Witam
Chciałbym wiedzieć, czy podczas zamykania pliku Solidworks 2015 możliwe jest sprawdzenie (za pomocą VBA) wartości niektórych właściwości niestandardowych w stosunku do wartości "systemowych" Solidworks. I to we wszystkich konfiguracjach.
Rzeczywiście, używam "kreatora kart rekwizytów", ale jeśli wartości zostaną zmienione i nie zaktualizuję właściwości, zamykam plik z błędnymi właściwościami niestandardowymi.
Na przykład chciałbym:
- "Materiał" PP jest weryfikowany za pomocą danych materiałowych Solidworks dla każdej konfiguracji.
- "Masa jednostkowa" PP jest weryfikowana na podstawie danych masy Solidworks dla każdej konfiguracji.
- To samo dotyczy określonych wymiarów (powiązanych z wymiarami), objętości itd., itp., itp
W przypadku wystąpienia błędu należy powiadomić o tym fakcie przed zamknięciem.
Dziękuję za pomoc
Co to jest "kreator zakładek rekwizytów"?
Narzędzie?
Witam
Jest to "Edytor formularzy właściwości Solidworks", który pozwala ustawić (po lewej stronie okna oprogramowania) w bardziej ergonomiczny sposób niż "Plik --> Właściwości... "
Cdt
Witam
Zamiast próbować sprawdzić każdą wartość lub wymiary, które będą się zmieniać w zależności od plików.
Dlaczego nie wymusić odbudowy przed zapisaniem?
2 polubienia
Witam
Aby pobrać dostosowane właściwości części, dostępne są następujące polecenia:
'Pobieranie właściwości nazwy
ListProp = Część.GetCustomInfoNames2("")
"Odczyt wartości nieruchomości:
ValProp = Part.GetCustomInfoValue("", "Nom_Propriété")
Aby pobrać nazwę materiału z właściwości solidworks, należy:
http://help.solidworks.com/2015/english/api/sldworksapi/get_material_example_vb.htm
Jeśli chodzi o pobieranie wymiarów, możliwe jest użycie czujników. Aby pobrać wartość w języku VBA: http://help.solidworks.com/2015/english/api/sldworksapi/Get_and_Set_Sensor_Example_VB.htm
Dzięki ifs i Msgboxes powinno to być możliwe.
Jeśli chodzi o materiał, konieczne jest, aby nazwy były identyczne, aby działał. Łatwiej byłoby użyć wartości SOLIDWORKS bezpośrednio. Sprawdź, czy naprawdę konieczne jest skopiowanie wartości SW do PP podczas zamykania (osobiście zrobię to w ten sposób).
Stworzyłem makro przypisane do S, które powiększa, przebudowuje, wstawia widok ISO, zbiera drzewo, wypełnia właściwości i zapisuje. Używany zamiast Ctrl+S, masz pewność, że plik jest zawsze aktualny (zamiast uruchamiać makro podczas zamykania).
Witam, jeśli mówisz o rekonstrukcji typu "Ctrl+Q", to pozwala ona jedynie na regenerację drzewa konstrukcyjnego, a nie na wypełnianie niestandardowych właściwości dokumentu czy konfiguracji.
Dlatego muszę znaleźć sposób, aby sprawdzić, czy niestandardowe właściwości wskazujące na dane systemu oprogramowania są dokładne.
Właściwości te są następnie pobierane w PDM do przetwarzania końcowego, dlatego chcę mieć blokadę podczas zamykania pliku w przypadku niespójności.
Cdt
Witam
Dziękuję za te wyjaśnienia. Zrobiłem już makro (połączone z przyciskiem zapisu), aby wyczyścić właściwości.
Mam dużą ilość plików do przetworzenia dziennie (i to przez kilka osób), dlatego zapomnienie o uruchomieniu makra zdarza się regularnie (szczególnie na materiale, ponieważ formularz nie wskazuje, że dane są modyfikowane, a zatem jeśli nie naciśniesz "Aktualizuj", dane materiału SW nie zostaną wypełnione w Właściwości osobiste "Materiał")
Dla każdego pliku dokumentu mamy dane wspólne dla wszystkich konfiguracji i dane specyficzne dla każdej konfiguracji.)
Stworzyłem więc makro, aby skopiować (wspólne) właściwości dokumentu we wszystkich konfiguracjach (czy nadal musimy uruchomić makro) i dla konkretnych danych musimy je wypełnić (za pomocą formularza właściwości), o których również można zapomnieć...
Dlatego chcę otrzymywać alert, gdy plik zostanie zamknięty.
Cdt
Dlaczego nie umieścić funkcji automatycznych we właściwościach? Zwykle potem następuje samoistnie
Dla materiału: "SW-Material@Pièce1.SLDPRT"
Dla wagi: "SW-Mass@Pièce1.SLDPRT"
Oczywiście, jeśli pokój nazywa się "Pokój1". W przeciwnym razie musimy się dostosować. Ale i tak znajdziesz je w menu rozwijanym
sans_titre.png
Witam
Dla mnie najprostszym sposobem jest zastąpienie przycisku "zapisz" makrem, które wykonuje te kontrole, a następnie zapisuje (zastąpiłem przycisk "drukuj", aby wykonać kontrole, ale możesz też użyć przycisku zarchiwizowanego, jeśli korzystasz z sejfu).
W przeciwnym razie widzę, że masz narzędzia myCADtools, więc możesz to zrobić zbiorczo na całym folderze za pomocą batchconverter lub integracji.
Witam i dziękuję,
Właściwości są dobrze powiązane z danymi oprogramowania (materiał, masa, objętość, wymiary itp.) i dlatego zaktualizowane (dla niektórych). Mój problem polega głównie na tym, że obowiązkowe jest wypełnianie tych właściwości i jako bonus sprawdzanie spójności (mam pliki, które mają np. wypełniony materiał, ale własność osobista nie jest aktualna: szukam przyczyny). Mam około 26 nieruchomości, które muszą być wypełnione i z różnymi i zróżnicowanymi warunkami. (np. jeśli materiał = "X", właściwość "color" musi być wypełniona, itd...)
Z drugiej strony nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie, czy możliwe jest uruchomienie makra podczas zamykania pliku
Vincent
1 polubienie
Nie ma rozwiązania poza konkretnym programem.