Zrozumienie opcji i zarządzanie nimi w CATIA

Witam

Myślę, że dobre zrozumienie opcji CATIA (dostępnych przez Tool --> Options) jest bardzo ważne, aby umożliwić odpowiednie dostrojenie z naszym użyciem i lepiej przewidzieć, jak CATIA zareaguje (myślę tutaj na przykład o trybie hybrydowym/normalnym).

Z drugiej strony często trochę gubię się we wszystkich proponowanych zakładkach. 

Pytania:

1) Już pod względem manipulacji mam problem z manipulowaniem oknem opcji CATIA: połowa nazw jest ukryta i nie można powiększyć okna. Wciąż zaskakuje mnie, że w oprogramowaniu tak potężnym jak CATIA nie można zmienić rozmiaru okna opcji. Czy możliwe jest całkowite wyświetlenie wszystkich etykiet i powiększenie tego okna?

2) Nawet jeśli oferowanych jest wiele opcji, ze swojej strony pracuję prawie cały czas na tych samych warsztatach i uważam, że powinny być tylko następujące opcje, które mnie interesują:

- 4 z ogólnego , a mianowicie Wyświetlacz/ Kompatybilność/ Ustawienia i pomiary/ Urządzenia peryferyjne i Wirtualna rzeczywistość

- 2 w części infrastrukturalnej , tj. struktura produktu / część naruszająca

- 2 w projektowaniu mechanicznym , tj . montaż/szkicownik

- 1 w projektowaniu kształtów generatywnych

Czy byłoby możliwe (dlaczego w tym poście) wymienienie opcji, które są ważne, aby znać i odgrywają ważną rolę w projektowaniu zespołów?

Właściwie szukam:
1) udoskonalić moją wiedzę na temat ważnych opcji, które muszę znać w rodzinach opcji, które wymieniłem powyżej.
2) mieć ogólny pogląd na te opcje, aby móc skierować się do właściwej rodziny opcji, gdy napotkam problem.

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

P.S: Do Twojej wiadomości, w przyszłym poście wyślę Ci punkty regulacji (poznane w pracy), które wykonałem w tych opcjach do projektowania montażu.

Nie, okna nie można edytować, drzewo po lewej stronie można powiększać (ta sama mysz cmd).

Aby zrozumieć opcję CATIA, po prostu wybierz ją i naciśnij  F1 (jeśli dokument jest zainstalowany).

1 polubienie

tu na

http://www.lynkoa.com/tutos/2d/options-catiav5-concepteur