Kolorowe części zespołu przezroczystości (SW 2012)

Cze wszystkim

Obecnie pracuję nad SolidWorks 2012 i mam problem z plakatem.

Chciałbym, aby mój zespół był w widoku przezroczystym, ale z zachowaniem kolorów każdego elementu.

Ale kiedy zmieniam przezroczystość prawym przyciskiem myszy, wszystkie moje części stają się szare (patrz załączony obrazek).

Próbowałem zmienić przezroczystość każdej części, ale otrzymuję ten sam wynik, a mam zbyt wiele części, aby naprawdę móc to zrobić na całym moim zespole.

Czy istnieje rozwiązanie, aby zmienić tylko przezroczystość, a nie kolor moich elementów?

To jest ilustracja mojego raportu ze stażu i chcę mieć przekrój poprzeczny z częścią wyciętą w "znaku wodnym", montaż 2 części wykonałbym osobno.

Dziękuję.

pb_transparence.png

Witam

Jedynym rozwiązaniem jest edycja koloru swoich elementów: Zobacz PJ.

Jednak, aby usunąć przezroczystość, nie wystarczy na nią kliknąć. Będziemy musieli znowu zrobić tę sztuczkę.

transparence.png
2 polubienia

Wybrany może być obraz szkieletowy dla pomieszczeń, które powinny być prześwitujące i zacienione dla pozostałych

Twój zespół znajduje się na jednym poziomie, nie masz żadnego podzespołu

W takim przypadku powinieneś być w stanie zareagować na przezroczystość swoich części

niezależnie od Twojego montażu

Zobacz te linki

http://help.solidworks.com/2010/French/SolidWorks/sldworks/AllContent/SolidWorks/Core/Parts/t_change_display_settings_part.htm?id=2e6edc4421d54e688b67a0182776bbf5

https://www.youtube.com/watch?v=9rGPh0sqqCQ

co masz jak karta graficzna i ram

ponieważ pochłania dużo barana w tej historii

@+

1 polubienie

To niesamowite!

W 2016 roku przezroczystość utrzymuje kolor pomieszczenia.

Wydawało mi się, że w 2012 roku tak już było.

Czy mógłbyś wyświetlić dodatkowe okienko drzewa tworzenia (klikając strzałkę po prawej stronie obok zakładek u góry)

Jest kolumna, w której kolory są reprezentowane przez trójkąty.

W przypadku przezroczystości kolor drugiego trójkąta jest po prostu jaśniejszy.

1 polubienie

Witam

Czy próbowałeś, edytując części jedna po drugiej, przezroczystość z pewnością ma zastosowanie w kontekście montażu, a nie na poziomie części.

Z drugiej strony, w 2016 roku, kiedy wykonujesz cięcie, przycięte boki tracą swoją przezroczystość i czasami jest to denerwujące.

1 polubienie

a.leblanc: "Z drugiej strony, w 2016 roku, kiedy dokonujemy cięcia, cięte boki tracą swoją przezroczystość i czasami jest to denerwujące."

To musi być kwestia opcji, ponieważ wykonuję cięcia na przezroczystych częściach bez wpływu na przezroczystość.

2 polubienia

Pascal, dzięki za wskazówkę , przyjrzę się moim opcjom.

W przypadku A.Leblanc, przed zatwierdzeniem cięcia, odznacz opcję zachowaj kolor sekcji.

coupe.jpg
1 polubienie

Czy kolor jest przypisany do korpusu monety, a nie do awersów?

Właśnie zauważyłem, że kiedy umieszczasz część w przezroczystości, przypisuje ona tę przezroczystość do koloru bazowego części, nie biorąc pod uwagę koloru przypisanego do powierzchni, jeśli jest inny.

Czy kolor jest przypisany na poziomie części lub zespołu?

1 polubienie

Ostatecznie zdecydowałem się nie wprowadzać mojego pomysłu w życie, niewiele widzimy.

Ale i tak ci odpowiem, jeśli ja lub ktokolwiek inny kiedykolwiek będzie potrzebował odpowiedzi.

W kolejności:

remrem: Nie mogę tego zrobić dla każdego utworu, mam ~150.

gt22: Mam wiele podzespołów zagnieżdżonych jeden w drugim...

Mam 12 GB pamięci RAM i amd FirePro 7900 CG. czasami wiosłuję z dużymi zespołami, takimi jak ten, który sprawia mi problemy (nawet w trybie jasnym dla prawie wszystkich moich części)

Pascal: Kiedy klikam na tryb przezroczysty mojego zespołu, pojawia się jasnoszary trójkąt, a ten "przezroczysty kolor" dotyczy całego mojego zespołu, bez zachowania koloru każdej części.

A.Leblanc: Pokój po pokoju mam to, co chcę, ale jak powiedziałem powyżej, mam około 150, to byłoby za długo.

Mam elementy, które są pokolorowane bocznie, ale większość jest kolorowana w skali pokoju.

2 polubienia