[TOLERIE] - Narzędzia do formowania i komunikat o błędzie

Witam

Chciałbym stworzyć okrągły kawałek blachy (instrument muzyczny bardzo podobny do patelni, ale nie do końca), który wyglądałby tak:

Oto pierwszy plik, który jest głównym arkuszem (spłaszczonym) z 2 nutami wybitymi za pomocą narzędzi do formowania: DemiCoqueHauteNotees.SLDPRT (564.2 Kb)

a oto drugie narzędzie do formowania do trenowania instrumentu: FT-DemiCoqueHaute.zip (163,7 KB).

Solidworks odmawia utworzenia tej części za mnie, a oto komunikat o błędzie, który jest do mnie zwracany:

" Ta funkcja utworzy ciała rozłączne. Wiele obiektów arkusza blachy nie jest obsługiwanych "

Duża nuta muzyczna na górze jest łatwa do wykonania, ponieważ na płaskiej powierzchni, ale innych nut nie mogę uformować na blasze po wytłoczeniu za pomocą dużego narzędzia do formowania.
Z drugiej strony, w przypadku płaskiej blachy, łatwo jest stemplować nuty, ale niemożliwe jest formowanie instrumentu za pomocą drugiego narzędzia do formowania.

Czy mógłbyś mi pomóc, poprowadzić mnie, abym odniósł sukces w formowaniu tej części z blachy?

Z góry dziękuję.

1 polubienie

Witaj Ludovic,

Nie widzę sensu używania modułu blachowego SolidWorks do modelowania tego instrumentu.
Ten moduł nie jest zbyt wydajny do tłoczenia, nawet jeśli oferuje pewne funkcje kształtu.

Z tego, co możemy sobie wyobrazić z Twojej części, definicja objętości umożliwia uzyskanie bardzo podobnej geometrii w kilku funkcjach. Dostateczny?

Model uszczelki SW 2022.
HalfHighShell.SLDPRT (1,9 MB)

Pozdrowienia.

3 polubienia

Witam

Jestem zdumiony!! Rzeczywiście, wyglądałoby to bardzo podobnie do tego!!

Tak naprawdę zdecydowałem się na blachę, ponieważ będzie ona wykonana z blachy w dość prosty sposób i starałem się zaprojektować ją tak, jakbym miał blachę w rękach.

Jaki jest sens robienia 2 przesunięć powierzchniowych? Czy chodzi o to, aby zrobić 2 tony nut i zrobić wytłoczenie doczołowe aż do tych przesunięć?

Szkic 3D pozwala narysować linie proste, które będą prostopadłe do płaszczyzn szkicu?

W moim pomyśle będę musiał wysłać notatki w drugą stronę, to znaczy do wnętrza skorupy, a nie na zewnątrz, w tym celu prawdopodobnie powinienem usunąć materiał wytłaczany, a następnie skorupę, jak masz, powinno działać.

To świetna robota, dziękuję bardzo, już widzę o wiele wyraźniej, aby "spróbować" zrobić swój kawałek!! Bardzo dziękuję, ponieważ zmagałem się z moją częścią blaszaną.

Wracam tutaj, aby opublikować mój ostateczny wynik i uzyskać Twoją opinię eksperta.

Z wyrazami szacunku.

Twoja analiza jest doskonała:

• Dwie naprzemienne powierzchnie służą jako granice dla wytłoczeń, które " podążają" za ogólnym kształtem skorupy. Pod względem estetycznym wydaje się lepszy od płaskiego tła. To kwestia gustu...
  • Szkicowanie 3D ułatwia generowanie planów szkiców do notatek.

Rozwiązanie jest podobne w przypadku notatek wklęsłych, poprzez przesunięcie powierzchni granicznych do wewnątrz i umieszczenie płaszczyzn szkicu poza kształtem bazowym (odwrócenie wymiaru o 10 mm w szkicu5).

Model "Decessed" dołączył do SW 2022.
HalfShellHighIndented.SLDPRT (1,7 MB)

Dziękuję, to przyjemność :wink:

Ok, zrobię tak, jak mi każesz, już przerobiłem dolną część, ponieważ jest mniej złożona.
Wyraźnie zainspirował mnie twój plik, który całkowicie przerobiłem, aby zrozumieć, co robię, wolę.

Estetycznie wolę, żeby podążał za powierzchnią offsetową, był bliższy rzeczywistej rzeczywistości projektowej.

Bardzo dziękuję za pomoc i za dwa pliki, to naprawdę fajne dla Ciebie, szczególnie w niedzielę :wink:

Miłego dnia i odezwę się do Ciebie, gdy poczynię duże postępy w projekcie, jeśli może to kogoś zainteresować.

Miłego dnia wszystkim.

