Eksport jednostek kroku, jak je skonfigurować?

Czy podczas eksportu można ustawić jednostki wyjściowe pliku STEP?

Kiedy edytujemy ten typ pliku za pomocą zadania PDM, nasze części w mm zmieniają się na cale w KROKU (na szczęście bez zmiany rozmiaru części).

I nie widzę żadnej opcji, ani w SW, ani w PDM, aby to ustawić przed eksportem.

Witam

Otwórz plik kroku w edytorze tekstu, takim jak notatnik, w DANE #1 będziesz mógł odczytać jednostkę modelu. Stamtąd dowiesz się, czy powinieneś patrzeć na stronę eksportu, na stronę importu, czy po prostu na stronę wyświetlacza (jednostki, w szczególności w PDM).

Witam

Dziękuję za odpowiedź. Spojrzałem i mam to:

DANE;
#1 = LINIA ( 'BRAK', #90604, #81164 ) ;

Nie znając się na programowaniu, nie bardzo wiem jakie wnioski wyciągnąć :-)

Witam
Jak widzisz, że jednostka twoich plików jest w calach?

1 polubienie

Witam @lmoreau 

Przewiń trochę wiersze, aż zobaczysz coś związanego z jednostkami, na przykład:

#1 =( LENGTH_UNIT ( ) NAMED_UNIT ( * ) SI_UNIT ( . MILI.. METR. ) );

1 polubienie

@Stefbeno, widzę to, gdy klikam na element (na przykład średnicę), jego wartość pojawia się na dole okna oprogramowania po prawej stronie, a na oczyszczalni ścieków jest to cal, podczas gdy część źródłowa jest w mm. Można to również zobaczyć za pomocą narzędzia "Oceń".

@Sylk, kiedy szukałem "UNIT", znalazłem ten rodzaj linii, która pojawia się dużą liczbę razy:

#4032 =( LENGTH_UNIT ( ) NAMED_UNIT ( * ) SI_UNIT ( . MILI.. METR. ) );

Dowodziłoby to, że nie pochodzi on z eksportu. Czy to SW automatycznie otworzy krok w calu?

Przeszukując trochę, przejrzałem opcje, które oferuje oprogramowanie podczas otwierania STEP (gdy otwierasz go za pomocą SW, a nie przez przeglądarkę). Sugeruje jednostkę pliku lub jednostkę szablonu dokumentu.

W przypadku pierwszej opcji krok przechodzi do Inch (dziwne, ponieważ w kodzie STEP jest wskazane mm),

Z drugim pozostaje w mm.

Jeszcze bardziej zaskakujące jest to, że odkąd kiedyś kliknąłem opcję "jedność z szablonu dokumentu", kroki, które otwierasz, przeciągając je z przeglądarki, pozostają w mm...... podczas gdy wcześniej otworzyli się w Inch.

więc wydaje się, że rozwiązało to PB, nie wiedząc tak naprawdę, co się stało ani dlaczego w pewnym momencie przełączają się na Incal....

2022_05_11_14_44_19_options_du_systeme_step_iges_acis.png

Czy przełączono się z powrotem na "jednostkę importu specyficzną dla pliku"?

1 polubienie

Tak, i wracamy do Inch.

podąża za wybraną przeze mnie opcją, którą otwieram z SW lub przeciągam i upuszczam z eksploratora.

Naprawdę dziwne...

Dziwaczny... Nie mam tego problemu.

Jaka jest Twoja wersja oprogramowania?

Dodatek SP5.1 z 2021 r.

To jest mniej więcej to, co pomyślałem:  to nie plik kroku jest źle skonfigurowany, to podczas importu plik jest konwertowany.

W oprogramowaniu masz 2 możliwości użycia szablonu podczas importowania pliku (cokolwiek to jest: krok, iges, itp.)  albo użyj szablonu wskazanego w Opcjach systemu/Szablonach domyślnych, albo system zapyta, którego szablonu użyć.

Jeśli nic nie określiłeś, SW używa swojego domyślnego szablonu, który prawdopodobnie jest ustawiony na cal.

modele_par_defaut.jpg

Tak, to jest rzeczywiście opcja, którą znalazłem i pomyślnie przetestowałem wczoraj. Wczoraj przekazałem tę informację chłopakom z mojego działu, którzy potwierdzili, że to działa.

Pb rozwiązał wtedy.

W każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc!