Witam
To wszystko jest w tytule: Mam rysunek zespołu z kilkoma konfiguracjami do wykonania automatycznie przez VBA/ API.
Za pomocą procedury VBA mogę wybrać widok mojego planu i wybrać żądaną konfigurację (np. 3 cale, 4 cale, ...). Jednak konfiguracja nomenklatury nie jest zgodna z ... Przeczytałem w internecie, że nie ma to związku z konfiguracją mojego widoku.
Potrzebuję więc pomocy w wyborze BOM i zmianie konfiguracji w VBA.
Celem jest uzyskanie np. 3-calowego montażu wraz z powiązaną nomenklaturą.
Dziękuję
Guillaume.
ps: Używam SolidWorks.
Witaj Guillaume.
Czy mogę prosić o trochę więcej informacji, jaki jest kontekst Twojej pracy?
Czy jest to coś, co wprowadzisz, aby zautomatyzować swoje projekty?
Jeśli tak, radzę rzucić okiem na darmowy produkt o nazwie DriveWorksXpress, który jest już dostępny w SolidWorks.
http://www.driveworks.co.uk/products/driveworksxpress/?gclid=CJ_005OZ4cwCFRUW0wodrk8NvA
(różne zakładki Przegląd, Funkcje i Korzyści powinny dostarczyć wystarczających informacji)
Dla informacji, DriveWorks oferuje również wersje Solo i Pro, które mają znacznie większe możliwości automatyzacji.
Pozdrowienia
Thomas
2 polubienia
Witaj Thomas.
Rzeczywiście, chcę częściowo zautomatyzować swój projekt (niektóre części w moim zespole są standardowe, inne są wykonywane na zamówienie).
Celem jest jak najszybsze uzyskanie planów z automatyczną adnotacją (w zależności od konfiguracji).
Więc najpierw próbowałem skonfigurować wszystko przez VBA, co zaowocowało dość dużym excelem z wieloma błędami...
Następnie znacznie zmniejszyłem ten excel za pomocą konfiguracji w moim CAD, ale tak naprawdę nie wiem, jak działają konfiguracje solidWorks.
Zamierzam dowiedzieć się o DriveWorks, ale myślę, że jest to dość skomplikowane do skonfigurowania w moim przypadku.
Mam tylko jeden prosty problem: konfiguracja mojej nomenklatury nie jest powiązana z konfiguracją mojego widoku.
Wydaje mi się, że zmiana konfiguracji tej nomenklatury za pomocą 3 linii VBA jest najprostszym rozwiązaniem.
Ps: informacja, o której zapomniałem wspomnieć, używamy ePDM.
Witam
Zazwyczaj zestawienie komponentów jest połączone z widokiem, a gdy ten widok zmienia się w nomenkalturę.
Jeśli ręcznie zmienisz wszystkie widoki swojego rysunku, twoja nomenkaltura dobrze się zmieni, prawda?
Nie zapomnij odbudować dokumentu po każdej zmianie konfiguracji za pomocą CTRL Q!
Witaj PL,
Właśnie to jest mój problem i wydaje mi się, że to solidworks jest taki: moja nomenklatura jest dobrze związana z moim wzrokiem; Tylko konfiguracja zestawienia komponentów nie jest powiązana z konfiguracją widoku.
Jestem zmuszony zmodyfikować konfigurację mojego poglądu, a następnie mojej nomenklatury, aby mieć uczciwy plan...
Musiałbym znaleźć sposób, aby połączyć te dwa lub zrobić to w VBA, ale nie da się zmodyfikować konfiguracji tablicy przez VBA ...
Patrząc na właściwości widoku lub zestawienia komponentów (po kliknięciu prawym przyciskiem myszy), nie ma opcji połączenia zestawienia komponentów z widokiem?
Niestety nie...
Może w przyszłości ulepszenie SolidWorks?