[Blacha] Zagięcie przejściowe: Szkice niekrzyżowe

Witam

Na jednym kawałku zrobiłem fałdę przejściową, nie ma problemu.
Muszę edytować moją część i teraz SW przecina szkice
Przed:

Po:

Przy klasycznym prostowaniu możesz chwycić ścieg i przesunąć go, ale nic nie ma.

Czy oprócz ponownego wykonania funkcji istnieje rozwiązanie?

Witam
Czy próbowałeś, wybierając szkice bezpośrednio w menedżerze operacji, a nie bezpośrednio w szablonie?
image

Witam @stefbeno

Sądząc po tym, co widzę, zastosowałeś symetrię, ale półkole pozostało na swoim miejscu.

Jeśli mam rację, powiedziałbym, że należy przerobić symetrię, upewniając się, że uwzględniono półkole, lub w tym momencie zastosować symetrię (odwrócenie poziome) samodzielnie, aby odwrócić położenie punktów w górę i w dół.

1 polubienie

Jeśli źródłem problemu jest symetria, którą sugerujesz @Sylk, być może po prostu odwrócenie normalnej płaszczyzny podparcia szkicu półkola może rozwiązać problem... do sprawdzenia.

2 polubienia

Tak @Silver_Surfer , miałem zamiar dodać to w moim poście, ale miałem wątpliwości, nie jestem pewien, czy zmiana normalnej spowoduje powrót szkicu w poziomie. Do sprawdzenia, rzeczywiście :wink:

W międzyczasie przeszkicowałem i to zadziałało.
Pomysł odwrócenia normalności będzie musiał zostać przetestowany.

A jeśli nie, to czy próbowałeś, zmieniając kolejność wyboru swoich punktów? Widzę strzałki windy, aby to zrobić obok twojej obwiedni.

Strzałki pozwalają tylko na zmianę kolejności szkiców (ciekawe, jeśli jest ich więcej niż 2).

W przeciwnym razie spróbowałem na wszelki wypadek.

Witam
Ze swojej strony stworzę 2 szkice na planach rozłożonych w czasie, więc nie ma już problemu, konstrukcja jest czysta. Modyfikacja możliwa bez błędów, możliwa symetria, konfigurowalna facetyzacja bez obaw, to samo dla przyrządów do blachy

Właśnie zrozumiałem, dlaczego mówisz o symetrii.
Nie zrobiłem żadnej symetrii, aby zbudować mój element, odwróciłem wymiary i dołączyłem kilka ograniczeń szkicu.

Witam;

Czy nie prościej byłoby zbudować wygładzanie w szkicach 3D?
Możliwy jest wybór punktu i można tworzyć linie trajektorii...
Jedynym małym ograniczeniem jest to, że w początkowym szkicu potrzeba tyle samo segmentów, co w szkicu przybycia.

Pozdrowienia.

Zdarza mi się to dość często, 2 rozwiązania:

• Musisz wybrać szkice w pobliżu punktów, które mają być połączone (bez względu na kolejność)
  • Jeśli znajdziesz się tak, jak w Twoim przypadku z odlotami i przylotami, które się krzyżują, idziesz do jednego z punktów i przeciągasz go do właściwego punktu przyjazdu, a to zmienia wygładzenie.
1 polubienie