Epicykliczna przekładnia zębata stożkowa ......... Odlew bez przeróbek, modelowanie z jednorodnością / współczynnikiem skali?

Witam

Jestem w fazie szukania redukcji kosztów na kompaktową skrzynię biegów.

Po nawiązaniu kontaktu i po wielu wymianach zanurzenie dla przekładni wynosi 1°30.

Moje przełożenie, aby przestrzegać momentu obrotowego, będzie miało szerokość 12 mm (w RDM ręcznie ...........).

Rozformowanie nie będzie problemem, w pomieszczeniach jest do ustalenia.

Moja trudność polega na tym, aby mieć opinię przed wykonaniem koła zębatego sparametryzowanego do rzeczywistego profilu, a tym samym przekazać odlewni pierwszy krok do studium wykonalności i kompatybilności ciśnienia tonażowego jego prasy, moja objętość jest ważną unikalną częścią konstrukcyjną, a wewnętrzna przekładnia zębata zostanie uzyskana bezpośrednio bez użycia wkładki dodanej do części zębatej.

Aby umożliwić duży nakład monet, jestem na stopie.

Moja obecna baza badawcza, koło zębate będzie miało moduł pozorny i moduł rzeczywisty (stożkowy), jeśli zdecyduję się na zmianę modułu między dwiema wartościami i dzieląc punktem zerowym na dwa symetryczne przedziały poprzez dodanie podkładek sprężystych do płytki kół zębatych, czy rozwiązanie modelarskie polegające na zastosowaniu współczynnika skali na profilu zęba będzie opłacalne?

Informacja zwrotna na temat różnych prób już zweryfikowanych na modelu CAD/CAM, w przeciwnym razie zdecyduję się na inne podejście do modelowania, przemiatanie między dwoma skrajnymi szkicami związanymi z własnym planem wsparcia.

Dziękuję za radę.

Widmo.

1 polubienie

Witam

Dwie lub trzy rzeczy, które nie przestaną intrygować moich kolegów

Ponieważ koło zębate wydaje się być wewnętrzne w skrzyni korbowej i zostanie wykonane bez ponownej obróbki, oznacza to, że chcesz mieć dobre koło zębate za pierwszym razem!

Mówisz o modułach pozornych i modułach rzeczywistych.
Musiałoby to być sprecyzowane, ponieważ rozumiem, że przerwa między nimi byłaby ogonem odlewniczym. Koła zębate mają jednak precyzyjne wymiary i bardzo małe luzy. Czy w Twoim przypadku będzie jakiś luz między stałymi zębami skrzyni korbowej a zębami przekładni epicy?

Nie do końca odczuwam współczynnik skali, bo zmniejszy to średnicę wewnętrzną, podczas gdy wydaje mi się, że w Twoim przypadku entax między dwoma zębami musi być co najmniej jak najlepszy.

Poza tym wiesz o tym lepiej ode mnie, skurcz odlewni nie jest jednorodny. Wszystko zależy od rodzaju odlewni (piasek, wosk tracony, zamack pod ciśnieniem itp.) Mam wrażenie, że to odlew ciśnieniowy, ale który.

Czy może nam Pan/Pani udzielić informacji na temat rodzaju odlewni?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj Zozo,

Powiedzmy, że we Francji nie ma odpowiedzi..... Odlewnia, z którą się skontaktowano, znajduje się we Włoszech i zostaliśmy skierowani do formy matrycowej, miałeś rację.

Oto strona https://fr.fonderiabenini.org/prodotti

Od 500 części jest to akceptowalny koszt w porównaniu z przeróbkami obróbki.

Potrzebujemy różnych gier, aby osiągnąć premierę 30 000 sztuk w ciągu 3 trzech kampanii produkcyjnych, to część naszego budżetu.

Stawiamy na to, że ograniczymy przystanki odlewni (twoje przywołanie zawęża się od odlewni).

Firma ta może utrzymać kąt 1°30', czyli w naszym rzucie na prosty szkic, wariację 31/100  na dostępnej grubości 12 mm.

Jednym z rozważanych rozwiązań jest wyjście od anomalii narzuconej przez odlewnię i uczynienie z niej rozwiązania technologicznego, z dodatkiem siły nacisku od 5 N do 15 N w celu zetknięcia zębów i uzyskania w razie potrzeby wytarcia półfabrykatu, stosujemy  podkładki sprężyste przystosowane do łożysk kulkowych (sprężone).

Podstawowy montaż jest prosty, jeden planetarny i pięć satelitów oraz korona do wyjścia redukcji na uchwycie satelity i stałej koronie.

Instrukcja obliczeniowa dla pociągu epicyklicznego:

Element stały: drzwi satelitarne

Wiodący: Planetarny

Liczba zębów korony planetarnej: 90

Liczba zębów koła zębatego planetarnego: 30

Moduł: 1

Prędkość elementu napędowego: 3500 obr./min

Wejściowy moment obrotowy elementu napędowego: 50 Nm

Wyniki i charakterystyka pociągu epicyklicznego

Stosunek koła planetarnego do pierścienia planetarnego – 0,33

To przełożenie -3,00 do 1.

Dla 1 obrotu koła zębatego planetarnego pierścień planetarny ma -0,33 obrotu.

