Właśnie znalazłem rozwiązanie, ale nie jestem pewien, czy jest ono najłatwiejsze.
Użycie 2 szkiców w 2 równoległych płaszczyznach, a następnie "zagięć przejściowych"
więc:
Co prowadzi mnie do kolejnego pytania! Czy możemy pracować na wycinankach ze szkicami w stanie rozłożonym, a następnie sprawić, by pojawiły się one na walcowanym 3D?
Wymyśliłem, jak zacząć tę część, ale nadal nie mogę rysować szkiców na rozłożonym modelu, zachowując funkcje ekstruzji w trybie złożonym...
Zasadniczo moja surowa i płaska blacha będzie cięta laserowo. Chciałbym więc dokonać moich (wielu) cięć w planie, w jednym szkicu. A potem, aby móc znaleźć to wytłoczenie w trybie "zwiniętym", aby wycięcia pojawiły się w moim montażu. W tym miejscu utknąłem!
Zobacz mój przykład w PJ, ekstruzja znajduje się za funkcją rozkładania...
Zasadniczo, jak zachować wycięcia, gdy wychodzę ze stanu rozłożonego?
Przepraszam za moją ignorancję, prawie nigdy nie robię blachy, a przynajmniej zazwyczaj zawsze mam płaską porcję. tutaj jest całkowicie cylindryczny (blacha walcowana)
Myślę, że podchodzisz do problemu na odwrót: zwykle potrzebujesz walcowanej części z wycięciami, które pozwalają na wykonywanie funkcji.
Więc to jest to, co rysujesz, a następnie używasz funkcji arkusza blachy solidworks, która ułoży twoją część płasko (a tym samym zdeformuje twoje wycięcia). Efekt końcowy nie będzie dokładnie taki, jak narysowałeś na początku (ponieważ cięcie odbywa się prostopadle do blachy, więc krawędzie tnące są zdeformowane po walcowaniu), ale będzie wyglądał tak, jak będziesz miał w warsztacie.
Parametry blachy (facetur k, tłumienie przy gięciu itp.) nieznacznie zmień kształty/długości wycięć i rozłożonych. Zależą one od narzędzi używanych do zwijania/gięcia arkusza.
To jest dokładnie to, czego nie chciałem robić! (żeby było mniej więcej!) ;)
Teraz mam model teoretyczny i dynamiczny, kompatybilny z moimi złożeniami i rysunkami. To jest to, co chciałem zrobić! Myślałem, że jest to możliwe w blasze, ale najwyraźniej nie. Więc to był mój błąd!