Transformacja modelu chmury punktów

Chciałbym wiedzieć, czy istnieje sposób na przekształcenie modelu w chmurę punktów, aby móc wykonać funkcję Skanowania do 3D (pomoc w przygotowaniu siatki......)

Witam

Naprawdę nie rozumiem. Chcesz przekształcić model w wykres punktowy?

Naprawdę nie widzę sensu robienia symulacji...

Teraz, jeśli chcesz zrobić odwrotnie, jest to możliwe, ale bądź ostrożny z wygenerowanym plikiem. Chmury punktów są często bardzo "ciężkie" i trudne do bezpośredniej eksploatacji. Ogólnie rzecz biorąc, muszą być "oczyszczone", aby móc ich użyć do tworzenia powierzchni, a następnie objętości.

1 polubienie

Model, który chcę przekształcić, to model ze skanu 3d, ale nie mam dla niego pliku źródłowego, chcę plik chmury punktów w celu ponownego oczyszczenia i utworzenia powierzchni

Na pewno podczas gdy plik został już opracowany przez osobę, która go do Ciebie wysłała. Może gdybyś mógł przesłać nam plik, moglibyśmy przyjrzeć się problemowi...

Jeśli nie, powinieneś skontaktować się z osobą, która przekazała Ci plik i sprawdzić, czy może dostarczyć Ci chmurę punktów.

Witam

Nie udzielając tak naprawdę odpowiedzi, przychodzę do "wzbogacenia" debaty ;o)

Globalnie istnieje świat skóry "STL" i świat materii "STP3.

Skany 3D dają chmury punktów, które są interpretowane jako skóra. Catia oferuje moduł transformacji, ale ostatecznie geometria jest przybliżona.

Oto moje testy:

http://youtu.be/eSjCOyOtPXM

Skanowanie 3D to z pewnością przyszłość: skanujesz plik i wysyłasz go e-mailem. Jest więc wiele do zrobienia w zakresie rekonstrukcji modelu.

Czy jest jakieś "cudowne" oprogramowanie?

W każdym razie CATIA V5 wydaje mi się dość mało wydajna?

Kto wypróbował oprogramowanie, moduł, który poprawnie modeluje skan 3D?

Pozdrowienia

Marc

Jeśli uzyskano rozszerzenie . STL

Można go odbudować za pomocą Catia V5 i modułów szybkiego prototypowania

Jak mówi Yves, bądź ostrożny, bo kto powiedział, że SCANN mówi o deformacji

Związane z tolerancją roboczą skanu, ale także związane z rekonstrukcją

Jeśli możesz udostępnić plik . STL byłoby łatwiej

PS: Bardzo często regeneruję części. STL i oryginalny model łączą się

PS: sprzęt skanujący używany w mojej firmie i steinbichler comet 5

Moja branża musi również inwestować w Scan. Zamierzam skontaktować się ze Steinbichlerem, domyślam się, że w Paryżu jest jakiś demonstrant?

Ponadto ich film demonstracyjny dotyczy narzędzia do obróbki frezarskiej, które jest moją specjalnością (Catia CAM) :o))

Dzięki za info

Udostępniłem samouczek, aby odpowiedzieć na Twoją prośbę.

Mam nadzieję, że używasz CatiaV5

Witam

Oto plik, który został do mnie wysłany (klamka).

Billy.

uchwyt1a.stl

Witam

Korzystając z twojego pliku, udało mi się uzyskać tylko punkty, a nie fasety, po prostu odznacz opcję fasetki podczas importowania chmury punktów, umieściłem obraz jako załączony plik.

Pozdrowienia

Bastien

2013-09-16_16h14_17.jpg

Witam

Cóż, skończyło się na tym, że otrzymałem plik  siatki z 3ds max, wyeksportowałem plik  w formacie obiektu (.obj), a następnie otworzyłem go za pomocą oprogramowania, a następnie wykonałem funkcję skanowania do 3d (asystent przygotowania siatki......).

Dziękuję wszystkim