Średnice pierwotne

Korona planetarna: 90,00 mm

Głośniki satelitarne: 30,00 mm

Przekładnia planetarna: 30,00 mm

Przekładnie satelitarne

Liczba zębów przekładni satelitarnych: 30

Optymalna liczba biegów satelitarnych: 5

Prędkości kątowe

Korona planetarna: -1 166,67 obr./min

Nośnik satelitarny: 0,00 obr./min

Przekładnia planetarna: 3 500,00 obr./min

Wynikowy moment obrotowy

Wynikowy moment obrotowy na koronie planetarnej wynosi -150,00 Nm, bez uwzględnienia strat mechanicznych, które z pewnością są niewielkie, ale nie zerowe.

Element stały: korona planetarna

Wiodący: Planetarny

Liczba zębów korony planetarnej: 90

Liczba zębów koła zębatego planetarnego: 30

Moduł: 1

Prędkość elementu napędowego: 3500 obr./min

Wejściowy moment obrotowy elementu napędowego: 50 Nm

Wyniki i charakterystyka pociągu epicyklicznego

Współczynnik mnożenia między zębnikiem planetarnym a nośną satelity: 0,25.

To przełożenie 4,00 do 1.

Na 1 obrót koła zębatego planetarnego uchwyt satelity wykonuje 0,25 obrotu.

Średnice pierwotne

Korona planetarna: 90,00 mm

Głośniki satelitarne: 30,00 mm

Przekładnia planetarna: 30,00 mm

Przekładnie satelitarne

Liczba zębów przekładni satelitarnych: 30

Optymalna liczba biegów satelitarnych: 5

Prędkości kątowe

Korona planetarna: 0,00 obr./min

Nośnik satelitarny: 875,00 obr./min

Przekładnia planetarna: 3 500,00 obr./min

Wynikowy moment obrotowy

Uzyskany moment obrotowy na nośnej satelitarnej wynosi 200,00 Nm, nie biorąc pod uwagę strat mechanicznych, które z pewnością są niskie, ale nie zerowe.

Smarowanie staje się ważnym parametrem, gry zostaną anulowane.

Jesteśmy w impasie w sprawie naszego reduktora Cycloide, redukcja nie będzie odpowiadać zmniejszonej powierzchni, ta zasada jest świetna, ale przy większych rozmiarach.dziękuję za pomoc udzieloną na tym funkcjonalnym, ale zbyt imponującym reduktorze.

Pozdrowienia.

Widmo.

2 polubienia

Dobry wieczór

Domyślam się, że obudowa jest wykonana z aluminium lub znalu, może mógłbyś zapytać ludzi, którzy zajmują sięelektroerozją przez zatapianie CNC CHARMILLES (nigdy nie robiłem na aluminium, ale wszystko, co przewodzi prąd, jest kwalifikowane): na stalowych formach jest nikiel, szczególnie przy skręconych kształtach, dodatkowo masz stan powierzchni zbliżony do polerowanego lustro o Ra  = 0,4 do 1,6 μm

W twoim przypadku jest to o tyle ciekawe, że robiąc odlewnię o 0,2mm większą od wymiaru, miałbyś wymiar do setnej, a ponieważ materiału do usunięcia jest mało, musi on iść dość szybko.
Oczywiście jest to przeróbka, ale możesz zrobić wszystkie zęby za jednym razem (lub w ćwiartkach obwodów w zależności od rozmiaru) w bardzo krótkim czasie (zwróć uwagę na limit rozmiaru elektrod).

Biorąc pod uwagę zapowiadane ilości, warto zapytać, czy nie zbadaliście już tej ścieżki.

Pozdrowienia

PS: jak duży jest twój sprzęt?

1 polubienie

Dobry wieczór

Dziękujemy za alternatywę, zbliżymy się do nich i omówimy nasz projekt.

Wewnętrzne koło zębate obudowy korony musi mieć średnicę 90 mm, wewnątrz koła, które zapewni mobilność przedmiotu.

Liczba kół jest mnożona, aby uzyskać różne programowanie lub konfigurację mobilności.

Praca nad modelem modułowym / redukcja kosztu końcowego i mocowanie za pomocą elektroniki sterującej.

Przekładnia  planetarna Ø 30 mm do tej pory ograniczana, aby umożliwić przepływ momentu obrotowego wraz z przewidzianym materiałem.

Złącza są w zasadzie na kolektorze (zasilanie i sterowanie, szukanie węgli w materiale (ok rozwiązany), który będzie przechodził przez niską powierzchnię o wysokim natężeniu, silnik elektryczny na koło jest odtwarzany w konstrukcji z elementami zakupionymi w częściach zamiennych bezpośrednio od montera silników.

moment obrotowy 50 Nm na koło, masa obiektu (nieokreślona), ale ładowność od 80 do 120 kg.

Całkowity moment obrotowy dostępny 200 Nm z podwoziem epicyklicznym.

Odwrócona podstawa wahadła i możliwość impulsu przez kinematykę, która pozwala na przekroczenie 1G w przyspieszeniu (skok pionowy lub zorientowany w celu ominięcia przeszkody (w powierzchni przemieszczenia), poszukiwanie późniejszego odzyskania stabilności.

Naszym ważnym wymogiem jest możliwość powrotu do zdrowia w bardzo krótkim czasie  i na bardzo krótkim dystansie.

Mają najbardziej standardowe komponenty, minimalizują określone części, konserwację po 2500 godzinach pracy;

Pozdrowienia.

Widmo.

2 polubienia