Przeszukując forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, pozwalam sobie otworzyć temat
Powinienem zaznaczyć, że robiłem już domy 3D na SW dla zabawy, ale zastanawiałem się, czy model 3D, a następnie plany 2D wykonane pod SW mogą być dopuszczalne do wniosku o pozwolenie na budowę i nie ma znaczenia odpowiedź (tak/nie): dlaczego?
Złożyłem już wniosek o pozwolenie na budowę dla rozbudowy zaprojektowanej w Solidworks i nie miałem żadnych problemów, to nie oprogramowanie jest badane, ale plik, który można nawet wykonać na desce kreślarskiej, o ile wszystkie niezbędne informacje znajdują się w pliku (https://permis-de-construire.ooreka.fr/comprendre/dossier-de-permis-de-construire).
Użyłem go do modelowania mojego tarasu, a także mojej przyszłej ściany na zlecenie pracy i nie miałem problemu, ale otrzymałem plan DWG terenu od znajomego, który współpracuje z geodetą, aby mieć pewność co robię...
Prawdę mówiąc, chciałbym pomóc kilku osobom z mojego otoczenia, które chcą ubiegać się o pozwolenie na budowę. Z wykształcenia projektant przemysłowy, dzięki mojej pracy dość dobrze opanowałem oprogramowanie (zwłaszcza w projektowaniu mechanicznym) i tak naprawdę nie chcę ani nie mam czasu na naukę obsługi programu Sketchup... dlatego pytałem, czy jest to wykonalne przez SW. Z drugiej strony, czy masz jakieś metody lub techniki, które mógłbyś mi polecić na różnych etapach? W jaki sposób mogę wziąć część widoczną w przekroju / profilu terenu?, część wstawiającą projekt w jego otoczenie (poza wstawieniem obrazu w "obrazie tła" nie widzę...)?
Ja również zostałem skonfrontowany z tymi obawami kilka lat temu, Muszę Panu powiedzieć, że osoby, które zajmują się rozpatrywaniem pozwoleń na budowę, nie są projektantami w dziedzinie mechaniki precyzyjnej, więc można sobie pozwolić na oszukiwanie niektórych poglądów.
Dla części widoku przekroju / profilu terenu po prostu dodałem handlowce ręcznie na rysunku w widoku z boku.
Najbardziej bolesne jest tymczasowe wprowadzenie, w moim przypadku tak właśnie zrobiłem, - Zrobiłem zdjęcie otoczenia - Umieściłem kilka bardzo jasnych kolorów na moim 3D (styl zielonego ekranu w kinie) i ustawiłem widok 3D tak, aby wydawał się przyklejać do zdjęcia, a następnie zapisałem go w PNG (obraz bez tła). Powtórzyłem ten krok kilka razy, zanim znalazłem odpowiedni kąt. - Następnie zebrałem (najlepiej jak umiałem) obrazy w GIMP (darmowy photoshop) i zamieniłem kolory zastępcze 3D na problemy ze zdjęciami, aby były jak najbardziej realistyczne.
Składałem tylko prośby o pracę. (nadbudówka, otwór okienny, ogrodzenie).
Do widoku "sytuacyjnego" zaimportowałem widok mapy Google 3D i nałożyłem na niego mój pokój SW.
Dla widoku przekroju poprzecznego działa dxf (bez tekstury). I umieść wymiary, zwłaszcza w odniesieniu do "sąsiedztw".
Jedna rada, zrób coś bardzo "niegrzecznego". (kiepski kolor, brak tekstury...). W przypadku mojej rozbudowy ratusz uznał, że już wykonałem prace, burmistrz przyszedł sprawdzić stan, a ja wziąłem mydło. Niektórym trudno jest przejść na technologię cyfrową...
Poświęć trochę czasu na zasady planowania (to była moja książka przy łóżku przez miesiąc).