Dobry wieczór

Szukam możliwości poprawy tworzenia nut na tym instrumencie.
To, co mi zaproponowałeś , @m_blt było naprawdę bardzo dobre i aby jeszcze bardziej trzymało się rzeczywistości tego, co chciałbym osiągnąć, będę musiał wziąć każdą stworzoną nutę tak, aby była bardziej zgodna z rzeczywistością aparatu.

Czy mógłbyś mi pomóc, ponieważ próbuję od 2 dni i przyznaję, że nie mogę zrobić notatek?

W załączeniu znajduje się ekran z dwoma notatkami, jedną zrobioną przez Ciebie i drugą, którą desperacko próbuję zrobić, zakreśloną na niebiesko.

Z poważaniem.

Model notatek, który chciałbym zrobić, aby pomóc w zrozumieniu :wink:

Dobry wieczór Ludović,

Jako załącznik, moja poprzednia propozycja uzupełniona o dwie " notatki " (foldery Note3 i Note4), które przypominają te ze zdjęcia instrumentu: centralna część sferyczna, płaski obwód lub przesunięta w stosunku do ogólnego kształtu.

Mamy nadzieję, że spełni to Państwa oczekiwania.
Pozdrowienia.

HalfShellHighIndented.SLDPRT (979,6 KB)

1 polubienie

Naprawdę bardzo dziękuję za szybkość pracy.

Dwie konstrukcje nut peryferyjnych, jak również jedna z nuty centralnej powyżej, są interesujące, ponieważ nie myślałem o tym, aby zrobić je takie jak ty.

Jest jednak mały szczegół, który nie pasuje w 100%, a mianowicie, że są to nuty systematycznie owalne, a nie okrągłe (cóż, dokładnie tylko jedna nuta w całej gamie jest okrągła). Powinienem był to powiedzieć, ale nie pomyślałem o tym wcześniej.
NoteDimensions

I myślę, że dlatego tak bardzo walczę o to usunięcie materiału, próbowałem narysować eliptyczny profil, aby zrobić przeciągnięte dodanie, zaczynając od wcześniej wykonanych cięć, ale znalazłem się z powierzchniami, które się przecinają i które uniemożliwiają mi dokończenie funkcji.

Postaram się postawić Twoje kroki i dostosować je do wymiaru i kształtu nut :wink: , wykonując usuwanie materiału po przemiataniu za pomocą elipsy " konstrukcyjnej .

Odezwę się do Was, aby pokazać Wam co udało mi się zrobić (no cóż, jutro dzień jest pracowity, a praca zbliża się wielkimi krokami, więc jeśli nie jestem szybko aktywny, przepraszam).

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wykonaną pracę. To jest świetne, naprawdę!!

(Edytowałem mój post 10 razy, przepraszam, zrzucimy winę na zmęczenie)

Witam

Rysowanie 3D to jedno, a jego tworzenie to zupełnie inna sprawa.
Ten typ instrumentu jest zawsze wytwarzany przez młotkowanie, przede wszystkim ze względu na koszty, ale przede wszystkim ze względu na dźwięk, ponieważ brzmienie odbywa się również za pomocą płomienia.

Powodzenia! :innocent:

Witaj Ludovic,

Informacja zawsze pojawia się na końcu: kształty nut są oparte na elipsach...
Załączony model proponuje rozwiązanie (Uwaga 3) polegające na wygładzającym usuwaniu materiału. Pozostaje tylko dostosować głębokość różnych wyprowadzeń, a także położenie, orientację i wymiary osi elipsy.

Pozdrowienia...
HalfHighShellIndented.SLDPRT (997,5 KB)

2 polubienia

Cześć @Zozo_mp , tak, wiem, że bardziej chodzi o jak najdokładniejsze odwzorowanie, aby w przyszłości wprowadzić pewne modyfikacje w instrumencie :wink:

Cześć @m_blt , dziękuję bardzo, obejrzę to wieczorem lub jutro i powiem ci.
Naprawdę to świetnie, dziękuję, dziękuję !! Na pierwszy rzut oka wygląda tak świetnie!!

I dobry wieczór, dokładnie analizuję to, co zrobiłeś i myślę, że to rozwiązanie będzie właściwe, aby uzyskać jak najwierniejsze odwzorowanie.

Nie wiedziałem o funkcji " USUWANIE WYGŁADZONEGO MATERIAŁU" i jest ona całkiem interesująca. Nie sądziłem, że w ten sposób osiągnę tę pustkę, bardzo dziękuję za pomoc i odkrycia, których udało mi się dzięki Tobie dokonać.

Zamierzam w ten sposób zrobić kilka moich " notatek ".

Naprawdę dziękuję na to forum i dziękuję za @m_blt !!