Witam
Po wymodelowaniu obudów - por. pdf -mam do dyspozycji wspomniane w pytaniu centrum obróbcze, czy ktoś zna tą maszynę
I czy możliwa jest obróbka tych skrzyń korbowych bez konieczności ich przestawiania? Czy mam jasność?
Solidworkcam do tej maszyny z jej post-pro, to już to!! Czyli symulacja jest możliwa?
Z poważaniem, Pierre
carter_2__7_03_eclate.pdf
1 polubienie
Witam @pierre32.debat
Powinniśmy powiedzieć trochę więcej, zwłaszcza czy jest to wycinane z masy, czy jest to odzysk części odlewniczych (wydaje się, że jest to znal lub aluminium).
Ponadto nie widzimy, gdzie znajduje się usuwanie materiału! Czy to tylko otwory i otwory zespołów skrzyń korbowych lub innych części.
W przypadku kolorowej części "gęsia kupa" w formacie PDF będzie gorąco do wycięcia z masy
Jeśli jest wycięty z masy z trzema osiami, będzie przeróbka co najmniej dwie na każdą główną ścianę, a to choćby ze względu na drgania, ponieważ masz dużo dość cienkich ścianek. Zależy to od tego, czy dysponujesz standardowymi narzędziami do mocowania (zazwyczaj kostką, czy też masz specjalne oprzyrządowanie do mocowania części). Zależy to również od tego, czy masz listwy mocujące, które są usuwane w ostatniej fazie obróbki.
Krótko mówiąc, ponieważ nic nie wiemy, trudno jest udzielić Ci dobrych informacji.
Pozdrowienia
Witam
Czekając na obróbkę, rozpocząłem druk 3d lewej skrzyni korbowej...
Klasa A+
carter_2__7_03_eclate.pdf
Witam
Twoje pytanie dotyczy bardziej strategii obróbki, która nie jest tak bardzo tematem forum. ;-)
To powiedziawszy ! AMHA, ponieważ masz maszynę tylko trzyosiową, nie musisz pracować zbyt dużo płasko na stole, ale raczej w pionie, mocując swoją część na dużym kwadracie lub bardziej tradycyjnie na sześcianie.
Będziesz miał więcej możliwości, pracując płasko, ale podniesiony, aby wrzeciono mogło uzyskać dostęp do zagłębionej części lub na dwa sposoby, o których wspomniałem powyżej.
Musisz także wiedzieć, w jaki sposób trzyma się pionek.
Nie mówisz również , czy część jest wycinana z masy, czy też jest to tylko przeróbka z części odlewanej (lub druku 3D, plastiku lub metalu).
Wnioskuję, że jest wycinany z masy, biorąc pod uwagę czas obróbki wynoszący 19 godzin 44 minuty i 94 metry obróbki
Pozdrowienia
Witaj Zozo_mp
Tak wyciąć z masy, wtedy pójdę tam, gdzie znajduje się centrum obróbcze i będę Cię informował.
W załączeniu wydrukowane 2 zdjęcia lewej i prawej tylnej skrzyni korbowej
img_20210316_071858.jpg
Prawa tylna skrzynia korbowa
img_20210310_142244.jpg
Oto połowa części największej drukowanej obudowy
img_20210406_201443.jpg
Witam
Potwierdzam to, co powiedziałem wcześniej dla roweru 3-osiowego. Następnie zależy to od oprzyrządowania dostępnego dla operatora.
Ale z tego, co widzę w twoich częściach, konieczne będzie wykonanie kilku powtórzeń Na dużej skrzyni korbowej o nieco skomplikowanych kształtach są to minimum trzy powtórzenia bez odpowiedniego narzędzia do frezowania.
W przypadku pozostałych są to dwie powtórki (po jednej na stronę)
Okładki są uzasadnione tym, że jest wycinany z masy. Gdyby istniał półfabrykat odlewniczy, strategia obróbki byłaby nieco inna.
Biorąc pod uwagę rozmiar części, będzie to kosztować rękę i nogę, ponieważ jest to co najmniej 7 km toru narzędziowego.
Jako ciekawostkę mechanik zapytał go o całkowitą długość obróbki zgrubnej i wykańczającej.
Dwie małe wskazówki:
a) Zapytaj o minimalną jakość wykończenia powierzchni (gruboziarnista jakość zgrubna, chociaż w przypadku nowoczesnych narzędzi jest to mniej widoczne) dla wszystkiego innego niż otwory i powierzchnie czołowe połączeń.
b) poprosić o zabieg stabilizacji relaksacyjnej w celu usunięcia naprężeń szczątkowych wewnątrz materiału. Tę operację należy wykonać przed mieleniem wykańczającym (jajo korsykańskie)
Jeśli twoja część jest wykonana ze stopu lekkiego, potrzebujesz temperatury od 150 stopni do 220 ° przez co najmniej 6 godzin.
Jeśli twój mechanik jest trochę sprytny i ponieważ część jest wycinana z masy, pozostawi do czasu obróbki cieplnej narośla, które są używane do mocowania części (zwykle kostki). Narośla te są używane do mocowania części i służą jako powierzchnia odniesienia dla wszystkich powierzchni. Są one zmieniane na końcu, gdy dostępne są inne powierzchnie odniesienia z różnych operacji obróbki
Pozdrowienia
1 polubienie
Dziękuję zozo-mp, będę Cię informować na bieżąco, w ten weekend wybieram się do miejsca, w którym znajduje się to centrum obróbcze
2 polubienia
Witam @pierre32.debat
Dobra robota!
Domyślam się, że są to białe skrzynie korbowe wykonane w druku 3D i zamontowane do instalacji.
Czy widziałeś operatora części wyciętej z masy. A może wystarczy ten wykonany w druku 3D.
Czy to ty wykonałeś te mosiężne części??? Nawiasem mówiąc, bardzo piękne kawałki!
Czysta kwestia ciekawości przed piękną pracą, do czego służy ten dwucylindrowy cylinder i czy to wybuch czy sprężone powietrze. Do czego służy zdalna zębatka łańcuchowa?
W Twoim warsztacie frezarskim, tokarce, .... (frez z węglików spiekanych ;-) :-) )
Pozdrowienia
PS: taki system to nie jest praca dla początkujących!!! ;-) ;-0
2 polubienia
Witam Cię
Innymi słowy, jest to silnik, który należy wyprodukować dla specjalnego motocykla, który ma być również produkowany
Motocykl na niemożliwą wspinaczkę.
Poszedłem tam, gdzie jest 3-osiowe centrum obróbcze Mazak, mam połączeniowy, zostaję w Solidcam, aby zrobić pliki CNC dla tej maszyny, właściciel Mazaka mówi, że go nie zużyje, tylko wióry!!
Jeśli ktoś zna to centrum obróbcze Mazak AJV 32604N, Post pro Mazak M32, mam uszy otwarte
Dziękujemy za wsparcie
2 polubienia
Bardzo fajny projekt.
Jaka pojemność silnika?
1 polubienie
2 x 500cm3 -2 tps, a właściwie 2 pojemności silnika Honda 500 CR - CROSS -
2 polubienia
FYI, jestem na schodach, modelowanie - szkicowanie za pomocą ARC+ - renderowanie za pomocą Artlantis - Cięcie rozłożone i dxf SOLIDWORKS - Plazma B25 Plazma 2500x6000
Firma nazywa się Esquisse Métal, w Gers 32
R1.. jpg powiedział:
2 polubienia