Przekształcanie objętości w arkusz blachy

Pytanie dnia jest dla Ciebie z pewnością proste!

Jak przekształcić lub jak wykonać cylindryczną spawaną blachę walcowaną? Oszczędzę ci następujących cięć.

Ale jak przekształcić mój tom (w PJ w 2015 roku) w blachę? w rozkładany kawałek?

Albo jak mogę zaatakować mój kawałek blachy, wiedząc, że nie ma płaskiej powierzchni?

Wyobrażam sobie, że oba są wykonalne!

tole_roulee.sldprt
2 polubienia

Właśnie znalazłem rozwiązanie, ale nie jestem pewien, czy jest ono najłatwiejsze.

Użycie 2 szkiców w 2 równoległych płaszczyznach, a następnie "zagięć przejściowych"

więc:

Co prowadzi mnie do kolejnego pytania! Czy możemy pracować na wycinankach ze szkicami w stanie rozłożonym, a następnie sprawić, by pojawiły się one na walcowanym 3D?

tole_roule.jpg
3 polubienia

Rozwiązanie, które znalazłeś, nie jest złe, w przeciwnym razie innym rozwiązaniem jest zajęcie krawędzi, wstawiając fałdy w parametrze składania.

Powodzenia

1 polubienie

Zobacz ten link Wszystko jest powiedziane

http://www.javelin-tech.com/blog/2010/08/create-a-rolled-component-that-can-be-unfolded/

@+

1 polubienie

Witam

Obejrzyj ten film:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KP03etai_Yk

1 polubienie

Dlaczego po prostu nie narysować go bezpośrednio w arkuszu blachy, zamiast przechodzić przez szefa?

deplie.png
2 polubienia

W przypadku wycięć wewnętrznych wykonaj "rozłożone", "wybierz swoją stałą twarz" i "swoje fałdy do rozłożenia"

Następnie stwórz swój szkic i usuń materiał.

Mały filmik, który dobrze pasuje: https://youtu.be/p32oMws-xPY

(część szkicu znajduje się pod koniec)

1 polubienie

To normalne, że to nie działa.

Nie musisz rysować 2 krzywych, aby wykonać swoją blachę.

Wystarczy jedna krzywa.

Narysuj więc krzywą zewnętrzną, którą masz po boku, i uruchom podstawową funkcję arkusza blachy.

Stamtąd podajesz mu grubość, tutaj jest to 2 mm i długość, tutaj 700 mm

Zatwierdzasz i masz swój rozkładany element.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi!

Wymyśliłem, jak zacząć tę część, ale nadal nie mogę rysować szkiców na rozłożonym modelu, zachowując funkcje ekstruzji w trybie złożonym...

Zasadniczo moja surowa i płaska blacha będzie cięta laserowo. Chciałbym więc dokonać moich (wielu) cięć w planie, w jednym szkicu. A potem, aby móc znaleźć to wytłoczenie w trybie "zwiniętym", aby wycięcia pojawiły się w moim montażu. W tym miejscu utknąłem!

Zobacz mój przykład w PJ, ekstruzja znajduje się za funkcją rozkładania...

decoupe_tole_roule.sldprt
1 polubienie

Daj zrzut ekranu tego, co chcesz, nie wszyscy mamy tę samą wersję

@+

1 polubienie

Zobacz PJ.

Zasadniczo, jak zachować wycięcia, gdy wychodzę ze stanu rozłożonego?

Przepraszam za moją ignorancję, prawie nigdy nie robię blachy, a przynajmniej zazwyczaj zawsze mam płaską porcję. tutaj jest całkowicie cylindryczny (blacha walcowana)

decoupe_tole.jpg
2 polubienia

Przewodnik

Jeśli jest to blacha walcowana, masz jej promień

Tak więc rozwinięte wybrzeże

Robisz  to w rozłożeniu z usunięciem materiału

następnie za pomocą narzędzia do gięcia z regulacją promienia

to tylko pomysł, który przechodzi przez moją wersję SW 2012

do zabawy w 359° ;-)

@+

3 polubienia

Tak! Dziękuję za odpowiedź.

Rzeczywiście, jest to rozwiązanie!

Z drugiej strony, ostatnie podchwytliwe pytanie! jak byś się poradził dla tego rodzaju pokoju (w PJ)?

Skrzynia korbowa w płaskiej blasze z lekko zwijanym końcem.

Zawsze to samo, jak wykonać cięcia laserowe w jednym płaskim szkicu? A jak zwinąć blachę na niewielką część, zachowując przy tym poprzednie cięcia?

tole.jpg
2 polubienia

cóż, moim zdaniem robisz w ten sam sposób

z tym, że jako ref gięcia

Modyfikowany jest plan regulacji 1 i 2 (zielona i czerwona linia dla części tocznej )

Umieść oś gięcia między tymi 2 liniami regulacji i zwymiaruj promień

Myślę, że powinien to zrobić

Oto tekst

@+ ;-)

2 polubienia

Tak, dziękuję!

To funkcja, o której nie wiedziałem! To prawda, że można bawić się różnymi parametrami, więc udało mi się to, co chciałem zrobić.

Reasumując, zaprojektowałem swoje części na płasko (jak plany, które wyślę do lasera)

następnie tworzę drugą konfigurację, w której znajduje się funkcja "gięcia" (która będzie używana do mojego montażu)

Jeszcze raz dziękuję gt22 za pomoc

1 polubienie

@ thom@s

Nie zapomnij umieścić odpowiedzi, która Ci odpowiada

Dzięki temu inni członkowie będą mogli szybko poznać poprawną odpowiedź bez czytania całego wątku com

Dziękuję

@+ ;-)

Myślę, że podchodzisz do problemu na odwrót: zwykle potrzebujesz walcowanej części z wycięciami, które pozwalają na wykonywanie funkcji.

Więc to jest to, co rysujesz, a następnie używasz funkcji arkusza blachy solidworks, która ułoży twoją część płasko (a tym samym zdeformuje twoje wycięcia). Efekt końcowy nie będzie dokładnie taki, jak narysowałeś na początku (ponieważ cięcie odbywa się prostopadle do blachy, więc krawędzie tnące są zdeformowane po walcowaniu), ale będzie wyglądał tak, jak będziesz miał w warsztacie.

Parametry blachy (facetur k, tłumienie przy gięciu itp.)  nieznacznie zmień kształty/długości wycięć i rozłożonych. Zależą one od narzędzi używanych do zwijania/gięcia arkusza.

To jest dokładnie to, czego nie chciałem robić! (żeby było mniej więcej!) ;)

Teraz mam model teoretyczny i dynamiczny, kompatybilny z moimi złożeniami i rysunkami. To jest to, co chciałem zrobić! Myślałem, że jest to możliwe w blasze, ale najwyraźniej nie. Więc to był mój błąd!

2 polubienia