Arkusz blachy Solidworks

Cze wszystkim 

Jestem nowy na forum. Nie mogę rozwinąć tej blachy ponieważ korzystałem z funkcji gięcia. Jak można rozwiązać ten PB? Zaczynam od blachy o stałych wymiarach i chcę zobaczyć, jaką średnicę może mi ona wykonać. (Widziałem wszystkie twoje samouczki, ale jest w przeciwnym kierunku). Oto obraz, który będzie bardziej wymowny. Czy możesz mi pomóc, proszę, spędziłem popołudnie nad tym kawałkiem, ale mi się to nie udało...  

aideforum.png

Witam

Aby wykonać tę część, narysowałbym profil na szkicu, a następnie użyłbym funkcji blachy, której użyłeś, a tam twoja część się rozwinie, ponieważ myślę, że to funkcja skręcania jest problemem.

Witaj AC Cobra 

Dziękuję za pomoc. Problem w tym, że w ogóle nie znam profilu. Nie znam promienia. W rzeczywistości chciałbym, aby solidne prace dawały mi promień, jeśli zginam o 180 stopni, jak w funkcji skręcania, ale w blasze. Zasadniczo wykonaj naszkicowaną fałdę, ale z kątem jako wejściem. 

W rzeczywistości chcę zacząć od prostokąta w szkicu, a następnie złożyć go w okrągły kształt. Nie chcę zaczynać od łuku koła w szkicu, aby rozwinąć go, aby uzyskać mój prostokąt. 

Okej, w takim razie będziesz musiał użyć funkcji wstawiania składania. Edytujesz szkic na części, którą chcesz wygiąć, rysujesz linię, która przechodzi przez nią i używasz wstawionej funkcji zagięcia i powinna działać...

1 polubienie

Więc w rzeczywistości to jest problem, w ogóle nie mogę kliknąć funkcji wstawiania składania. Ona zawsze jest pijana, bez względu na to, co robię. Czy mogę wysłać mój udział e-mailem, aby obejrzeć? Jest rok 2016

Musisz wykonać szkic zgodnie z wyjaśnieniem, a następnie, będąc na szkicu, użyć funkcji.

1 polubienie

W końcu udało mi się opowiedzieć historię "insert fold" , ale to nie rozwiązuje mojego problemu, bo po raz kolejny, nawet w ten sposób, musisz wskazać promień, który chcesz... Czy w ogóle można zrobić to, co chcę w solidworks? 

Cóż, zaczynasz od płaskiej blachy, aby dotrzeć do ostatecznej części. W każdym razie będziesz musiał wypełnić promień, ponieważ go masz.

2 polubienia

Dobry wieczór Antoine

Kobra AC (której pozdrawiam) słusznie, nawet jeśli nie znasz promienia, nieuchronnie musisz znać wszystkie inne wymiary, takie jak odległość od środka otworów mocujących i szerokość skrzydeł, to właśnie pozwoli ci wydedukować promień.

Jak został narysowany kawałek na obrazie PNG.

Pozdrowienia

PS: Bądź bardzo ostrożny z funkcją gięcia, ponieważ możesz mieć złudzenie, że część ma odpowiedni promień i że promień jest dobrze umieszczony, gdy tak nie jest (nie jest to zbyt dokładne w przypadku funkcji gięcia)

Opublikuj swoją część na forum, ponieważ jeśli masz swój promień z funkcją gięcia, możesz zmierzyć promień za pomocą funkcji pomiaru, a następnie, gdy wymiar  jest znany, użyj metody zaproponowanej przez @Ac kobrę , która zapewni Ci najlepszy przepływ.

Ostatni punkt : twój rysunek będzie poprawny, ale nadal zadaj sobie pytanie, jak postępować w warsztacie i uważaj na kierunek włókna i sprężyny powrotnej, jeśli nie zostanie to zrobione podczas jazdy.

3 polubienia

BonjourZozo_mp i AC kobra,

Dziękuję za odpowiedzi. Myślę, że znalazłem rozwiązanie, będę musiał zrobić wzór, który bierze długość prostokąta podstawy (moje początkowe wymiary) minus szerokość moich skrzydeł mocujących, a następnie wstawić go do wzoru na promień krzywizny (Pi*R), ponieważ wynosi 180°. Nie opanowałem formuł na solidworks, ale na Catia jestem pewien, że jest grywalny. Co myślisz? 

Naprawdę nie bardzo rozumiem to rozumowanie. Ponieważ na ogół zaczynamy od gotowego elementu, aby mieć rozwój, a tutaj zaczynasz od czegoś odwrotnego; Po co? Czy masz jakieś szczególne ograniczenia? Możesz zrobić to, co wyjaśniłem w mojej pierwszej odpowiedzi i dostosować swoje wymiary, aby dostosować prasę do potrzeb ograniczeń materiałowych w celu optymalizacji...

1 polubienie

Witaj Antoine

To jest to, co ci zasugerowałem.

Nie ma potrzeby stosowania wzoru w Solidworks, wystarczy zastosować promień bezpośrednio (który wynosi (( długość prostokąta bazowego (moje początkowe wymiary) minus szerokość moich skrzydeł mocujących ))

Oczywiście za pomocą funkcji [[ wstawiłem fałdowanie ]] wskazanej przez naszego wybitnego kolegę @ac Cobra

Po prostu dlatego, że nie może być prościej pod względem prostej prostoty.

Pozdrowienia

1 polubienie

Albo robisz tak, jak opisałem, ale wymiarujesz swój szkic z długością przewodu, klikając na dwa punkty, a następnie na łuk koła. W ten sposób będziesz miał również rozwój swojego utworu.

2 polubienia

Witaj @ac kobra

Najlepszą odpowiedzią jest ?

Byłeś zwycięzcą, ale nie dostałeś nagrody na Drawmi Hawards ;-)

MDR (Lek MDR

2 polubienia

Cześć Zozo_mp,

Mecz toczył się między nami dwoma, ale sędzia zdecydował o remisie.

Mdr

2 polubienia