Przenoszenie bibliotek z Solidworks do Inventor

Witam 

W ramach zmiany oprogramowania w mojej firmie chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest przeniesienie kompletnych bibliotek do Solidworks i zaimportowanie ich do Inventora (z jak najmniejszą ilością poprawek, aby działał płynniej)

1 polubienie

I dziękuję za odpowiedzi, do zobaczenia wkrótce

1 polubienie

Zobacz ten link

http://hurni-eng.blogspot.fr/2015/02/importer-et-modifier-des-fichiers-stl.html

Myślę, że nie będzie to bardzo proste i szybkie

jeśli musisz przekonwertować wszystko 1/1 na każdy plik 

Myślę, że to jeszcze nie koniec

@+

https://apps.autodesk.com/INVNTOR/fr/Detail/Index?id=6950391119076900441&appLang=en&os=Win32_64

Niestety tak, muszę znaleźć biblioteki używane w Solidworks, aby je przenieść lub zintegrować z wciąż pustymi bibliotekami programu Inventor. Jedyny problem, nie wiem i znalazłem tutoriale ale tylko do migracji danych od wynalazcy do wynalazcy :-/

Czy jest znany sposób, czy nie jest to możliwe? 

1 polubienie

Importowanie plików z innych systemów CAD - zakładka Wybór

Wybierz pliki do zaimportowania z CATIA, SolidWorks, NX, Pro-E/Creo, Alias, Step, Iges i Rhino.

1. Aby selektywnie zaimportować do pliku, wykonaj jedną z następujących czynności:
    • Aby zaimportować dane do nowego pliku, wybierz :
      •   Otwieranie  importu formatów CAD
      • Pierwsze kroki  Zakładka Grupa elementów Uruchom  importowanie formatów CAD
    • Aby zaimportować do pliku części, wybierz :
      • Karta Zarządzaj  grupą elementów importu wstawiania  
      • na karcie Model 3D  , grupa funkcji Utwórz  import 
    • Aby zaimportować dane do zespołu, kliknij kartę Złóż  wstaw zaimportowany komponent  CAD grupy elementów.
  2. W odpowiednim oknie dialogowym ustaw typy plików, aby wyświetlać dostępne pliki.
  3. Zaznacz plik, który chcesz zaimportować, i kliknij przycisk Otwórz, a następnie kliknij kartę Zaznaczenie.
  4. Wybierz opcję Załaduj model, aby wczytać model w oknie graficznym.
  5. Kliknij okrągłą ikonę stanu, aby zmienić stan skojarzonego obiektu.

http://help.autodesk.com/view/INVNTOR/2016/FRA/?guid=GUID-96ED29CC-DF42-4C6A-B2C6-96C6E57D6352

@+ ;-)

1 polubienie

Dzięki GT22, ale wydaje mi się, że jest to rozwiązanie dla części, głównie szukam implementacji baz danych (na przykład biblioteki), których używam w Solidworks, aby znaleźć je w Inventor bez konieczności ponownego tworzenia ich wszystkich jeden po drugim. 

1 polubienie

Umieszczanie komponentów z innego systemu CAD

1. Na wstążce kliknij kartę grupy elementów Złóż   komponent  wstaw, aby wybrać komponent, który chcesz umieścić.
  2. W oknie dialogowym Otwórz wybierz typ pliku dla komponentu. Jeśli masz zainstalowany program Vault i umieścisz w nim plik, możesz użyć innej metody. Kliknij przycisk Otwórz z repozytorium w obszarze Szybkie uruchamianie, aby natychmiast uzyskać dostęp do plików w repozytorium.
  3. Znajdź i wybierz plik, który Cię interesuje.
  4. Kliknij przycisk Opcje i skonfiguruj opcje dla wybranego typu pliku.
  5. Po kliknięciu przycisku Otwórz wybrany komponent zostanie umieszczony w oknie graficznym i dołączony do kursora.
  6. Kliknij prawym przyciskiem myszy przed umieszczeniem komponentu, aby dostosować orientację X, Y i Z lub wybrać opcję Wstaw pierwotnie zablokowany komponent.
  7. Kliknij w oknie graficznym, aby umieścić wystąpienie komponentu.
  8. W razie potrzeby kontynuuj klikanie, aby umieścić dodatkowe wystąpienia.
  9. Po umieszczeniu wszystkich wystąpień kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz przycisk OK.

Uwaga: Domyślnie program Autodesk Inventor stosuje nazwę części (nazwę pliku wstawionej części) do węzłów plików przeglądarki. Inne systemy CAD wymuszają właściwość numeru części. Podczas importowania pliku STEP do programu Autodesk Inventor jego nazwa może różnić się od nazwy w systemie CAD, który go wygenerował. Aby uniknąć nieporozumień, uruchom polecenie Zmień nazwę węzłów przeglądarki, aby określić schemat nazewnictwa, który ma zastosowanie do węzłów przeglądarki.

Aby uzyskać więcej informacji na temat polecenia Zmień nazwę węzłów przeglądarki, zobacz temat Narzędzia w pakiecie .

Zestaw Autodesk Inventor rozpoznaje komponenty utworzone w innych systemach CAD. Można importować pliki Pro/ENGINEER, Parasolid, SolidWorks, UGS-NX, STEP, SAT i IGES i umieszczać części lub zespoły jako komponenty. Możliwość modyfikowania importowanych części lub zespołów zależy od formatu oryginalnego pliku (patrz Dostęp do plików z innych systemów CAD).

Temat nadrzędny: Składniki zestawu

2 polubienia

Witam

Nie wiem, czy to działa, ale możesz użyć Harmonogramu zadań Solidworks, aby wyeksportować swoje pliki w neutralnym formacie, jeśli w programie Inventor jest coś identycznego, aby przekonwertować je na plik .ipt  lub .iam.

1 polubienie

Po kilku odczytach w Pomocy programu Inventor

Możliwa jest migracja całych bibliotek za pomocą rozszerzenia .csv

Możliwe jest również tworzenie plików BIM za pomocą oprogramowania

Są to pliki BIM, których można używać w programie Inventor

Możliwe jest również umieszczenie komponentów z innego systemu CAD zgodnie z moimi odczytami

Powinieneś więc być w stanie wziąć swoje elementy biblioteki i umieścić je w swoim projekcie

Poprzedni link

na razie nie lepiej przepraszam ;-(

@+

2 polubienia