Przekształcanie plików .pdf w pliki .dwg

Witam

Szukam rozwiązania na transformację/digitalizację file.pdf
i przekształć go do formatu .dwg lub .dxf
Jeśli to możliwe, z darmowym oprogramowaniem

Dziękuję

Wpisujesz " konwertuj pdf na dxf online " w google i jest wiele rozwiązań online, aby to zrobić

1 polubienie

Dziękujemy za Twoją opinię

Tak właśnie zrobiłem
Wypróbowałem kilka aplikacji, nie działa to dobrze, wiersze są przekształcane w zdanie ze znakami specjalnymi.
Szukam bardziej niezawodnego oprogramowania! lub wynik będzie świetny

Dziękuję

Najwyższa jakość zależy również od pochodzenia pliku PDF. (Skanowanie, eksport oprogramowania...)

2 polubienia

Witam

Aby przekonwertować plik PDF na plik DWG lub DXF w programie AutoCAD, zwykłą metodą jest użycie funkcji importu PDF programu AutoCAD. Program AutoCAD zawiera polecenie o nazwie PDFIMPORT , które umożliwia importowanie geometrii TrueType, wypełnień, obrazów rastrowych i tekstu z pliku PDF bezpośrednio do rysunku programu AutoCAD w formacie DWG. Po zaimportowaniu obiekty PDF stają się edytowalne jako obiekty programu AutoCAD.

Oto główne kroki, które należy wykonać:

1. Otwórz program AutoCAD.
  2. Użyj polecenia Importowanie pliku PDF (lub karty Wstaw > Importuj > Importuj plik PDF).
  3. Wybierz plik PDF, który chcesz przekonwertować.
  4. AutoCAD pozwala wybrać, które strony mają zostać zaimportowane i jakie kategorie obiektów mają zostać wyodrębnione (linie, wypełnienia, tekst, obrazy).
  5. Zaimportuj zawartość pliku PDF i umieść ją na rysunku.
  6. Następnie zapisz rysunek jako DWG lub wyeksportuj go jako DXF za pomocą polecenia " Zapisz jako " lub " Eksportuj ".

Bądź ostrożny, jakość konwersji zależy w dużej mierze od jakości początkowego pliku PDF i rodzaju treści. Wektorowe pliki PDF działają lepiej niż skany obrazów (rastrowe pliki PDF).

W przypadku złożonych lub silnie zrasteryzowanych plików PDF niektóre komercyjne programy innych firm mogą oferować bardziej zaawansowaną konwersję.

Wyjaśnienie polecenia można znaleźć w oficjalnej dokumentacji Autodesk i samouczkach online poświęconych tej funkcji.

2 polubienia

Nie wszystkie programy są na tym samym poziomie, jedno z nich stworzyło linie
Nieciągła, coś w rodzaju linii/krzywej poliamidu, ale niezbyt użyteczna.
Wydaje mi się, że ta osoba napisała dokument Worda do wyceny, integrując skopiowane widoki z rysunku 3D typu SolidWorks
Wszystko zapisane w formacie .pdf dla klienta

Dzięki za info
Zapomniałem wspomnieć, że korzystaliśmy z oprogramowania DRAFSIGHT firmy Dassault
a nie do końca AUTOCAD
Przyjrzałem się jeszcze możliwym formatom importu
Czy jest DGN / SAT / DELMIA XML / 3DCC / SVG / HOMEBYME?
Nie znalazłem pliku PDF (który z drugiej strony jest możliwy do zrealizowania w eksporcie)
Posiadamy również ewentualnie edrawing
Pozdrowienia

Witam @olivierlorch

Chyba już próbowałeś?

Importowanie rysunków PDF | Rysownik roboczy

1 polubienie

Mała szansa na uzyskanie formatu, który może być używany w dxf, jeśli zostanie wydrukowany z obrazu, a następnie przekształcony w plik PDF.
Wszystkie rozwiązania online lub za pośrednictwem oprogramowania działają dobrze, jeśli jest to format rysunku (CAD lub CAD) przekształcony bezpośrednio w plik PDF.
W przeciwnym razie pozostaje bezużyteczny lub niestety prawie nie nadaje się do użytku.

@sbadenis

Wydaje mi się, że w tym przypadku, jeśli plik PDF jest dobrej jakości, jak wspomniano @Patrick_EMIN, skan jest dobrej jakości, jeśli plik PDF jest równie dobry.

Możliwości dzisiejszego oprogramowania, nawet w oparciu o wolne oprogramowanie, mogą przynieść rezultaty. Zwłaszcza, że z tej strony jest taka potrzeba, ponieważ wiele starych zakładów przemysłowych we Francji musi cyfrowo reprodukować papierowe plany.

Przetestowałem tę stronę, zanim stała się płatna i działała zaskakująco dobrze. Ale zgadzam się z innymi, potrzebujesz dość czystego obrazu u podstawy.