Cze wszystkim
Więc oto jest: SW2016 jest zainstalowany, a my - wszyscy ludzie w biurze projektowym - zdecydowaliśmy się porzucić Workgroup dla PDM std.
Jestem w trakcie tworzenia map danych i chcę utworzyć zmienną, która jest konkatenacją dwóch innych; hurt:
- "Numer" = "Numer projektu" & "-" & "Pozycja części/zespołu"
z:
- "Numer projektu": zmienna karty danych folderu
- "-" : znak oddzielający
- "Pozycja części/złożenia" : druga zmienna wypełniana przez użytkownika
Czy jest to możliwe? Pole "Wartość domyślna / tekstowa" w panelu właściwości pola edycji lub pola tekstowego wydaje się nie obsługiwać tego rodzaju akrobacji... Nic też w edytorze zmiennych
Z góry dziękuję za informacje, które możesz mi przynieść.
1 polubienie
Dobry wieczór
Musisz utworzyć tę konkatenację w polu "Formuła wejściowa", wywołując żądane zmienne.
Będzie to wyglądało tak: Numer projektu-Pozycja/Pozycja zespołu
Zazwyczaj w podręczniku administracyjnym szczegółowo opisano procedurę, którą należy wykonać (sekcja kart danych i formuła wejściowa)
1 polubienie
@cyril.Fourrier
Dziękuję za odpowiedź; Niestety dla mnie funkcja "Formuła wejściowa" nie jest dostępna w PDM std, tylko w PDM pro.
Witam
No właśnie, nie zwróciłem uwagi na to, że była to wersja standardowa.
W tym przypadku może to zadziała w następujący sposób (jestem na wersji pro, więc możliwe, że są rozbieżności).
W polu Wartość tekstowa należy wpisać następujące pole: %Numer projektu%-%Pozycja% części/zespołu%
1 polubienie
Witam
Być może mamy projekt migracji z WorkGroup do standardowego PDM, jestem tym zainteresowany.
Z którym dealerem jesteś?
Czy poczyniłeś już duże postępy?
@ cyril.fourrier
Dzięki za informację, wypróbuję tę formułę w polu wartości tekstowej.
@.PL
Naszym dealerem jest firma AXEMBLE.
Poruszam się powoli, ale pewnie: cykl życia (stany i przejścia) jest zdefiniowany tylko graficznie (bez zdefiniowanych reguł i uprawnień), a po ustaleniu wszystkich map danych planowane jest, że biuro projektowe spotka się z JAKOŚCIĄ, aby to omówić i ewentualnie wprowadzić 2-3 poprawki. Grupy i ich uprawnienia zostaną również omówione z JAKOŚCIĄ.
Tym, co na razie wzbudza dyskusje, jest tabelka zmian: grupa robocza automatycznie wypełnia i aktualizuje tabele zmian w planach, PDM Std najwyraźniej tego nie robi; Nasuwa się więc pytanie: "czy obecność tabelki zmian jest niezbędna?" Jeśli tak, witam tworzenie zmiennych i reguł do wyświetlania we właściwym miejscu w tabeli informacji o ostatnich 3 wersjach!!
W rzeczywistości, w miarę postępów w konfiguracji PDM Std, jestem coraz bardziej przekonany, że został on zaprojektowany, aby uprzejmie zmusić firmy do przejścia na PDM Pro: ograniczenia wszędzie i na wszystko! Bycie MŚP nie zwalnia Cię z konieczności korzystania z pewnych funkcji do prawidłowego zarządzania danymi...
Życzymy powodzenia Tobie i Twoim kolegom, jeśli podejmiesz się tego projektu!
1 polubienie
Dziękuję za tę odpowiedź.
Jeszcze kilka pytań:
Ile osób w BE?
Jak długo ma potrwać migracja? Trzy miesiące?
Czy jesteś pełnoetatowy przy tym projekcie?
Potrzebujesz znajomości SQL?
Ile dni konsultacji wykupiłeś w Axemble?
Jeśli chodzi o tabelę poprawek, myślę, że powinieneś zadać nowe pytanie dotyczące Lynkoa.
@PL
Znajomość języka SQL nie jest obowiązkowa
Może to stać się interesujące, jeśli chcesz przeprowadzić bardzo szczegółowe badania lub modyfikacje bazy danych PDM.
Musisz także być w stanie zautomatyzować narzędzia do raportowania (% planów zatwierdzonych w transakcji lub w pliku...)
Można go również używać do tworzenia generatorów raportów (składnia jest oparta na składni SQL lub od niej pochodzi)
1 polubienie