Witam
Próbuję pobrać za pomocą dispatch wartość zmiennej bez wersji mapy pliku SLDPRT.
Utworzyłem zmienną " INDEPENDENT " bez wersji w PDM. W związku z tym zmienna ta nie jest połączona z właściwością solidworks, ale z plikiem.
Tworzę polecenie związane z tą zmienną " INDEPENDENT " w mojej mapie danych, aby móc przypisać wartość do tej zmiennej.
Wprowadzam wartość X dla tej zmiennej, archiwizuję plik.
Ponownie czytam mapę, wartość X jest zapisana.
Chcę użyć wartości tej zmiennej w komunikacie TAK-NIE, system zwraca wartość null.
Czy znasz sposób na pobranie wartości zmiennej bez wersji?
Poprzednią wiadomość napisałem trochę za szybko.
Moją ostatnią potrzebą jest zabezpieczenie części danych karty podczas przepływu.
Z konkretnego kroku chcę zabronić zmiany wartości niektórych zmiennych. Jest to możliwe na kartach danych, poprzez ich wyszarzenie lub ukrycie, ale jeśli zmienimy właściwość solidworks za pomocą aplikacji solidworks, zmienna karty przyjmuje ostatnią wprowadzoną wartość. I nie znalazłem, jak zabronić użytkownikowi dostępu do właściwości solidworks...
Pomyślałem, że mogę przenieść wartości do zapisania w zmiennych bez wersji (nieobecnych we właściwościach solidworks) i ponownie wstrzyknąć je do zmiennych mapy odwzorowanych na właściwości solidworks podczas archiwizacji za pomocą skryptu wysyłającego. Mogę wygenerować wartość w zmiennej bez wersji, ale nie mogę jej ponownie odczytać, aby skopiować ją do zmapowanej zmiennej...
Jakiś pomysł?
Witam
Aby zaksięgować zmienną bez wersji z powrotem do zmapowanej zmiennej karty, użyj funkcji " Ustaw zmienne karty ".
Z menu rozwijanego " Zmienna karty docelowej " wybierz zmapowaną zmienną.
Następnie w polu " Wprowadź ciąg tekstowy, który ma być używany jako wartość zmiennej " należy użyć opcji " Zmienne zdefiniowane przez użytkownika"
W wyświetlonym interfejsie kliknij " Dodaj ", a następnie wybierz z menu rozwijanego " Typ " Wartość zmiennej karty danych wybranego pliku ( plików) "
Następnie w menu rozwijanym " Zmienna mapowania danych " wybierz zmienną bez wersji.
Następnie używasz tej zmiennej w polu " Wprowadź ciąg tekstowy, który ma być używany jako wartość zmiennej ".
Wynik musi być tego typu:
1 polubienie
Dziękuję Cyrylu.
To jest dokładnie to, co zrobiłem.
Jednak po uruchomieniu skryptu nie zwraca on wartości zmiennej bez wersji mapy danych, zwraca wartość null i dlatego nie wypełnia zmapowanej zmiennej.
Czy włączyłeś przykład, który mi opisałeś?
Jeśli tak i jeśli to działa dla Ciebie, może to oznaczać, że gdzieś popełniłem błąd lub wystąpił problem z wersją.
Posiadam SOLIDWORKS PDM 2021 (SP 5.0).
Dziękujemy za Twoją opinię.
Witam
Właśnie testowałem z wyświetlonym tylko komunikatem, aby pobrać zmienną bez wersji, a skrzynia dobrze mi to daje (jestem na SP5 2023).
Z pamięci testowałem już na 2019 lub 2020 roku.
Aby sprawdzić, czy to działa, musisz przetestować za pomocą tego skryptu:
Nie zapomnij o " Dla wszystkich konfiguracji ", w przeciwnym razie zwraca pustą wartość.
Wielkie dzięki, Cyryl.
To działa.
Brakowało " dla wszystkich konfiguracji ".