Jednostki SolidWorks

Cze wszystkim

Głupie pytanie, ale jednak pytanie...

W oprogramowaniu SolidWorks 2014, którego używam, użytkownik, który go zainstalował, ustawił jednostki w trybie IPS.

Jednak zamiast tego potrzebuję trybu MMGS. Wiem, że mogę je zmienić, otwierając dokument, ale chciałbym, żeby tak było dla wszystkich otwartych dokumentów i nie zawracało sobie głowy za każdym razem, aby zmienić tryb jednostki.

Poza ponowną instalacją SolidWorks nie mam zbyt dużego pomysłu, jeśli ktoś ma rozwiązanie.

Z góry dziękuję.

Miłego dnia wszystkim.

Aby zachować jednostki, należy ponownie zapisać szablony dokumentów (.prtdot, .asmdot, .drwdot). Nie jest to związane z Twoim stanowiskiem.

W rezultacie, już wytworzone dokumenty będą musiały być modyfikowane jeden po drugim, chyba że masz narzędzia MyCADServices, wierzę, że INTEGRACJA pozwala Ci to zrobić. Lub za pomocą makra.

Edycja: ogólnie, gdy przechodzisz do Narzędzia/Opcje, zakładka "Opcje systemu" jest połączona z twoją stacją roboczą, a zakładka "Właściwości dokumentu" jest pierwotnie źródłem twoich szablonów dokumentów (po utworzeniu i zapisaniu dokumentu te właściwości są częścią pliku sldprt, SLDASM lub SLDDRW).

6 polubień

Lub, aby uzupełnić odpowiedź Benoit, jeśli okaże się, że ponowne zarejestrowanie modeli lub części jest zbyt kłopotliwe, możesz utworzyć makro, które wykona konwersję na żądaną część.

2 polubienia

Myślę, że źle wyraziłem się w mojej prośbie.

Otwieram SolidWorks, chcę otworzyć dowolny dokument, a nawet nowy dokument, a tryb jednostek to IPS. Chcę po prostu być w MMGS, aby móc mierzyć nie w calach, ale bezpośrednio w mm.

Jak mówi Benoit, najprostszym sposobem byłoby ponowne zapisanie szablonów dokumentów.

Możesz utworzyć nowy szablon dokumentu dla swoich przyszłych części.

Aby to zrobić, utwórz pusty dokument ze wszystkimi żądanymi opcjami (w tym jednostkami MMGS) i zapisz go jako .prtdot dla części, .asmdot dla zespołów lub .drwdot dla instalacji. Nie zapomnij połączyć się z solidworks w: Opcje => Lokalizacja pliku => Szablony dokumentów

Aby zmienić wszystkie jednostki starych dokumentów, oto znaleziony przeze mnie wątek fofo, który oferuje makro, wydaje się, że odpowiada na twoje pytanie:

http://www.forum-cao-3d.fr/api-apprentissage/modification-de-propriete-et-systeme-d-unite-t9557.html

Pozdrowienia

Joss

2 polubienia

Myślę, że wyrażenie Twojej potrzeby było jasne. Aby mieć pewność, że gdy otworzysz jeden ze swoich dokumentów, przejdziesz do Narzędzia/Opcje/Właściwości dokumentu/Jednostki? (patrz zdjęcie)

1 polubienie