Suszę na zakrzywionej części do obróbki z dokładnością do 0,1 mm. Nie mogę znaleźć funkcji dla mojej pełnej uzdy, która pasowałaby do naszkicowanej przeze mnie krzywizny (na czerwono na zdjęciu). Znalazłem 2-3 pytania z tego samego gatunku, ale nie mogę tego przełożyć na mój problem.
Próba nr 1: Udaje mi się zrobić szczyt, ale potem otwory nie są odpowiednie, więc ta kolejność funkcji nie jest dobra. Próby od 2 do 4: nieudane próby Próba nr 5: Udaje mi się przygotować obróbkę w wersji płaskiej, ale nie mogę zmusić tylnej części do zamontowania na szczycie tylko na 1 osi.
Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tym problemem?
Twój opis pomieszczenia " zakrzywionego na jednej osi " jest niejasny...
Widzę trzy możliwości:
" zewnętrzna " powierzchnia po prawej stronie jest kulista: wystarczy zastąpić odcinek prostoliniowy łukiem okręgu w funkcji " Obrót1 ";
Zewnętrzna powierzchnia jest cylindryczna: jako pierwszą funkcję proponuję wyciągnięcie szkicu z krzywą w postaci łuku koła. " Wewnętrzny " kształt uzyskuje się następnie poprzez usunięcie materiału przez obrót;
część jest zazwyczaj zakrzywiona, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz: po prostu weź swój model i zastosuj deformację typu zginającego (funkcja > wstawienia > zgięcia) do funkcji " Revolution1 " o odpowiednim promieniu.
We wszystkich trzech przypadkach zmniejszyłem promień krzywej do 500 mm, aby lepiej zobrazować wynik. Wystarczy zmienić tę wartość na 2200 mm w odpowiedniej funkcji.
Nie wiadomo jeszcze, co oznaczają " odpowiednie otwory ": osie równoległe do Z, osie prostopadłe do powierzchni zewnętrznej, do powierzchni wewnętrznej...?
dołączona jest wersja z dwiema konfiguracjami, 1. jest z wersją " składaną " do cięcia, a druga to " Gotowa część", która się nie rozkłada, ale jest przeznaczona dla MEP, więc przyrost w ASM OBRÓBKA GABLE R2200 AC COBRA. SLDPRT (1.4 MB)
Witam Dziękuję @ac_cobra_427 i @m_blt za odpowiedzi. Rzeczywiście, źle wyjaśniłem historię. Rozwiązaniem, którego szukałem, było " zginanie " poprzez robienie otworów przed zgięciem. Zobaczę trochę, jak działa ta funkcja, o której nie wiedziałem.