Witam
Tworzę PropertyManager w makrze VB, chciałbym wstawić kontrolkę identyczną z kontrolką funkcji Helix/Spiral (tablica P/Rev/H/Dia), czy jest to możliwe?.
Dziękuję
property_manager.jpg
Witam
Tworzę PropertyManager w makrze VB, chciałbym wstawić kontrolkę identyczną z kontrolką funkcji Helix/Spiral (tablica P/Rev/H/Dia), czy jest to możliwe?.
Dziękuję
Witam
Co należy rozumieć przez tworzenie menedżera właściwości PropertyManager?
Myślę, że niemożliwe jest posiadanie tabeli tego typu za pomocą makra.
Jedynym możliwym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z zewnętrznego arkusza kalkulacyjnego Excel (lub .csv).
Witam
Nie utworzyłem jeszcze menedżera właściwości dla moich makr.
Nie mogę ci tak odpowiedzieć, zobaczę, co można zrobić.
Jest to panel, który jest wyświetlany podczas tworzenia/modyfikowania funkcji, za pomocą VB możesz utworzyć menedżera właściwości, w tym pola tekstowe, listy rozwijane itp. Jak w tym przykładzie
Przykład tworzenia strony PropertyManager z wieloma kontrolkami (VBA)
Wydaje mi się, że formant, którego szukam, istnieje przy użyciu kontrolki ActiveX lub w bibliotece, ale nie wiem, która z nich.
W pomocy SolidWorks na ten temat, szczegółowo opisuje listę dostępnych:
http://goo.gl/lmZd7u
Co jest dostępne?
API SolidWorks zapewnia:
Standardowe przyciski OK, Anuluj , Następna strona, Poprzednia strona i Pomoc
Wyświetlanie narożnika potwierdzenia w widoku modelu
Mapy bitowe (IPropertyManagerPageBitmap)
Przyciski (IPropertyManagerPageButton i IPropertyManagerPageBitmapButton)
Grupy rozwijane z polami wyboru (IPropertyManagerPageGroup)
Pola wyboru (IPropertyManagerPageCheckbox)
Przyciski radiowe (IPropertyManagerPageOption)
Pola wprowadzania liczb z kontrolą wirowania zdefiniowaną przez aplikację (IPropertyManagerPageNumberbox)
Pola tekstowe (IPropertyManagerPageTextbox)
Pola listy (IPropertyManagerPageListbox)
Pola kombi (IPropertyManagerPageCombobox)
Pola listy wyboru (IPropertyManagerPageSelectionbox)
Etykiety (IPropertyManagerPageLabel)
Suwaki (IPropertyManagerPageSlider)
Karty (IPropertyManagerPageTab)
Formanty ActiveX (IPropertyManagerPageActiveX)
Formanty platformy .NET (IPropertyManagerPageWindowFromHandle)
Zestaw metod i właściwości wspólnych dla wszystkich kontrolek (IPropertyManagerPageControl)
Zobacz temat Kontrolki na stronie wielostronicowego menedżera właściwości PropertyManager, aby uzyskać szczegółowe informacje na temat formantów programowania na wielostronicowej stronie menedżera właściwości PropertyManager.
Więc rzeczywiście musi przejść przez ActiveX.
Aby rozpocząć: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa751972%28v=vs.85%29.aspx
Aby zawinąć plik programu Excel w formant ActiveX:
http://stackoverflow.com/questions/224044/need-activex-control-to-embed-excel-into-a-dialog
Jeśli znasz już ActiveX, nie powinno to stanowić większego problemu! Powodzenia!
Znalazłem te same informacje co Lucas w pomocy.
W przypadku kontrolek ActiveX nie mogłem ci pomóc.
Powodzenia i informuj nas na bieżąco.
Witam
Nie jest to możliwe w przypadku standardowych elementów sterujących SolidWorks
Najprostszym sposobem jest utworzenie dodatków .NET i utworzenie tablicy w UserControl ze standardowymi kontrolkami .Net.
Następnie, aby dodać go z powrotem do PPM, userControl używa interfejsu API metody AddControl (IPropertyManagerPage2) z typem swControlType_WindowFromHandle.
Będziesz musiał tylko utworzyć instancję swojego Usercontrolera i przekazać swój Handler za pomocą tego kodu:
okontrola. SetWindowHandle(oUserControl.Handle.ToInt64())
a twój userControl .Net pojawi się w twoim PMP.
Klasa A+
Philippe
Witam
Przykład znajduje się w pomocy interfejsu API
wyszukaj "Utwórz stronę menedżera właściwości PropertyManager z wieloma kontrolkami (VBA)"
Aby zapoznać się z przykładem formantu ActiveX z kontrolką MSACAL . Kalendarz od micirsoft
Będę musiał zacząć od .Net, problem polega na tym, że mam tylko VB. Znajdę inny sposób
Dziękuję prossignol
Witaj jfaradon
Widziałem przykład, szukałem tego samego z tabelą Excela zamiast kalendarza.
Właśnie rozpocząłem samouczek na .NET. y.pacquelet !
Zapewniam Cię, że jest bardzo blisko VB!
Visual Studio Express jest darmowy (nie znam różnicy w stosunku do wersji płatnej), musisz pobrać wersję Windows Desktop.
Oto samouczek:
http://fr.openclassrooms.com/informatique/cours/apprenez-a-programmer-en-vb-net
Witam
W załączeniu znajduje się przykład VB.net dodatków SDK SolidWorks z przykładowym PMP.
Klasa A+
Philippe
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, zajmę się tym.