Witam
Korzystając z kreatora wiercenia, wykonuję otwór, określając pasowanie H7 za pomocą menu rozwijanego.
wydawało mi się, że gdy zwymiaruję go na rysunku, H7 powinien pojawić się automatycznie, tak też nie jest, nawet z wymiarem "obiektu modelowego" i symbolem wiercenia. Nie możemy dowiedzieć się, dlaczego to już nie działa!
Ktoś ma trop?
Witam
W swojej funkcji wiercenia musisz wpisać coś innego niż "Nominalny" w "Regulacja":

Pozdrowienia
2 polubienia
Dobry wieczór @ d.roger
Nadal jest ciekawy, ponieważ H7 to H7. Tutaj wartości są znane od dzieciństwa i to nie przedział tolerancji niczego zmienia: ponieważ IT (od 5 do 13) jest również znane i podlega normom.
Mechanik nie dba o to, czy jest to F6 czy G6, kiedy wykonuje otwór, musi on mieścić się w tolerancji pokazanej na planie i to wszystko.
Jeśli masz jakieś wyjaśnienie @d.roger na temat tego , że musisz wskazać wartość dopasowania (ciasne lub inne), jestem za tym. Być może coś przeoczyłem.
1 polubienie
Dobry wieczór Zozo_mp,
Zgadzam się z tobą, H7 to H7 i to od bardzo, bardzo bardzo... długi.
Moim zdaniem jest to spowodowane albo błędem, albo niezrozumieniem terminu "centrowanie otworów". Ze swojej strony nie widzę nawet potrzeby różnicowania regulacji na 4 podczęści (nominalna, z luzem, wyregulowana i ciasna), ponieważ niezależnie od dokonanego wyboru, liczy się wartość korekty.
Tajemnice współczesnej mechaniki chyba...
Pozdrowienia
3 polubienia
Witam
Dziękuję d.roger, nigdy nie zauważyłem tego małego zwoju, który moim zdaniem nie jest zbyt przydatny!
Do zobaczenia wkrótce
1 polubienie
Witaj @Fifounet44 @d.roger
Może to być przydatne w przypadku innego narzędzia programowego, takiego jak kontrola otworu.
Mam tu na myśli narzędzie EXpert DIM w złożeniach, a w szczególności MDB, które pozwala na automatyczne sprzężenie tolerancji w celu automatycznego opisywania jednego z dwóch komponentów złożenia. To samo dotyczy analizy narzędziowej, która ma zagwarantować uzyskanie prawidłowych danych tolerancji, TolAnalyst korzysta z interfejsu pomocniczego, który oferuje specjalną procedurę do tych celów.
Zauważ, że nigdy nie próbowałem tych funkcji, ponieważ nie widzę ich sensu , prawdopodobnie w przypadku, gdy wał nie jest tolerowany, podczas gdy otwór jest. W pewnym sensie naprawiacz niedopatrzeń, ale hej! Może to moja wada albo zabrakło pomocy i niezbędnego rygoru w notowaniach.
Jest to prawdopodobnie ważne w przypadku dużych zespołów, aby sprawdzić, czy pewne tolerancje nie zostały zapomniane, ale czy jest to metoda i dział kontroli jakości BE. Może @F.Legendre powie nam więcej ;-)
Pozdrowienia
1 polubienie