Wizualizacja modelu 3d z parametryzacją i bez możliwości ręcznej modyfikacji, PROSZĘ POMOCY :/

Cze wszystkim!

W kontekście zawodowym szukam możliwości kontrolowania złożenia 3D (pojazdu) modelowanego za pomocą Solidworks 2018 w celu spełnienia pewnych ograniczeń:

-możliwość zmiany punktu widzenia (wcześniej ustalone punkty widzenia byłyby idealne)

- ukrywanie niektórych komponentów (przezroczystych lub prawie)  bez wybierania na samym rysunku (np. drzewo zespołu lub filtrowanie według nazwy)

-przede wszystkim muszę mieć możliwość modyfikowania pewnych parametrów (w szczególności wymiarów, poprzez istnienie pewnych części lub nie). Potrzebuję również, aby model był szybko aktualizowany (równania skonfigurowane na solidworks). Elementy, które mogą się nie pojawić, są konfigurowane w równaniach za pomocą "dim*0", jeśli nie istnieją, lub "dim*1", jeśli istnieją, zmieniając odpowiednio wszystkie wymiary modelu. Muszę skonfigurować wszystkie te parametry tak prosto, jak to możliwe, więc według tabeli, jeśli to możliwe...  

- Wreszcie, model nie może być modyfikowany  bezpośrednio (usunięcie części lub ręczna zmiana  wymiarów...). Rzeczywiście, modelem zajmą się osoby, które w ogóle nie opanowują 3d, celem jest właśnie pokazanie klientom według wybranych opcji, jak będzie wyglądał ich pojazd.

Szukam więc oprogramowania , które pozwoliłoby mi spełnić wszystkie te ograniczenia lub maksymalnie z nich, jeśli to możliwe za darmo lub prawie za darmo (maksymalnie kilkadziesiąt euro miesięcznie). Oczywiście jestem gotów ustąpić  w niektórych kwestiach, ponieważ nie da się znaleźć idealnego oprogramowania, ale szukam jak najbliżej kompromisu.

Na  razie przeprowadziłem wiele badań, oto moje ślepe zaułki: (niektóre programy są dalekie od mojego celu, ale rozważam wszystkie rozwiązania...)

-edrawings 2019: Nie mogę wyeksportować konfiguracji

-Sterowanie rysunkami elektronicznymi z tabeli (Excel, PowerPoint lub Word), mogę otworzyć złożenie, ale nie znalazłem sposobu na połączenie modelu z tabelą. Dodałem jednak do mojego solidworks narzędzia CAD, w tym PilotAssembly, który pozwala mi kontrolować mój model z Excela (dokładnie tak, jak chcę, ale solidworks jest płatny i jest przede wszystkim "zbyt niebezpieczny", aby powierzyć go nowicjuszowi, który mógłby dokonać błędnej manipulacji...). Nie znalazłem sposobu na utrzymanie tej kontroli nad innym oprogramowaniem... :/

-Solidworks Composer Player 2019: po problemach z eksportem do .smg mogę teraz otworzyć bez problemu, jednak nie mogę wyświetlić drzewa złożenia, a w preferencjach zakładka, w której należy wybrać "drzewo", nie jest dostępna... Może problem z wersją, ale nie znalazłem niczego, co by mnie odblokowało.

-3d Builder: Nie widzę, jak to skonfigurować...

-Unity / Visual Studio: Mam dobre podstawy w Visual Studio, ale nie mam ich w Unity (to nie jest problem sam w sobie) i nie byłem w stanie  dowiedzieć się, czy to oprogramowanie może spełnić moje ograniczenia, czy prawie (ta konfiguracja zmusza mnie do stworzenia modelu na Unity, ponieważ wydaje mi się, że Unity nie otwiera żadnego rozszerzenia, które można wyeksportować z Solidworks...

-Rhino 6/ Grasshopper: Nie mam wiedzy na temat tych 2 programów, a jeśli chodzi o Unity, nie wiem, czy mogą spełnić moje cele...

