Blacha, niedokładność dla stożka ograniczonego pryzmatem

Chciałbym zgłosić błąd dotyczący funkcji TOLERIE.

Na skrzyżowaniu CONE-PRISM następuje systematyczne przesunięcie.

Stożek jest zdefiniowany po prostu linią prostą.

Stosowana jest dowolna grubość, a także na przykład częściowy obrót pod kątem 359°.

Funkcja 1 nie stanowi problemu

Usuwanie materiału z materiału jest definiowane za pomocą szkicu w widoku z góry.

Kursy nie są ważne...

Wynik jest poprawny i zgodny z oczekiwaniami

Problem pojawia się podczas korzystania z funkcji arkusza blachy

Grubość wydaje się poprawna, jednak systematycznie pojawia się nieprawidłowe przesunięcie.

Jest błąd.

Jakie jest rozwiązanie ?

Czy masz trop?

Dziękuję

część2.sldprt

Witam

Jesteś na forum samopomocy projektanta, a nie na platformie posprzedażowej Visiatv, aby zgłosić wykopy.

2 polubienia

Aby naprawić błąd, po prostu przenieś usuwanie materiału po złożeniu i zaznacz pole Normalne usuwanie materiału, a błąd zniknie. patrz PJ 

ac_codra_427.sldprt
3 polubienia

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Rozwiązanie daje mi trop, który nie jest do końca satysfakcjonujący, ale przetestuję.

To względne położenie grubości stanowi problem, aby dokowanie było idealne z rurą.

Testuję i jeszcze raz dziękuję za rozwiązanie.

Położenie grubości odzwierciedla rzeczywistość, ponieważ stożek będzie cięty laserowo lub plazmowo, a normalne usuwanie materiału pozwala na prostopadłe cięcie do grubości , tak jak w przypadku cięcia. Jeśli nie chcesz tego mieć, będziesz musiał przejść przez operację obróbki.  

ac_codra_427_-_1.sldprt
3 polubienia

Witam

Jak bardzo dobrze określa ac cobra 427 , że salutuję mimochodem, cięcie laserowe będzie prostopadłe do "rozłożonej" części.

2 polubienia

Po przetestowaniu kilku rozwiązań przedstawiam moje wnioski.

Po pierwsze, chciałem mieć naturalną fazę dokującą między stożkiem a prostokątną rurą.

Wybrane rozwiązanie daje nam części, które są zgodne z powyższymi stereotypami, ale części te nie są możliwe do opracowania.

Aby zdobyć te monety, musisz obejść problemy i błędy oprogramowania.

Mamy piękny obraz, ale ten jest bezużyteczny.

Jak wspomniałem w mojej pierwszej wiadomości, SolidWorks utknął na tego typu części.

Załączam plik zespołu.

Dziękuję za oferowanie mi rozwiązań.

cone-tube_rect_v3.zip

Witam @hp08 

Opublikuj swoje części i montaż parasolid 

Myślę, że nie należy wykonywać cięcia przed, ale po zamontowaniu rurki  

Stwórz swoją rurę poprzez wytłaczanie do powierzchni stożka za pomocą szkicu offsetowego 

i dopiero wtedy przebij stożek 

Weź każdy kawałek osobno 

Wytnij je i przekształć w elementy z blachy 

i rozłóż je

@+

1 polubienie

Witaj hp08,

Nie znam przekroju Twojej rury, ale wydaje mi się, że możliwe jest wycinanie pochyłych cięć za pomocą "rurki laserowej"! W rezultacie masz dwa elementy, które całkiem dobrze do siebie pasują!  

Pozdrowienia

Zestaw Parasolid

stożek-tube_rect_v3.x_t

Ciąg dalszy z utworami

piece3.x_t
Część 2-v4.x_t

Witam

Dołączono rozkładane części; Nie mogły się rozłożyć , ponieważ twoje blaszane korpusy zostały usunięte i wymienione. W przypadku stożka blacha jest zastępowana korpusem obrotowym, więc nie można go rozłożyć, a w przypadku rury była to dolna część w arkuszu blachy, którą zastąpiłeś górną częścią, która nie została przekształcona. patrz PJ

ac_cobra.rar
2 polubienia