Hopper

mamy wiele problemów z wykonaniem leja samowyładowczego za pomocą SolidWorks.

Leje zasypowe u nas to blachy spawane ćwiartkowo/ćwiartkowo

Po wielu testach, oto wynik (w załączeniu), który wydaje nam się najdokładniejszy.

Chciałbym poznać Twoją opinię na ten temat.

fab-test01_amo18_p0001.sldprt

Witam

Przede wszystkim nie wiem, w której wersji, ale w 2017 i 2018 roku masz funkcję, która oszczędza Ci skanowania usuwania materiału. Jest to łatwiejsze i daje lepszy wynik, zwłaszcza jeśli zmontujesz cztery strony.

Innym punktem, który przykuwa moją uwagę, są twoje zamknięte rogi, które nie są od góry, ale nie są poważne.

W przeciwnym razie metoda jest ogólnie dobra do uzyskania szybkiego wyniku.

Osobiście zawsze zaczynam od płaskiej ściany bocznej i wykonuję tylko szkicowe zagięcia i nigdy nie używam arkuszy wygiętych na krawędziach. Prawdopodobnie dlatego, że nauczyłem się wszystkiego, zanim jeszcze pojawiło się oprogramowanie CAD.

Również moja metoda pozwala mi na wykonywanie wgłębień lepiej nadających się do lasera i gięcia, ponieważ SW nie daje dokładnych odkształceń, zwłaszcza gdy tylko przekroczysz 5 mm.

Właściwym rozwiązaniem jest zrobienie tego, co zrobiłeś, ale poprzez niewielką modyfikację niektórych szkiców, albo pod względem objętości, albo po spłaszczeniu.

Pozdrowienia

remarque_detail_tremie___2018-10-04_20_07_46-legendre_v1_.jpg

Jestem w SW20018:

@Zozo_mp, jeśli mówisz o funkcji "cięcia" w narzędziach do obróbki blach (patrz poniżej)

Za pomocą tego samego narzędzia nie możemy, a szkoda, wykonać nacięć w 4 rogach leja samowyładowczego, a tym samym przejść z korpusu objętościowego do 4 objętości (przed przekształceniem w blachę), dlatego przechodzimy przez usuwanie materiału przez skanowanie.

Ponadto, jeśli lej jest skomplikowany, cięcie wykonane za pomocą tego narzędzia jest czasami "dziwne". 

@zozo_mp, jeśli możesz umieścić w Internecie przykład leja z patrzeniem na to, jak to robisz, byłoby fajnie.

Rzeczywiście, nie jest to łatwe!

ale przez miłe mówienie do niego ;-) 95% z nich nagina się do naszej woli

Spójrz na załączony obrazek.

Ale myślę, że jest łatwiejszy sposób na zrobienie swojego lejka, daj mi kilka godzin, zobaczę o tym ;-)

flegendre_fonction_decoupe_exemple_ndeg1__v1a.jpg
1 polubienie

Dużo rozmawialiśmy o tym z infolinią VISIATIV i rzeczywiście okazało się, że jest to prostsze.

Zobacz wynik w załączeniu:

-Nie ma potrzeby stosowania skorupy, koniec z wycięciami....

To musi działać w wielu przypadkach

fab-test01_amo18_p0001.sldprt
1 polubienie

Dobry wieczór FLegendre

Wcale nie jestem przekonany, bo nigdy nie będziesz w stanie zrobić fałd z tych planów.

Słuchaj, wszędzie masz dużo defektów, które uniemożliwią złożenie.

Byłbym tobą, zachowałbym doskonały pomysł usunięcia mat.extru. Slim tylko wtedy, gdy funkcja wycinania nie działa.

Bądź ostrożny w swojej ostatniej przesyłce fab-test01_amo18_p0001-2, szkic 4 wytłaczanego bossa2 jest błędny, co powoduje duże gówno na końcu (na samym dnie leja).

W rzeczywistości zależy to również w dużej mierze od tego, jak wykonasz spoiny, ponieważ musisz znaleźć dobry kompromis między bardzo dopasowaną blachą, która zmusi giętarkę do wykonania nadwysokiej jakości i poświęcenia czasu na wykonanie normalnie prostych zagięć (w szczególności poprzez wykonanie precyzyjnie dopasowanych narożników), podczas gdy spoina naturalnie wypełnia te niedoskonałości cięcia i gięcia. To zależy od tego, czy spawasz na zewnętrznych krawędziach, czy na wewnętrznych rogach

Ostatnim punktem, który może pomóc w obniżeniu kosztów, jest kolejność, w jakiej wykonujesz boki, a zwłaszcza dodatkowe zagięcia krawędzi.

- Uzyskasz bardziej jednorodne wyniki, jeśli wykonasz wszystkie zagięcia na krawędzi dla danej ściany bocznej z rzędu.
- Spróbuj również pomyśleć o zewnętrznych i wewnętrznych bokach. W twoim modelu boki  6 i 8 powinny (mogłyby) być wewnętrznymi bokami. Zobaczysz, że zmieni to cięcie laserowe i uprości regulacje.

Pozwala to również na wykonywanie spoin wewnętrznych, co pozwala uniknąć np. przeróbek szlifierskich.

Cóż, wychodzę trochę poza początkową prośbę, ale hej, drogi kolego !   ;-) Prosił Pan o radę: czyż nie?

Pozdrowienia

2 polubienia

Nie włożyłem odpowiedniego pliku !!, więc rzeczywiście wszędzie było mnóstwo defektów (dzięki @zozo_mp). W załączeniu znajduje się właściwy plik (część i rysunek).

FYI: u nas są przyzwyczajeni do spawania 1/4 - 1/4 ze spawaniem na zewnątrz

fab-test01_amo18_p0001.zip
1 polubienie

Witaj flegendre

Nadal masz kilka drobnych defektów, które pojawią się tylko podczas zginania z powodu pęcznienia materiału. Musiałbyś dodać usuwanie materiału pod pewnymi kątami (nacięcie w postaci  1,5 otworu), co nie ma nic wspólnego z cięciem laserowym.

Posiada!   Widzę, że dodałeś szprychy w rogach (bardzo dobrze) :-) :-)

Pozdrowienia

tremie_defaut_1_2018-10-08_14_34_02-window.zip
1 polubienie