Tortoise svn vs pdmworks

Cze wszystkim.

Jesteśmy w trakcie tworzenia PDM w naszej firmie.

Po kilku dyskusjach między kolegami skłaniamy się ku 2 rozwiązaniom:

- Płatne oprogramowanie PDMWORKS

-Darmowe oprogramowanie TORTOISE SVN

Chciałbym wiedzieć, czy ktoś z Was korzysta z TORTOISE SVN? A opowiedz mi o swoich doświadczeniach?

Dziękuję za odpowiedzi.

Miłego dnia.

Witam

Wszystko zależy od tego, do czego służy PDM.

Jeśli ma to być zarządzanie plikami oprogramowania, wybiorę PDMworks, ponieważ jest on natywnie zintegrowany z Solidworks, co pozwala mi zarządzać specyfiką tych plików (na przykład przypadkami użycia komponentów w złożeniach lub plikami wirtualnymi (nawet jeśli nie są one zbyt dobrze zarządzane). 

Jeśli ma to służyć do zarządzania dokumentami Word/Excel, prawdopodobnie jest inaczej (ponieważ zwykle jest mniej linków do tego typu plików).

1 polubienie

Witam
Dziękuję za ten wątek.
SVN I PDM w ogóle nie mają tych samych funkcji.
Używam SVN do zarządzania moimi projektami programistycznymi. Jest to bardzo interesujące, ale musi być zarządzane przez kompetentną osobę.

Znam firmę, która używa SVN i SW do niektórych projektów. Kierownik IT jest bardzo kompetentny. To im odpowiada.

Myślę, że nie ma sensu porównywać tych dwóch rozwiązań. Musisz wewnętrznie podsumować swoje potrzeby i zasoby, które możesz przeznaczyć na ten projekt.

Interesują mnie opinie osób, które używają SVN z oprogramowaniem.

1 polubienie

Witam

TORTOISE SVN jest menedżerem kodu źródłowego i umożliwia modyfikację plików przez kilka osób jednocześnie, aby pracować jako zespół nad projektem rozwojowym.

Jednak w przypadku plików SOLIDWORKS nie jest to możliwe, ponieważ SVN nie obsłuży tego typu pliku i spowoduje to konflikty.

W SOLIDWOKRS PDM pobrany plik nie może być edytowany przez inną osobę,  możliwe jest zarządzanie prawami edycyjnymi użytkowników zgodnie z przepływem pracy i statusem dokumentów

Możesz również uruchomić zadania konwersji (na przykład) na automatyczne, gdy projekt zostanie zweryfikowany. 

A przede wszystkim zachowuje wszystkie linki referencyjne w bazie danych, co pozwala na zmianę nazwy, przenoszenie  dokumentów, przeglądanie zestawienia komponentów i kart danych bezpośrednio z eksploratora Windows,   ...

Myślę, że te 2 narzędzia nie są tak naprawdę porównywalne.

Philippe

1 polubienie