Cze wszystkim
Znalazłem ten wiersz poleceń w VBA początkowo używany w Excelu : (tutaj: https://excel-malin.com/codes-sources-vba/msgbox-qui-se-ferme-automatique/)
CreateObject("WScript.Shell"). Wyskakujące okienko "Zawartość okna dialogowego ... ", 5, "Tytuł okna dialogowego" //5 jest tutaj teoretycznym czasem trwania w sekundach
w celu przeprowadzania makr z ulotnymi komunikatami (regulowany timer).
W Excelu działa to całkiem nieźle (tempo nie jest do końca przestrzegane), ale nie w solidworks??? Okno pojawia się, ale nie znika...
Czy istnieje alternatywa, aby ta wiadomość zniknęła po kilku sekundach, aby nie blokować makra?
Czy istnieje funkcja umożliwiająca włączenie w solidworks , aby to polecenie działało?
FYI, moje makra są proste i nie wymagają (jeszcze) użycia formularza z przyciskami.
Czy możesz mi pomóc?
Pozdrowienia
Thierry
boite_fugitive.swp
Witam;
Trop do zagłębienia się (nie testowałem).
W solidworks większość komunikatów nie ma postaci: msgbox(Komunikat, Ikona, Przyciski)
ale najczęściej: SendMsgToUser2(Wiadomość, Ikona, Przyciski)
Pozdrowienia.
Nie działa w solidworks, nawet z włączonym odniesieniem do Microsoft Shell.
Wyskakujące okienko jest wyświetlane, ale pozostaje do momentu walidacji.
Może ograniczenie oprogramowania zabraniające tego rodzaju wyskakujących okienek, które były tak nieprzyjemne w przeglądarce internetowej.
Myślę, że jedynym sposobem na wyświetlenie tymczasowej wiadomości będzie rozwiązanie, którego nie chcesz za pomocą formularza.
Witaj sbadenis,
Dziękuję za odpowiedź.
Tego niestety się obawiam, nawet jeśli nie jest to zbyt skomplikowane, szkoda, że "gotowe" polecenie działa tylko w połowie na SW2021 i że działa całkowicie w Excelu 2013, nawet jeśli tempo nie jest precyzyjne...
W tym przypadku myślę o utworzeniu funkcji asynchronicznie, chyba że istnieje funkcja tempo.
Pozdrowienia.
Cze wszystkim
Odpowiadam na własne pytanie, aby się podzielić.
Jest to po prostu licznik, który zapętla się, dopóki nie osiągnie żądanej wartości.
Nie jest to drugie i różni się w zależności od mocy komputera, ale spełnia swoje zadanie.
Pozdrowienia.
boite_fugitive.swp