy możliwe będzie wykonanie tego obliczenia maksymalnej i minimalnej wysokości w oparciu o inne związane z tym tolerancje wymiarowe (promień, kąt i Ø)? Z moich badań wynika, że Tolanalyst ma trudności z braniem pod uwagę promieni i kątów. Dziękuję za pomoc.
Image

Witaj @Winny10 ,

Dlaczego po prostu nie wykonać szkicu z wymiarami jako parametrami i nie zapytać o wartość wynikowego (sterowanego) wymiaru?

To pokaże, że na diagramie brakuje 3 wymiarów...
Jeśli to się nie uda, obliczenia geometryczne i Excel dadzą odpowiedź.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witaj @m_blt ,
Dziękuję za pomysł, który jest bardzo ciekawy, ale nie pasuje do mojego procesu z kilku powodów. Po pierwsze, duże wymiary podlegają tolerancjom. Moim celem jest zatem określenie maksymalnej i minimalnej wysokości koloru żółtego zgodnie z tymi ważnymi wymiarami, gdy są one w ich maksymalnych lub minimalnych wartościach. Po drugie, jest to montaż dwuczęściowy, a mam około stu podobnych zespołów z niewielkimi różnicami w wymiarach. W związku z tym zastosowanie tego podejścia wymagałoby ponownego utworzenia nowego szkicu dla każdego złożenia, grupując ze sobą dwie części tylko dla tego obliczenia.
Rzeczywiście, na moim schemacie brakuje wymiarów, ale wykonałem ten montaż tylko po to, aby przedstawić przypadek podobny do mojego przypadku / prośby.
Jeśli chodzi o arkusz kalkulacyjny Excel, też o tym myślałem, ale nie spełnia on moich specyfikacji, które wymagają, aby było to zrobione na SolidWorks...

W porównaniu z liczbą przewidywanych sytuacji, rozwiązanie numeryczne związane z Excelem jest bez wątpienia bardziej odpowiednie niż szkic SolidWorks.
Jeśli chodzi o tolerancje, wystarczy rozważyć dwa przypadki, z których pierwszy poda wymiar maksymalny, a drugi wymiar minimalny.

Formuły do walidacji...

Jeśli Excel nie jest odpowiedni, nadal istnieje możliwość wykonania obliczeń w zespole za pomocą makra. Pod warunkiem, że każdy zestaw używa tych samych notacji...

2 polubienia

Tak, każda mieszanka działa na tej samej zasadzie, ale z różnicami tylko w wartościach. W związku z tym możliwe może być rozwiązanie oparte na makrach, aby zautomatyzować ten proces. Obawiam się jednak, że TolAnalyst nie będzie w stanie wykonać tego typu obliczeń obejmujących promienie i kąty. Skontaktowałem się ze sprzedawcą i obecnie czekam na odpowiedź od pomocy technicznej.

Czy mógłbyś oświecić mnie bardziej na temat swojego pomysłu na makra? Dziękujemy za współpracę.

Za pomocą makra można pobrać wartości wymiarów części zespołu i ich tolerancje, a następnie zastosować formułę podającą wynikowy wymiar, w wartościach minimalnych i maksymalnych.

Idealna sytuacja : aby systematycznie stosować tę zasadę, musiałbyś mieć dwie części o tej samej nazwie w każdym z twoich złożeń, a szkice i wymiary powinny również mieć tę samą nazwę w częściach każdego zespołu...

W przeciwnym razie: jeśli tak nie jest, możemy sobie wyobrazić otwarcie każdego zespołu, wybranie 6 wymiarów " parametru" w kolejności i zastosowanie wzoru na obliczenie minimalnego/maksymalnego wymiaru.

To rozwiązanie, które może mnie zainteresować. W moim przypadku nazwy nie są takie same, ale widzę, że Twoje rozwiązanie nadal by działało. Tak więc, jeśli dobrze rozumiem, w moim przypadku musiałbym otworzyć zespół, ręcznie wybrać "6 wymiarów parametrów" i wstawić je do makra, w którym wcześniej stworzyłbym formułę obliczania wymiarów mini/maksymalnych. Jest to nadal wykonalne, mimo że chcę obliczenia maksymalnego i minimalnego? Oznacza to, że gdy wybiorę "6 wymiarów parametrów", skąd oprogramowanie będzie wiedziało, jak przyjąć wymiary na maksimum / minimum i nie przyjąć ich wartości nominalnej? Mówiąc prościej, pytanie brzmi, czy oprogramowanie będzie w stanie odróżnić minimum od maksimum po wybraniu w Solidworks? Czy wszystko jest możliwe w Solidworks, czy też potrzebna jest dodatkowa platforma?

