Witam
Mam pewne pojęcia o VBA, wiedząc, że zrobiłem już wiele aplikacji w Excelu.
Z drugiej strony VBA SolidWorks, trochę się gówniam...
Mam jednego z moich klientów, który regularnie zamawia u mnie kadzie do ciągnięcia. Na wierzchu mam większość moich szwów. Tworzę makro, które automatycznie utworzy JEDNO ściegi. Otwieram formularz użytkownika z różnymi informacjami do wypełnienia, takimi jak kąt wiercenia, średnica, grubość kranu itp.
Jak na razie wszystko idzie dobrze, dostaję informacje, tworzę swój szkic, który cytuję.
I tu właśnie się to zacina: chcę wybrać obiekt, w którym chcę zrobić dziurę, ponieważ nie mogę go nazwać bezpośrednio. Rzeczywiście, kiedy chcę umieścić kolejny ścieg, przedmiot, o którym mowa, zmieni swoją nazwę (idiota)!
Niestety, kiedy wybieram część, nie ma sposobu, aby odnieść sukces w wytłaczaniu! i nie mogę znaleźć dlaczego!
Przedstawiam Wam fragment mojego kodu, który zawiera błędy (włożyłem cały skrypt, ale przekroczyłem limit 6000 znaków)
Jeśli ktoś ma pomysł i może mi go wytłumaczyć, jestem jak najbardziej za...
'*****************************************************
'Enlèvement matière
'*****************************************************
MsgBox "Sélection du cône à extruder"
Dim Feature As Object
Set Feature = Part.SelectionManager.GetSelectedObject6(1, 0)
Do While Feature Is Nothing
DoEvents
Set Feature = Part.SelectionManager.GetSelectedObject6(1, 0)
Loop
Dim myFeature As Object
Set myFeature = Part.FeatureManager.FeatureCut4(True, False, False, 1, 0, 0.01, 0.01, False, False, False, False, 1.74532925199433E-02, 1.74532925199433E-02, False, False, False, False, False, True, False, True, True, False, 0, 0, False, False)