Układ współrzędnych i sortowanie ilościowe

Witam

Mam mały problem z sortowaniem w moich nomenklaturach. Kiedy sortuję je według znaku lub ilości, układa je w następujący sposób: 1; 13 ; 124 ; 2 ; 3 ; 34 ; 5 ; 8 ; 81 ; 82 ; 9, a nie w porządku rosnącym. Czy należy dokonać jakiejś korekty?

Dobry wieczór

po kliknięciu kolumny prawym przyciskiem myszy i wybraniu opcji Sortuj Musisz odznaczyć wszystkie pola w Grupuj elementy i zaznacz Numeryczne w części Metoda. Teraz powinno się udać.

Ups dsl, nie zwróciłem uwagi, że to dla elektryki.

@Ac cobra 427  Nic wielkiego ;-)  

bo jak to jest nomenklatura to chyba ten sam program  (nie zwariowałeś na SW), bo nomenklatura  to tylko zapytanie i "zapełnij zakres" to za mało bez wstawania w nocy żeby napisać do rodziców!!

Dziękuję za odpowiedzi, ale w SW Electrical kolumny danych są ograniczone zgodnie z wybraną nomenklaturą (, materiał, przewód, ...) i nie ma opcji sortowania poza górą/dołem w wybranej kolumnie. Kliknięcie prawym przyciskiem myszy służy tylko do wyświetlenia listy dostępnych danych kolumny.

Ich system nazewnictwa jest, moim zdaniem, słabo przemyślany. Czasami mamy 35 kolumn do wyboru, a inni tylko 4. Nie można też mieszać różnych typów w jednej nomenklaturze, np. i sprzętu. Oczywiście, jeśli umiesz kodować w SQL, nie ma rzeczy niemożliwych, niestety nie w moim przypadku.

Problem, który wciąż pozostaje do rozwiązania.

Witam

Spróbuj zajrzeć do zakładki "Sortowanie i dzielenie".

Oto ustawienia sortowania z możliwością wykonania kilku czynności jednocześnie.

Aby uzyskać do niego dostęp, musisz przejść do szablonu nomenklatury. Dostęp według właściwości w menedżerze nieruchomości.

Mam nadzieję, że to Ci pomoże i przepraszam za odpowiedź dopiero teraz, nie zaglądam na forum często.

Pozdrowienia

1 polubienie