Ślad w szkicu

Witam

Na szkicu narysowałem mechanizm o nieco skomplikowanej kinematyce i chciałbym odzyskać ślad końca pręta, gdy "obracam" silnikiem.

W jaki sposób możemy stworzyć ślad punktu?

Dziękuję.

Klasa A+

Witam

Chyba, że się mylę,  ale Solidworks ma możliwość tworzenia shemas, które są szkicami, blokami, wszystkim na planie jak szkic, który można wprawić w ruch i użyć jako szkieletu do zdefiniowania reszty do wykonania.

Mieć.

Pozdrowienia.

AR.

@+

Witam 

Rzeczywiście, bloki szkicu pozwalają animować diagram 2D, z drugiej strony nie pobierają konturu punktu. 

Przegląd bloków: https://help.solidworks.com/2020/french/solidworks/sldworks/t_Making_Blocks.htm

Miłego końca dnia

1 polubienie

Witam 

Być może z badaniem projektowym,

1. Zmienna: Kąt obrotu silnika.
  2. Czujniki typu mierzące współrzędną x żądanego punktu (w odniesieniu do początku układu współrzędnych).
  3. Czujniki typu mierzące współrzędną y żądanego punktu (w odniesieniu do początku układu współrzędnych).
  4. Eksportowanie informacji kontaktowych do programu Excel. 
  5. Zaimportuj chmurę punktu.
  6. Łączenie tych kropek za pomocą splajnu.

Wynik można uzyskać, ale z wadami jest format eksportu do Excela i fakt ręcznego łączenia tych punktów, co jest denerwujące, chyba że przejdziesz na przykład przez CrveData z mycadtools . 

3 polubienia

Jest też ta technika  , którą uważam za interesującą, 

2 polubienia

Witam

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Zacząłem więc szukać od narzędzia do animacji (mam też moduł Motion), ale ten jest daleki od intuicyjności.

Na zwykłym pręcie korbowym nie respektuje ograniczeń, a potem wydaje się, że zakłada je z powrotem...

Czy moduł działa, jeśli są podzespoły?

Czy ktoś ma samouczek lub kurs? Dziękuję.

Klasa A+

Witam, działa dla elastycznych  podzespołów (kliknij lewym przyciskiem myszy, > uczynić go elastycznym), To może być interesujące.