Szafka blaszana

Witam

Chcę odtworzyć zewnętrzną zagiętą blachę poniżej w kształcie pudełka.

Na chwilę obecną postąpiłem w następujący sposób:

Nie udaje mi się jednak w czysty sposób rozciągnąć moich dwóch boków jak na zdjęciach, aby go rozłożyć.

Czy powinniśmy postąpić inaczej ? Zaczynając od rozłożonego i robiąc moje fałdy? (Już przetestowane, ale bez powodzenia)

Z góry dziękuję

Witam

Aby wykonać tę część, robię to po staremu (kiedy gięte arkusze na krawędzi nie istniały)

Używam "naszkicowanych fałd" do szkiców, które dobrze pasują.

Zrobiłem to w 10 minut, przymiarki i skubania są brzydkie, ale to jest zasada, którą możesz zapamiętać.

Jestem w SW 2021 Mogę przekazać ci plik

Błędem moim zdaniem jest chęć robienia wszystkiego z "blachą wygiętą na krawędź"

Pozdrowienia

Pozdrowienia

plis_esquisses_-_mise_a_plat_-_piece1.jpg
tole_pliee_-_piece1.jpg
2 polubienia

Witam

Często wykonujemy tego rodzaju części.

Osobiście korzystam z funkcji "blacha z zagiętymi krawędziami", jest szybka, a SW robi "wszystko" za robotę. Dopiero się okaże, jakiego wykończenia chcesz ze swojej strony, my faceci w warsztacie jesteśmy bardzo dobrzy w sprawianiu, że spoiny łączące "znikają".

Nie zrobiłem tego na tym przykładzie, ale w przypadku zaokrąglonych rogów będziesz musiał przejść przez usuwanie materiału, urlop nie zadziała.

Pozdrowienia.

2022-03-29_16_34_45-solidworks_2022_sp1.0_-_piece1__.png
3 polubienia

Dobry wieczór @a.eriaud 

Szybkie pytanie: Czy dzięki tej metodzie "arkusza z zagiętymi krawędziami" możesz mieć skrzydła, które nie są tego samego rozmiaru. Podobnie jak w modelu zamieszczonym przez wnioskodawcę, w którym zbyt dobrze widać spawy, istnieją boczne skrzydła, które nie są tej samej wielkości co pozostałe.

Czy możesz opublikować swój plik, abym mógł się edukować ;-)

Pozdrowienia

Witam @Zozo_mp ,

Tak, jest to całkiem możliwe przy prostym dodaniu materiału.

Zamieszczam mój przykładowy plik, jest on w wersji 2022.

Miłego dnia.

Część 1.SLDPRT
3 polubienia

Witam 

Załączam inną metodę z różnymi fałdami.

kawałek2022.sldprt
1 polubienie