Blacha Zagięcia przejściowe Część złożona

Witam

Korzystam z solidworks 2018. Muszę narysować grubą część typu blacha. Ta część jest formowana/walcowana i tworzy kąt z pionem. Co gorsza, to pomieszczenie musi mieć jakieś zaczepy po obu stronach. Ale nie ma sposobu, aby prawidłowo narysować ten kawałek i móc go ułożyć płasko. Próbowałem narysować tylko walcowaną blachę, a następnie dodać występy przez wytłaczanie, ale nie dało się tego rozłożyć. Próbowałem narysować obiekt według sekcji (patrz załącznik), ale nie udało mi się połączyć elementów, aby uzyskać czyste spłaszczenie. W końcu spróbowałem zrobić część powierzchniową, ale spłaszczanie też nie działa i muszę zachować pojęcie grubości.

Krótko mówiąc, jeśli członek społeczności Solidworks ma pomysł, aby posunąć się naprzód w tej kwestii, byłbym zachwycony.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrowienia

volet_tmi3_sup_test6.sldprt

Witam

Czy mógłbyś umieścić sitodruk , co chciałbyś mieć, lub plan i umieścić oczyszczalnię ścieków w swoim pomieszczeniu? Nie każdy z nas ma Solidworks 2018.

1 polubienie

Otworzyłem za pomocą eDrawings, czy to jest dzieło, które chciałbyś mieć???

volet_tmi3_sup_ac_cobra.sldprt
1 polubienie

Wygląda bardzo podobnie do ac cobra 427 !

z funkcją spłaszczania powierzchni

Działa bez problemu

Zobacz załączony obraz

załączony plik SW 2017

@+ ;-)

volet_tmi3_sup_ac_cobra.sldprt

Nie widzę powodu, dla którego nie moglibyśmy go wygiąć za pomocą funkcji blachy.

Pojawi się jednak problem środków ostrożności, które należy podjąć podczas FAB, ponieważ w zależności od zastosowanej techniki gięcia, prasa nie będzie taka sama. Ale hej, to nie są zegarki i przy środkach ostrożności sugerowanych poniżej musi być dobrze.

- Wszystkie części będą musiały zostać przycięte w kierunku walcowania włókna.
- Wróć do zarządzania
- Podczas jazdy będziesz miał wadę kołków.

Pozdrowienia

Cze wszystkim

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Niestety nie chcę, aby pomieszczenie było pionowe, ale aby było pod kątem około 8° do pionu. Mam wrażenie, że właśnie dlatego badane rozwiązania nie działają.

Poniżej znajduje się plik STEP, jeśli jest to łatwiejsze we wcześniejszych wersjach Solidworks

volet_tmi3_sup_test6. Krok

Dobry wieczór @ fcharrayre

Czy załącznik jest tym, co chcesz uzyskać?

Jeśli tak, to zastanawiamy się, dlaczego tak komplikujesz sobie życie.

Wykonujesz pięć zbędnych zagięć przejściowych (które są całkowicie bezużyteczne i są również błędne), ponieważ wszystkie twoje szkice zaczynają się od jednego szkicu na samym początku drzewa.

Zalety przejścia są zwykle używane, gdy chcesz zrobić odpowiednik chrupania, aby zrobić na przykład kaptur lub część stożka, gdy nie możesz przetoczyć całego elementu.

Poza tym chcesz złożyć pięć razy tylko dlatego, że masz cztery ćwieki, co jest absolutnie nieuzasadnione. Masz też szkic 3D, który również jest bezużyteczny.

Musisz zdecydować: albo zrobisz kawałek przez toczenie (i całkowicie zignorujesz 4 ćwieki), albo zrobisz swój kawałek przez chrupanie.
W takim przypadku musisz po prostu unikać tworzenia chrupiącego zagięcia w miejscu ćwieków.

Wnioski w miarę tworzenia twojego kawałka

1°) Równie szybko zrobiłbyś to w objętości, a następnie przekształciłbyś to w blachę. Żeby go opracować (ale to strata czasu bez żadnej realnej wartości dodanej.

Osobiście , biorąc pod uwagę to, co widzę na twoim pierwszym szkicu, masz łuk o promieniu 1980 mm dla cięciwy 983 mm i łuk 948,88 mm, więc skoro znasz długość łuku, wiesz coś o prasie płaskiej. Przy tak dużym promieniu występuje niewielkie odkształcenie i skurcz lub wydłużenie na zagięciu.

Musisz więc po prostu spłaszczyć swój kawałek z wymiarami łuku i wysłać go do fab.

Zachowaj bieżący wolumin, aby wykonać swoje złożenia i gotowe.

Pozdrowienia

Cześć @ fcharrayre

cóż, mam twój krok w tył będąc w wersji inf

Dlaczego masz kilka ciał

Teoretycznie to ta sama część

Więc przynajmniej upewnij się, że masz tylko jeden korpus, aby móc się rozłożyć

w powierzchni powtarzam, że działa nikiel chrom

nawet jeśli twój element ma wypaczone krzywe i proste części 

zobacz załączony obraz i plik pod SW 2017

PS:

Czy można zobaczyć, jak stworzyłeś ten utwór?

