Szukam szybkiego sposobu na zautomatyzowanie tworzenia instalacji instalacji.
W tym celu tworzę model 3D, który wymiaruję za pomocą funkcji "inteligentnego wymiarowania" bezpośrednio na 3D za pomocą płaszczyzn odniesienia.
Następnie tworzę rysunek, na którym mam "Preset..." ", które zapisuję jako "Szablony rysunków". Plik ten pozwoli mi uzyskać taką samą mapę tramwaju niezależnie od modelu 3D.
Gdy mój model 3D jest otwarty, otwieram plik do rysowania w nowej karcie oprogramowania. Klikam prawym przyciskiem myszy na jeden z predefiniowanych widoków i wstawiam do niego swój model. Wszystko, co muszę teraz zrobić, to użyć funkcji "Obiekty modelu" i jako źródło "Tylko złożenie", aby pojawiły się moje wymiary. Pojawiają się jednak pewne wymiary, których nie chcę widzieć na przykład jako odległości naprężeń.
Po pierwsze, staram się automatycznie zwymiarować mój model 3D za pomocą utworzonych wcześniej planów. Widziałem, że jest już sposób, aby to zrobić za pomocą makra, ale nie wiem, jak się do tego zabrać.
Po drugie, chciałbym wiedzieć, czy znasz jakieś inne metody przeniesienia wymiaru z modelu 3D do modelu 2D.
Dziękuję za odpowiedź. Prawdą jest, że narzędzie DimXpert Wymiarów jest najlepszym sposobem wymiarowania części w modelu 3D. Jest to jednak zespół, który muszę zwymiarować i wygląda na to, że narzędzie DimXpert Wymiarów nie działa z tego typu plikami...
@sbadenis,
Dziękuję, używam tej metody do moich potrzeb
@Yves.T,
Dziękuję za te informacje, niestety nie mam dostępu do tej opcji, ponieważ to nie jest górka. Pozwólcie, że wyjaśnię, że w moim zespole, gdy wiążę część o kącie 45° ze ścianą innej części, kąt ten pojawia się na moim MEP. Znajdę więc te same opcje, co menu ograniczeń, jak pokazano na załączonym obrazku.
Zaznacz wymiar, który chcesz zaimportować do rysunku.
Ta opcja jest dostępna tylko w dokumentach złożeń. Podczas wstawiania obiektów z modelu do rysunku można wstawiać wszystkie wymiary lub tylko te, które są oznaczone.
Tak, już korzystam z tej opcji. To pole wyboru jest automatycznie zaznaczane podczas dodawania wymiaru do zespołu. Mój problem polega na generowaniu wartości wiązania, które znajduje się w moim złożeniu.
SolidWorks umieszcza wymiar elementu w złożeniach dla wiązań odległości i kątowych. Aby je wyświetlić, kliknij prawym przyciskiem myszy Adnotacje w menedżerze funkcji i Pokaż wymiary funkcji.