Wykorzystanie oprogramowania do składania wniosków o pozwolenie na budowę

Cze wszystkim

Przeszukując forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, pozwalam sobie otworzyć temat

Powinienem zaznaczyć, że robiłem już domy 3D na SW dla zabawy, ale zastanawiałem się, czy model 3D, a następnie plany 2D wykonane pod SW mogą być dopuszczalne do wniosku o pozwolenie na budowę i nie ma znaczenia odpowiedź (tak/nie): dlaczego?

Z góry dziękuję za pomoc

Nikt nigdy nie miał do czynienia z pb..?

Witam

Złożyłem już wniosek o pozwolenie na budowę dla rozbudowy zaprojektowanej w Solidworks i nie miałem żadnych problemów, to nie oprogramowanie jest badane, ale plik, który można nawet wykonać na desce kreślarskiej, o ile wszystkie niezbędne informacje znajdują się w pliku (https://permis-de-construire.ooreka.fr/comprendre/dossier-de-permis-de-construire).

Pozdrowienia

5 polubień

Dodatkowe uwagi można również znaleźć tutaj.

Pozdrowienia

Witam

Użyłem go do modelowania mojego tarasu, a także mojej przyszłej ściany na zlecenie pracy i nie miałem problemu, ale otrzymałem plan DWG terenu od znajomego, który współpracuje z geodetą, aby mieć pewność co robię...

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, 

Prawdę mówiąc, chciałbym pomóc kilku osobom z mojego otoczenia, które chcą ubiegać się o pozwolenie na budowę. Z wykształcenia projektant przemysłowy, dzięki mojej pracy dość dobrze opanowałem oprogramowanie (zwłaszcza w projektowaniu mechanicznym) i tak naprawdę nie chcę ani nie mam czasu na naukę obsługi programu Sketchup... dlatego pytałem, czy jest to wykonalne przez SW. Z drugiej strony, czy masz jakieś metody lub techniki, które mógłbyś mi polecić na różnych etapach? W jaki sposób mogę wziąć część  widoczną w przekroju / profilu terenu?, część wstawiającą projekt w jego otoczenie (poza wstawieniem obrazu w "obrazie tła" nie widzę...)?

Z góry dziękuję za pomoc

Witam

Ja również zostałem skonfrontowany z tymi obawami kilka lat temu,
Muszę Panu powiedzieć, że osoby, które zajmują się rozpatrywaniem pozwoleń na budowę, nie są projektantami w dziedzinie mechaniki precyzyjnej, więc można sobie pozwolić na oszukiwanie niektórych poglądów.

Dla części widoku przekroju / profilu terenu po prostu dodałem handlowce ręcznie na rysunku w widoku z boku.

Najbardziej bolesne jest tymczasowe wprowadzenie, w moim przypadku tak właśnie zrobiłem,
- Zrobiłem zdjęcie otoczenia
- Umieściłem kilka bardzo jasnych kolorów na moim 3D (styl zielonego ekranu w kinie) i ustawiłem widok 3D tak, aby wydawał się przyklejać do zdjęcia, a następnie zapisałem go w PNG (obraz bez tła). Powtórzyłem ten krok kilka razy, zanim znalazłem odpowiedni kąt.
- Następnie zebrałem (najlepiej jak umiałem) obrazy w GIMP (darmowy photoshop) i zamieniłem kolory zastępcze 3D na problemy ze zdjęciami, aby były jak najbardziej realistyczne.

Mam nadzieję, że to ci pomoże.

2 polubienia

Witam

Składałem tylko prośby o pracę. (nadbudówka, otwór okienny, ogrodzenie).

Do widoku "sytuacyjnego" zaimportowałem widok mapy Google 3D i nałożyłem na niego mój pokój SW. 

Dla widoku przekroju poprzecznego działa dxf (bez tekstury).  I umieść wymiary, zwłaszcza w odniesieniu do "sąsiedztw".

Jedna rada, zrób coś bardzo "niegrzecznego". (kiepski kolor, brak tekstury...). W przypadku mojej rozbudowy ratusz uznał, że już wykonałem prace,  burmistrz  przyszedł sprawdzić stan, a ja wziąłem mydło. Niektórym trudno jest przejść na technologię cyfrową...

Poświęć trochę czasu na zasady planowania (to była moja książka przy łóżku przez miesiąc).

Powodzenia.

CHRTOF

1 polubienie

Witam

Złożyłem prośbę o pracę (wykonaną za pomocą innego oprogramowania), nie martw się. Liczy się zgodność z planem!

Cdt

Fred