Polecono mi również Visio z licencji Office, jeśli możesz mi powiedzieć, czy uważasz, że może być odpowiedni dla mojego projektu (płatnego) i Winforms.

To wszystko, więc na razie nie mogę znaleźć żadnego rozwiązania mojego problemu. Jestem naprawdę otwarta na wszelkie rozwiązania, opinie, rady, sugestie, kompromisy! Zarówno na prezentowanym oprogramowaniu, jak i na innych... Wszystko, co mi pomoże, proszę :/ 

Uwaga: Korzystam z systemu Windows 10, mam procesor x64, pakiet Office 32-bitowy, mam na komputerze Visual Studio 2017, Solidworks Student 2018,  Solidworks Composer Player 2019, Unity, Visual Studio tools for Unity, Rhino 6 z rozszerzeniem Grasshopper, edrawings 64 (2012, 2018, 2019), 32bits edrawings (2014).

Mogę zaprojektować pojazd w innych formatach, pobrać bezpłatne wersje próbne dla innych programów do wizualizacji lub dowolnego darmowego oprogramowania, które zaproponujesz. W razie potrzeby mogę wysłać zdjęcia moich problemów, ale nie mogłem wysłać wszystkiego...

PS: Jestem nowy w CAD.

Miłego dnia wszystkim :)

Witam

Solidworks to "trèscherware" z biletem wstępu o wartości ponad 5000 €. I pod warunkiem, że masz komputer, który jest już trochę mocny.

Twoja wersja studencka powinna już dać ci wyobrażenie o tym, co możesz, a czego nie możesz robić z oprogramowaniem. Ale mam wrażenie, że Twoja prośba jest na pograniczu kilku programów, powinniśmy podać przykład.

Ale jest prawdopodobne, że będziesz musiał poszukać innego rozwiązania AMHA.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam 

Dziękuję za odpowiedź!

Tak naprawdę mój projekt składa się z 2 kroków:

- modelować, jeśli to możliwe, na oprogramowaniu programowym pojazd, który można konfigurować i konfigurować; Montaż pilotażowy pozwala mi wyeksportować excela (patrz ekran dołączony do losowego złożenia), w którym można łatwo ustawić wymiary. Można również użyć funkcji warunku Excel. Dodam więc kolumnę z tak lub nie, dla każdej części, którą chcemy być w stanie stwierdzić, czy jest obecna, czy nie (wybór klientów). Pozwala to na uwzględnienie tego wyboru w obliczeniach wymiarów w równaniach: "=if(E1="tak"; 1*Słońce1+1*Słońce2; 0,001*dim1+1*dim2)". Tutaj szanse obliczone za pomocą tego równania przyjmują sumę wymiarów, jeśli kolumna "istnienie" części 1 ma wartość tak, to dodajemy 1 razy wymiar tej części, w przeciwnym razie przyjmujemy 0,001 razy jej wymiar (w rzeczywistości SW nie obsługuje wymiaru równego 0).

Pozwala to na ustawienie istnienia dokumentu na SW z Excela. 

(Mam nadzieję, że to jest to, o czym mówiłeś jako przykład)

-Jednak mój problem nie dotyczy oprogramowania, częścią, która sprawia mi problemy, jest wyświetlacz. Celem jest znalezienie konfiguratora/czytnika, który pozwoli Ci otworzyć i skonfigurować pojazd (samo istnienie części) bez możliwości rzeczywistej modyfikacji modelu (usunięcie części...), tak aby to oprogramowanie było łatwo obsługiwane przez kogoś, kto nic o nim nie wie.  I na razie nie mogę znaleźć oprogramowania, które by to zrobiło :/

Co masz na myśli, mówiąc o szukaniu gdzie indziej ? 

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję, że te wyjaśnienia pomogą Ci lepiej zrozumieć mój problem...

Przyjemny dzień

Pozdrowienia

pilot_assembly.png
1 polubienie

Cześć UpLady,

Mam problem dość podobny do twojego, czy znalazłeś jakieś rozwiązania tego?

Dziękuję

Miłego dnia