VBA FontPoints działa tylko raz

Witam

Mam bardzo proste makro, które gdy masz otwarte ujęcie, zmieniasz rozmiar notatki w tabelce rysunkowej zgodnie z liczbą znaków.

Przydatny obszar kodu jest następujący (wybór notatki i zmiana rozmiaru czcionki):

boolstatus = Part.Extension.SelectByID2("Objet de détail220@Fond de plan1", "NOTE", 0, 0, 0, False, 0, Nothing, 0)
Part.FontPoints 16

Na wszystkich planach, z którymi testowałem, zauważyłem to.

Przy pierwszym uruchomieniu (nie ma znaczenia, czy wybrałem widok, czy jestem w tabelce rysunkowej) możesz zobaczyć, jak makro podświetla moją notatkę i zmienia jej rozmiar.

Jeśli na przykład zmienię 16 mojego makra na 12, przy drugim uruchomieniu też działa.

Z drugiej strony, jeśli zmodyfikuję notatkę ręcznie, makro nie chce już działać. O ile nie kliknę dwukrotnie notatki i nie uruchomię makra bez opuszczania zaznaczenia, mogę wyjść z notatki i kontynuować uruchamianie makra.

Ale gdy tylko wprowadzę wartość ręcznie, makro nie chce już działać...

Czy masz jakiś pomysł dlaczego?

Witam

Po pierwsze , co rozumiesz przez "wartość ręczną"?

Dla mnie twój problem z wykonaniem wynika z "Fałszu" i twojego wyboru, kiedy zaznaczasz swoją nutę, jeśli ją odznaczysz, niekoniecznie jesteś w tym samym miejscu, co na początku. Prawdopodobnie klikasz na jeden lub inny widok.

boolstatus = Part.Extension.SelectByID2("Plan détail220@Fond obiekt1", "UWAGA", 0, 0, 0, Fałsz, 0, Nic, 0)

Może być konieczne zresetowanie zaznaczenia na początku makra, aby zaznaczyć notatkę w tle. 

W przypadku innych notatek możliwe jest dołączenie do widoku, który uniemożliwia modyfikację przez makro. W takim przypadku musiałbyś przejść przez wszystkie widoki dokumentu, aby był on skuteczny. 

W przeciwnym razie masz również metodę modyfikacji właściwości dokumentu i pozostawienia notatek w "użyj czcionki dokumentu" Będziesz musiał tylko wprowadzić różne właściwości zgodnie ze swoimi wyborami.

Aby naprawdę zapewnić uczciwą analizę błędu, jedna linijka kodu wydaje się niewystarczająca.

Dołącz cały kod i ewentualnie rysunek, który będzie łatwiejszy do stwierdzenia lub przetestowania problemu.

1 polubienie