(Drzewo tworzenia od 5 ciał)

@+ ;-)

@gt22

Witam

Tak naprawdę podzieliłam mój obiekt na 5 części, ponieważ nie dało się go zrobić w jednym kawałku. "Wilcze pazury" nie przechodzą.

Kiedy robię swój kawałek w 5 częściach, udaje mi się połączyć wszystkie 5. Nie ma sprawy. Ale opcja "płaska powierzchnia" jest wyszarzona

A jeśli używam funkcji "rozłożony", to jest to anarchia

@ Zozo_mp

Dziękuję za odpowiedź. Niestety prasa nie jest taka łatwa do zdobycia, bo jak zaznaczyłem, walcowana blacha robi kąt z pionem. Tak więc rozwinięty nie jest prostym prostokątem

Witam

Jak powiedziałem w moim poprzednim poście

Nic nie usprawiedliwia metody używanej przez @ fcharrayre . Nie możemy stracić z oczu tego, co jest wykonalne, a co nie w fab.

Wystarczy proste naszkicowane zagięcie, aby zginać się i składać, rozkładać za pomocą standardowych funkcji oprogramowania.

To wszystko w 10 minut (i znowu zamieszałem kawę)

Pozdrowienia

cintrage_piece_tenon_mortaise_-_fcharrayre__v1a.jpg

Masz plik w SW 2017, który Ci wysłałem

Po prostu połącz swoje woluminy, które są w zasadzie 5 w 1

mieć tylko jedną sztukę

wtedy możesz zrobić mieszkanie

jak w pliku, który zamieściłem

Pytanie: Dlaczego Twoje występy są tworzone za pomocą części prostej?

@+

Jeśli zrobisz to samo, co ja, powinno to działać tak, jak w artykule, który zamieściłem na początku. Robisz dwa szkice na różnych płaszczyznach i używasz funkcji zagięcia przejścia, a dla czopów musisz to zrobić tak jak w moim utworze, inaczej to nie zadziała.

1 polubienie

Witam

Nie rozumiem, co mówisz (walcowana blacha tworzy kąt z pionem).

Z łatwością stworzyłem twój model. A prasa to prostokąt z ćwiekami.

Aby mieć duże doświadczenie z częściami tego typu czopów wpuszczanych, a zwłaszcza biorąc pod uwagę rozmiar Twojej części, czopy nie stanowią problemu. Co gorsza, podczas jazdy będziesz miał małą wadę, ale można ją łatwo naprawić po jeździe.

Jeśli masz kilka części, zwróć szczególną uwagę na kierunek włókna do laminowania podczas zagnieżdżania na maszynie do cięcia laserowego.

Załączam do Ciebie wymieniony dokument, ale to od Ciebie zależy, czy ułożysz go we własnych wymiarach.

Pozdrowienia

EDIT: Rozwiązanie @ACcobra również działa bardzo dobrze :-)

piece_roulee_avec_tenons_-__fcharrayre___v1a.sldprt

@zozo_mp

Oto rysunek ilustrujący moją historię kąta z pionem

fcharrayre powiedział:

OK, w końcu zrozumiałem, po prostu musisz potem zrobić cztery składania.

Innymi słowy, po zakończeniu walcowania, a nie przed, z drugiej strony  będziesz musiał wykonać wgłębienia po obu stronach czopów. Wystarczy prosta linia podczas cięcia laserowego.

Wprowadzam modyfikację do kawałka, który już wykonałem i wysyłam go do Ciebie.

Pozdrowienia

@ fcharrayre

Dobry!

Musisz być sprytny, ponieważ czasami oprogramowanie nie wie, jak zrobić to, co my wiemy, jak zrobić w prawdziwym życiu. (wystarczy spojrzeć na stare wersje SW w blasze)

Aby zrobić swoją część, będziesz musiał zrobić dwie części (za pomocą konfiguracji:

- jeden do cięcia laserowego oraz walcowania i spłaszczania

- drugi do gięcia czopów.

Rzeczywiście, najwyraźniej nie jest możliwe wykonanie fałdy na zakrzywionym czopie, więc wystarczy wykonać wygięty czop pod względem objętości. Jest to ta część, która będzie używana zarówno do MEP, jak i do wykonania Twojego montażu (jeśli taki posiadasz).

Nie opanowując powierzchni, nie mogę zaproponować Ci rozwiązania w powierzchni, ale inni na pewno to zrobią :-)

Oto obraz wygiętego czopa.

Aby wykonać kawałek, dołączam część w innym poście. Zrobię ci samouczek, ponieważ nie jest to łatwe do wyjaśnienia. W ten sposób moi mali towarzysze, którzy nie mają rocznika 2018, będą mogli Wam powiedzieć, że mają lepszą metodę.  ;-) ;-) 

piece_roulee_avec_tenons_-pliage_tenons_vue_01_-__fcharrayre___v1a.sldprt.jpg

Dziękuję bardzo. W rzeczywistości sztuka nie jest taka łatwa do wykonania.

Staram się zrobić dłuższy kawałek, który wytłaczam. Spłaszczenie wydaje się w tym przypadku wykonalne.