Zamiana martwej bryły w skorupę

Witam

Rzeczywiście, jeśli zwiększą grubość, szprychy są problemem. Funkcji odsunięcia powierzchni (do 0) można użyć z funkcją pogrubienia. Jeśli masz już powierzchnie, których potrzebujesz, możesz zszyć te powierzchnie ze sobą i utworzyć bryłę lub stworzyć bryłę, która obejmuje całość i użyć przecięcia (uczyń bryłę przezroczystą, pomaga to w tej manipulacji). Można również wyrzeźbić objętość z powierzchniami (~=przecięcie).

Spróbuj przesunąć zewnętrzną powierzchnię o pożądaną grubość do wewnątrz, a aby skorzystać z funkcji "usuwanie materiału za pomocą powierzchni", może być konieczne zszycie powierzchni i w razie potrzeby lekkie wydłużenie.

1 polubienie

Jeśli zaokrąglenie stanowi problem, usuń zaznaczenie powierzchni, które mają zostać odsunięte, wydłuż powierzchnie tak, aby się przecinały, w razie potrzeby ponownie je rozgranicz , usuń materiał z powierzchniami i ponownie wykonaj zaokrąglenia.

1 polubienie

Wszystkie propozycje, które mi składasz, wydają się słuszne, ale myślę, że już próbowałem....

Czy mógłbyś wypróbować to na swojej stronie i wysłać mi swoje pliki?

Pozdrowienia

Witam

Na załączonym przez Ciebie obrazie udało Ci się to zrobić dobrze, czy nie rozumiem?

@+

Witam

Od czasu do czasu może, na razie jest to skomplikowany DSL. Mam mojego jedynego kolegę z CAO, który od dziś jest na emeryturze na pół etatu...

Nie, na załączonym obrazie nie dostałem woluminu:(

Ponownie 

Tak, ale jesteś już prawie na miejscu, musisz tylko stworzyć powierzchnie między skórą zewnętrzną a wewnętrzną?

W każdym razie, nie ma innego sposobu, aby to zrobić, niż w powierzchni, eliminując niepotrzebne powierzchnie, tworząc możliwe przesunięcie powierzchni int, tworząc ograniczenia powierzchni i tworząc powierzchnie między int a ext.

Możesz już pracować symetrycznie tylko na jednej połowie.

@+

1 polubienie

Witam

Właśnie zrobiłem szybki mały test. Załączam wynik. Czy spełni Twoje oczekiwania? 

Slts,

boite_ar_offset5mm.png
1 polubienie

Jeszcze raz dziękuję za radę.

Coyote dokładnie, jestem już prawie na miejscu, ale nie jest łatwo zablokować wszystkie powierzchnie... A potem, jak wypełnić przestrzeń między powierzchniami, aby uzyskać objętość?

Jerome, może spełnić moje oczekiwania, ale na pierwszy rzut oka twoja grubość jest bardzo niska? Nie? Chcę zrobić obudowę o grubości 2 mm. Jak postępowałeś? Czy posiadasz pliki solidworks z drzewem budowania?

Pozdrawiam

Jest problem z pustymi częściami na szyjce, masz podcięcie, które nie pozwala na stałą grubość, przy 1,8 powierzchni się przecinają. Zobaczę, co mogę ci jutro zrobić, jeśli będę miał trochę czasu, ale powinniśmy przejrzeć kąty w pustych częściach.

To wytłaczanie należy przeprowadzić w kilku etapach, należy wykonać surowy kształt (patelnię), następnie na końcu należy przyciąć prostą część i znaleźć rozwiązanie dla uchwytu (zmniejszyć kąty). Oczywiście musisz pracować tylko nad jedną połową , a następnie wykonać symetrię.

A jak chcesz zrobić ten kawałek (!podcięcia!)? Z jakiego materiału będzie wykonany? Dlaczego więc grubość 1,8 mm?

Witam

Dołączam początek kawałka (grubość 1,8), brak czasu, będę kontynuował później, jeśli będę mógł.

boite_ar_3.sldprt
1 polubienie

I...

boite_ar_3. krok
1 polubienie

Zwróć uwagę na połączenia między powierzchniami, należy je wyregulować (fuzja między 2 ciałami).

Czy próbowałeś, tworząc zewnętrzną powłokę powierzchniową oddaloną od siebie o 0 mm i pogrubiając ją do 1,8 mm?

Wszystko, co musisz zrobić, to usunąć korpus wolumetryczny...

1 polubienie

TBRIGE, to pierwsza rzecz,  której spróbowałem, ale blokuje się.

Patrz załączone, grubość 1.8.

boite_ar_3.sldprt
1 polubienie

Pozostaje tylko dopracować powierzchnie na poziomie wgłębień w skorupie na rękojeści, najtrudniejsza część jest wykonana i powinieneś dać radę zrobić resztę...

boite_ar_3. krok

Wybrana odpowiedź nie jest ostatnim opublikowanym utworem, ten nie jest skończony.

Lepiej wybrać ten:

http://www.lynkoa.com/sites/default/files/questions/answer/07/02/2017/boite_ar_3_0.sldprt