VBA.In rysunku, w jaki sposób można uzyskać (SPECYFICZNE DLA KONFIGURACJI) właściwości części?

Witam

Utworzyłem makro do zapisywania części 3D SolidWorks jako pliku ".step" w folderze na pulpicie, używając 2 wartości właściwości części do nazwania wynikowego pliku.

Zrobiłem również makro, aby zrobić to samo, aby wyeksportować aktywną stronę (tylko) rysunku w ".pdf", nazywając plik w ten sam sposób, z tą różnicą, że musisz szukać 2 niestandardowych właściwości na części 3D dołączonej do pierwszego widoku strony mojego rysunku

Przy okazji dziękuję za wszystkie wskazówki, które udało mi się znaleźć w różnych postach na tym forum, które mi na to pozwoliły.

W szczególności odpowiedź udzielona przez .PL tej strony:
http://www.lynkoa.com//forum/3d/vbadans-une-mise-en-plan-comment-obtenir-les-proprietes-de-la-piece

Doszedłem do mojego pytania, które jest zaznaczone w tytule, ponieważ nie byłem w stanie znaleźć ani zrozumieć, jak przejść i znaleźć te same dwie pożądane właściwości, aby nazwać uzyskany plik, ale (SPECYFICZNE DLA KONFIGURACJI) części tym razem.

Część nazewnictwa pliku moich makr dla pliku pdf :
fileName = swRefDoc.Extension.CustomPropertyManager(confName). Get("PART #") & " - " & swRefDoc.Extension.CustomPropertyManager(confName). Get("PRZEZNACZENIE") & ".pdf"

Dla kroku :

fileName = swModel.Extension.CustomPropertyManager(confName). Get("PART #") & " - " & swModel.Extension.CustomPropertyManager(confName). Get("OZNACZENIE") & ".krok"

Czy ktoś mógłby mi pomóc zmienić ten ostatni szczegół?
Z góry dziękuję
Powitanie.

Witam

Nie mamy całego Twojego kodu, ale obecnie musisz wypełnić zmienną confName  ciągiem "Document". W celu uzyskania właściwości związanych z dokumentem.

Wszystko, co musisz zrobić, to wpisać nazwę swojej konfiguracji w zmiennej confName i gotowe.

1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedź.
Przepraszam jednak za siebie, próbowałem kilku rzeczy, ale to nie działa. Wydaje mi się, że zrozumiałem, ale wciąż czegoś mi brakuje.

Mój kod i następujące elementy:

Dim swApp jako SldWorks.SldWorks
Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2
Dim swExportPDFData     As SldWorks.ExportPdfData
Dim fileName As Ciąg
Dim nErrors             tak długo, jak długo
Dim nWarnings tak długo,           jak długo

Sub main()

Ustaw swApp = Application.SldWorks

'Pobiera aktywny dokument
Ustaw CurrentDOC = swApp.ActiveDoc
Ustaw swModel = swApp.ActiveDoc
Ustaw swConfigMgr = swModel.ConfigurationManager
Ustaw swDraw = swModel

Ustaw swView = swDraw.GetFirstView

Set swView = swView.GetNextView 'włącza/pobiera pierwszy widok dla właściwości niestandardowych

Set swRefDoc = swView.ReferencedDocument  ' Mamy teraz swRefDoc 3D rysunku

Ustaw swExportPDFData = swApp.GetExportFileData(1)

fileName = swRefDoc.Extension.CustomPropertyManager(confName). Get("PART #") & " - " & swRefDoc.Extension.CustomPropertyManager(confName). Get("PRZEZNACZENIE") & ".pdf"
swExportPDFData.SetSheets swExportData_ExportCurrentSheet, ""
swExportPDFData.ViewPdfAfterSaving = Fałsz

swModel.Extension.SaveAs "C:\Users\CASTELL\Desktop\SldW-Export\" & fileName, 0, 0, swExportPDFData, nErrors, nWarnings

Koniec subwoofera