Przybornik: Korzystanie z właściwości "Jest przybornikiem"

Witaj, nie używamy zestawu narzędzi z wielu powodów, które zostały wymienione na tym forum! Użyłem go jednak do stworzenia mojej bazy ze standardowych części (w większości). Po zapisaniu części w nowym katalogu, zachowuje on właściwość "Jest skrzynką narzędziową" (mała ikona w drzewie). Jak na razie nie ma problemu! Wszystko działa bez obaw.

Praktyczna strona, którą odkryłem w zachowaniu tej właściwości, polega na tym, że podczas kopiowania zespołu modelu (kompozycja do domu) wszystkie części "Toolbox" są domyślnie niewidoczne i niezaznaczone (co jest dobre, nie chcę ich kopiować!). Następnie przeniosłem tę właściwość do innych standardowych części, aby skorzystać z tego "małego dodatku"!

Moje pytanie (tak, w końcu do tego przejdę): Czy są jakieś przeciwwskazania do korzystania z tej właściwości "Is toolbox" w ten sposób?

Odkryłem w szczególności, że pasek blokujący nie może być używany na tego typu komponentach (może jest domyślnie zablokowany?)

Dziękuję

Witam

W c>Solidworks ukryty jest mały program, który usuwa logo przybornika, ale zachowuje wszystko inne. Nazywa się to "sldsefocprop.exe". Jeśli go używasz, możesz użyć paska blokującego.

3 polubienia

Jako ograniczenie: funkcja "konfiguruj komponent" nie działa na częściach Toolbox

1 polubienie

Ac cobra @ dziękuję za przypomnienie o małym ukrytym oprogramowaniu!

Pascal @ Dobra robota zapomniałem o tym ograniczeniu, nawiasem mówiąc, jeśli skonfigurujesz inny komponent, możesz dodać komponent Toolbox w oknie modyfikacji konfiguracji, klikając go dwukrotnie w drzewie!

Mówi się, że nie używa się przybornika m.in. do dużych projektów

zobacz ten znakomity samouczek dotyczący zarządzania dużymi złożeniami w SolidWorks

http://www.lynkoa.com/tutos/import-export-formats-neutres/gestion-de-gros-assemblage-2

@+ ;-)

3 polubienia

Gt22@ ciekawy samouczek! Czyste i ciężkie korzystanie z Toolboxa Rozumiem, że obciąża projekty, ale czy użycie tej właściwości "Is toolbox" trochę obciąża komponenty, czy jest to prosta właściwość? zagadka!

1 polubienie

Będę tobą na próbę

Postaram się zastosować do niej informacje podane w samouczku

aby sprawdzić, czy to pomaga, czy nie

i +, aby móc dokonać syntezy przyniesionych korzyści

i myślę, że będziesz mile zaskoczony

Mówi się również, aby unikać konfiguracji, a zwłaszcza konfiguracji pochodnej

i jeden kawałek, jedna część do dużych projektów

więc żeby biblioteki zarządzały inaczej ;-)

Pomoc programowa (skrzynka narzędziowa/inteligentna funkcja itp.)

nie zawsze są zoptymalizowane pod kątem dużych projektów

ale super świetny do małych zespołów

@+ ;-)

3 polubienia

Dlatego nie używam już komponentów toolboxa, cóż, biorę je tak jak ty, aby wzbogacić naszą bibliotekę, a następnie używam oprogramowania, które usuwa logo toolboxa, więc jest to standardowa część i nie przejmuję się wadami, ale zaletami...

1 polubienie

Korzystanie z właściwości "Is toolbox" na dowolnym pliku Sw (asm / prt):

Ograniczenia:

-Brak paska blokującego

-Funkcja "Konfiguruj komponent" nie jest dostępna po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na części (możliwość konfiguracji i tak jest, patrz post poniżej).

Zaleta(y):

-Niewidoczna i nieskopiowana część podczas domyślnej kompozycji do zabrania do domu.

Wybór należy do Ciebie!

Korzystanie z właściwości "Is toolbox" na dowolnym pliku Sw (asm / prt):

Ograniczenia:

-Brak paska blokującego

-Funkcja "Konfiguruj komponent" nie jest dostępna po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na części (możliwość konfiguracji i tak jest, patrz post poniżej).

Zaleta(y):

-Niewidoczna i nieskopiowana część podczas domyślnej kompozycji do zabrania do domu.

Wybór należy do Ciebie!