Obecnie pracuję nad SolidWorks 2012 i mam problem z plakatem.
Chciałbym, aby mój zespół był w widoku przezroczystym, ale z zachowaniem kolorów każdego elementu.
Ale kiedy zmieniam przezroczystość prawym przyciskiem myszy, wszystkie moje części stają się szare (patrz załączony obrazek).
Próbowałem zmienić przezroczystość każdej części, ale otrzymuję ten sam wynik, a mam zbyt wiele części, aby naprawdę móc to zrobić na całym moim zespole.
Czy istnieje rozwiązanie, aby zmienić tylko przezroczystość, a nie kolor moich elementów?
To jest ilustracja mojego raportu ze stażu i chcę mieć przekrój poprzeczny z częścią wyciętą w "znaku wodnym", montaż 2 części wykonałbym osobno.
Czy kolor jest przypisany do korpusu monety, a nie do awersów?
Właśnie zauważyłem, że kiedy umieszczasz część w przezroczystości, przypisuje ona tę przezroczystość do koloru bazowego części, nie biorąc pod uwagę koloru przypisanego do powierzchni, jeśli jest inny.
Ostatecznie zdecydowałem się nie wprowadzać mojego pomysłu w życie, niewiele widzimy.
Ale i tak ci odpowiem, jeśli ja lub ktokolwiek inny kiedykolwiek będzie potrzebował odpowiedzi.
W kolejności:
remrem: Nie mogę tego zrobić dla każdego utworu, mam ~150.
gt22: Mam wiele podzespołów zagnieżdżonych jeden w drugim...
Mam 12 GB pamięci RAM i amd FirePro 7900 CG. czasami wiosłuję z dużymi zespołami, takimi jak ten, który sprawia mi problemy (nawet w trybie jasnym dla prawie wszystkich moich części)
Pascal: Kiedy klikam na tryb przezroczysty mojego zespołu, pojawia się jasnoszary trójkąt, a ten "przezroczysty kolor" dotyczy całego mojego zespołu, bez zachowania koloru każdej części.
A.Leblanc: Pokój po pokoju mam to, co chcę, ale jak powiedziałem powyżej, mam około 150, to byłoby za długo.
Mam elementy, które są pokolorowane bocznie, ale większość jest kolorowana w skali pokoju.