Cze wszystkim!
Tutaj w końcu się zarejestrowałem. Śledzę cię od jakiegoś czasu, ale bez względu na to, jak bardzo szukam, nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Chciałbym wyodrębnić wszystkie części zespołu (bez rysunku) do skoroszytu programu Excel. Wiem, że SolidWorks współpracuje częściowo z Excelem, więc myślę, że jest to możliwe. Niestety moja wiedza na temat VBA jest ograniczona (dopiero zaczynam w tej dziedzinie). Czy powinienem zrobić makro programowe ?
Dziękuję za pomoc.
Co masz na myśli mówiąc "Chciałbym wyodrębnić wszystkie części z zespołu do skoroszytu programu Excel"? Chcesz zrobić nomenklaturę?
Ponieważ w takim przypadku możesz to zrobić ze swojego zestawu. Musisz przejść do "insert" => "tabela" => "Nomenklatura"
Następnie klikasz na niego prawym przyciskiem myszy => zapisz jako. Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać format, który Ci odpowiada (Excel, tekst itp.)
6 polubień
Dziękuję za odpowiedź. Tego właśnie chciałem.
Niekoniecznie chodziło mi o nomenklaturę, ale po prostu listę części w segregatorze Excela. Pomyślałem, że możesz użyć makra, aby automatycznie wyeksportować części do segregatora.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. To mi wystarczy.
Musimy być w stanie korzystać z makra ... ale ryzykujesz, że w końcu skomplikujesz sobie życie o niewiele więcej ;)
Baw się dobrze więc
2 polubienia
W przeciwnym razie z poziomu zestawu można również utworzyć zestawienie komponentów, a następnie zapisać je w formacie programu Excel.
Tak samo jak poseł do Parlamentu Europejskiego, ale bez przechodzenia przez posła do Parlamentu Europejskiego.
1 polubienie
Tak, to co mówiłem właściwie Opiep27 ;-)
Witam serdecznie na stronie. Dziękuję Coin37coin za odpowiedź. Właśnie uratowałeś mi życie, ponieważ była to jedyna blokada mojego projektu, która sięga wielu lat wstecz. Próbowałem znaleźć rozwiązanie wszędzie w sieci, ale nic. Bardzo dziękuję.