Witam @davit27srg
Cieszę się, że masz najlepszą odpowiedź.
Jako, że temat jest zamknięty i dość mocno zawirowany między nami a poważnymi ludźmi, mogę powiedzieć, że nie do końca zgadzam się z tymi obliczeniami.
Po co!
1°) Całkowite wymiary stołu wynoszą 800 mm (przyjmujemy, że jest to długość), co oznacza, że jeśli weźmiemy pręty przegubowe dokładnie pośrodku, mogą one wynosić tylko 800 mm. Mniej, ponieważ osie nieuchronnie znajdują się w strefie 800 mm, której nie należy przekraczać.
2°) Nie wiemy, czy będzie to siłownik hydrauliczny, który zostanie użyty. Musisz dodać pewien dystans oprócz użytecznego biegu
3°) nie znamy niskiego położenia stołu, startowałem 300 mm od ziemi (aby uniknąć zbyt dużego wysiłku na starcie)
4°) nie znamy położenia tylnej klatki cylindra w stosunku do dolnej osi jednego z ramion
5°) Nie znamy położenia pręta w górnej części ramienia. (Ma to decydujące znaczenie dla wyścigu i siły, jaka ma być użyta do podniesienia ładunku.
6°) znamy wysokość między niską a wysoką pozycją od 0 do 560 mm
KRÓTKI!
prosty szkic pod SW pokazuje, że nie jest możliwe uzyskanie 560 mm skoku z pojedynczym stołem nożycowym, ale konieczne jest przejście przynajmniej na podwójne nożyce.
Należy pamiętać, że najprościej byłoby umieścić poziomy cylinder na wysokości niskich osi, a nawet tam skok musi wynosić co najmniej 425 mm, ale przynajmniej całkowita długość ma szansę przejść (skok + minimalna przestrzeń)
Cylinder do prostych nożyczek nie jest wystarczająco długi na 560 mm, ponieważ rozmiar cylindra = Skok + 100 do 200 mm przestrzeni, czyli minimum 800 mm, które nie mieszczą się na stole w niskiej pozycji itp. itd....
Przy podwójnym dłucie i prawidłowo umieszczonym cylindrze jest to możliwe przy dość niskim skoku, ale przy znacznej sile cylindra.
Dla wymaganej siły jest jeszcze gorzej na początku jest to co najmniej 119 kN a po 300 mm jest to ) 290 kN na 19 kN ładunku do podnoszenia.
Morał : skok cylindra wskazany przez pierwszego wnioskodawcę jest najwyraźniej błędny (wskazuje się na to: po kilku badaniach potrzebowałbym skoku cylindra 190-200 mm.) Potrzebujesz minimum 345, ale w rzeczywistości więcej.
Między nami , stół, który podnosi 1,8 tony i ma tylko 200 mm szerokości, będą ofiary śmiertelne wśród operatorów, zwłaszcza, że stół sam znajduje się na wózku.
Wykonanie podwójnego stołu nożycowego o dopuszczalnej szerokości zaledwie 200 mm będzie sportowe.
Mój punkt widzenia jest taki, że wykonywanie obliczeń statycznych bez posiadania wymiarów kinematyki funkcjonalnej jest na pewno przydatne tylko w przypadku złych obliczeń, zwłaszcza w przypadku stołów jedno- lub dwunożycowych.
Należy pamiętać, że ruch Solidworks pozwala poznać siły i że Solidworks Simulation pozwala poznać maksymalne naprężenia w prętach i osiach, a Solidworks CAD pozwala w ciągu kilku minut wykonać kinematykę, która wytrzymuje. Prosty arkusz Excela robi praktycznie to samo (z wyjątkiem precyzyjnego RDM)
Pozdrowienia
PS: Obliczenia, które wykonuję, opierają się na w pełni konfigurowalnych arkuszach Excela! Tak naprawdę nożyczki pojedyncze czy podwójne zmieniają wiele rzeczy ;:-)