Witaj, nie używamy zestawu narzędzi z wielu powodów, które zostały wymienione na tym forum! Użyłem go jednak do stworzenia mojej bazy ze standardowych części (w większości). Po zapisaniu części w nowym katalogu, zachowuje on właściwość "Jest skrzynką narzędziową" (mała ikona w drzewie). Jak na razie nie ma problemu! Wszystko działa bez obaw.
Praktyczna strona, którą odkryłem w zachowaniu tej właściwości, polega na tym, że podczas kopiowania zespołu modelu (kompozycja do domu) wszystkie części "Toolbox" są domyślnie niewidoczne i niezaznaczone (co jest dobre, nie chcę ich kopiować!). Następnie przeniosłem tę właściwość do innych standardowych części, aby skorzystać z tego "małego dodatku"!
Moje pytanie (tak, w końcu do tego przejdę): Czy są jakieś przeciwwskazania do korzystania z tej właściwości "Is toolbox" w ten sposób?
Odkryłem w szczególności, że pasek blokujący nie może być używany na tego typu komponentach (może jest domyślnie zablokowany?)
W c>Solidworks ukryty jest mały program, który usuwa logo przybornika, ale zachowuje wszystko inne. Nazywa się to "sldsefocprop.exe". Jeśli go używasz, możesz użyć paska blokującego.
Ac cobra @ dziękuję za przypomnienie o małym ukrytym oprogramowaniu!
Pascal @ Dobra robota zapomniałem o tym ograniczeniu, nawiasem mówiąc, jeśli skonfigurujesz inny komponent, możesz dodać komponent Toolbox w oknie modyfikacji konfiguracji, klikając go dwukrotnie w drzewie!
Gt22@ ciekawy samouczek! Czyste i ciężkie korzystanie z Toolboxa Rozumiem, że obciąża projekty, ale czy użycie tej właściwości "Is toolbox" trochę obciąża komponenty, czy jest to prosta właściwość? zagadka!
Dlatego nie używam już komponentów toolboxa, cóż, biorę je tak jak ty, aby wzbogacić naszą bibliotekę, a następnie używam oprogramowania, które usuwa logo toolboxa, więc jest to standardowa część i nie przejmuję się wadami, ale zaletami...
Korzystanie z właściwości "Is toolbox" na dowolnym pliku Sw (asm / prt):
Ograniczenia:
-Brak paska blokującego
-Funkcja "Konfiguruj komponent" nie jest dostępna po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na części (możliwość konfiguracji i tak jest, patrz post poniżej).
Zaleta(y):
-Niewidoczna i nieskopiowana część podczas domyślnej kompozycji do zabrania do domu.
Korzystanie z właściwości "Is toolbox" na dowolnym pliku Sw (asm / prt):
Ograniczenia:
-Brak paska blokującego
-Funkcja "Konfiguruj komponent" nie jest dostępna po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na części (możliwość konfiguracji i tak jest, patrz post poniżej).
Zaleta(y):
-Niewidoczna i nieskopiowana część podczas domyślnej kompozycji do zabrania do domu.