Witam
Moim zdaniem jedynym problemem z makrem jest to, jak wskazać kierunek ogniw w łańcuchu wymiarów (co może zrobić auto tolanalyst), aby wiedzieć, którą wartość przyjąć (min lub max wymiaru w zależności od pożądanego wyniku)
Poza ciągłym wybieraniem w tej samej kolejności lub dodawaniem pól wyboru, aby nadać znaczenie, nie widzę "prostego " rozwiązania.

Czy nadal testowałeś to na wszelki wypadek?

Witaj Cyrylu,

Nie, jeszcze tego nie próbowałem, ponieważ po raz pierwszy używam makra w CAD. Zaczynam od przestudiowania funkcji makr, aby określić, czy mój cel jest osiągalny. Twoim zdaniem jedynym problemem, jaki mógłbym napotkać, byłoby zdefiniowanie wymiarów w maxi/mini, np. gdy szukam maksymalnej wysokości, wszystkie wymiary idące w tym samym kierunku co wysokość byłyby w maxi, a te idące w przeciwnym kierunku byłyby w mini?

Dziękuję za pomoc.

Mówiłem o testowaniu TolAnalyst w tym przypadku

Problem, jaki mam z TolAnalyst, polega na złożoności montażu. Wygląda na to, że TolAnalyst ma trudności z obsługą złożonych kształtów. W moim przypadku są promienie i kąty zależne... (Zobacz obrazek załączony do mojej pierwszej wiadomości) i w tej chwili nie byłem w stanie wykonać poprawnych obliczeń na tego typu montażu z pomocą TolAnalyst. Jeśli obliczenia są wykonalne na TolAnalyst, będą idealne.

Witam

Załączony, szkic makra na szkicu zespołu...
Wymiary (i ich "dwustronne" tolerancje ) są wybierane według ich nazw.
Wartości minimalne i maksymalne są wyświetlane w polach tekstowych formularza UserForm2.
Przycisk [Uruchom] oblicza minimum i maksimum wymiaru, który ma zostać oceniony.

Oczywiste jest, że obliczenia mają sens tylko wtedy, gdy geometria jest zgodna z ilustracją i taka sama dla wszystkich złożeń, .
Poza tym zgadzam się z uwagą @Cyril_f na temat kierunku wymiarów. SolidWorks ich nie definiuje, więc należy założyć, że orientacje będą takie same dla wszystkich złożeń.

Słabością metody jest dobór wymiarów parametrów, na podstawie ich nazw.
Makro może działać tylko na połączonym zespole. Gdy nazwy zmieniają się w trakcie montażu, makro musi zostać odpowiednio dostosowane. Kambuz!
Rozwiązaniem byłoby zapewnienie interaktywnego wprowadzania kursów, ale to już bardziej złożona sprawa...

TolAnalyst.zip (425,2 KB)

4 polubienia

Przede wszystkim bardzo dziękujemy!

Mam ostatnie szybkie pytanie dotyczące Twojego programowania, czy programowałeś wszystko ręcznie, czy jest na to nieco prostszy sposób? Bardzo dziękuję za współpracę, postaram się pracować po swojej stronie, aby osiągnąć ostateczny cel...

Całkowicie rzemieślnicza praca...
Pomoc API oprogramowania jest inspirująca ze względu na mnogość przykładów.
Kolejne źródło inspiracji jakościowych: https://www.codestack.net/solidworks-api/.

A jeśli VBA jest najbardziej dostępnym i rozpowszechnionym językiem, inne są bardziej wydajne...
Powodzenia. :sweat_smile:

3 polubienia

Witam;

Uważajcie jednak, nasz narodowy @m_blt ma duże doświadczenie w dziedzinie makr VBA :student: (zobacz ilość jego postów na tym forum).

Daleki od zniechęcania Cię do nauki tego języka, wręcz przeciwnie, polecam również strony takie jak:

lub bardziej ogólnie:

Nie wspominając już o pomocy wbudowanej w Solidworks.

Zaletą VBA jest to, że ten język jest dość dobrze skomentowany i nierzadko można natknąć się w Internecie na dobre samouczki...

Pozdrowienia.

3 polubienia